FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 10. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Sveučilišni profesor Ivo Banac ocijenio je kako ima pokušaja da se ispitivanja komunističkih zločina ospore te da se sve zataška, te istaknuo kako je za hrvatsko društvo važno da dođe do katarze oko tog pitanja. "Vidim razne pokušaje da se ospori ispitivanje, da se vratimo na onu točku gdje smo bili 40 godina komunističke diktature, da se zapravo sve zataška", kazao je Banac za Dnevnik 3 HRT-a odgovarajući na pitanje zašto se godinama šutjelo o komunističkim zločinima. Na pitanje vjeruje li u sudski epilog, kazao je kako se tome nada ali da se to može dogoditi ako javnost sve učini da do toga i dođe. Drži da je za društvo važno da dođe do katarze oko tog pitanja. Na upit zašto postoji otpor procesuiranju tih zločina, kazao je da je to povezano s ostacima bivšeg režima. "Ima ljudi koji su imali privilegirani položaj u tom režimu i ne žele dovesti u pitanje ono što je njih održalo kroz tih 40 godina, koje inače nisu bile naročito pozitivne za veliku većinu hrvatskog naroda", rekao je Banac istaknuvši da je borba za prošlost ono što ih motivira kako bi zataškali ono što se više ne može zataškati.

VINKOVCI - Predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović izjavio je sinoć na Osječkoj televiziji kako Srbija vjerojatno neće suditi hrvatskom branitelju Tihomiru Purdi pokaže li se da protiv njega nema drugih dokaza osim svjedočenja pod prisilom. Stanimirović je to izjavio kao gost u emisiji "Karte na stol" Osječke televizije govoreći o jučerašnjem prijamu predstavnika srpske zajednice koji žive izvan Srbije kod srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, kojem je nazočilo i izaslanstvo srpske nacionalne manjine iz Hrvatske predvođeno Stanimirovićem. "Dotaknuvši se slučaja Purda, predsjednik Tadić kazao je da se Srbija neće baviti tim slučajem ako nema drugih dokaza da je Purda počinio zločin za koji je osumnjičen osim iskaza iz zatvora", rekao je Stanimirović. U emisiji je Stanimirović govorio i o suradnji s HDZ-om na državnoj razini, rekavši kako SDSS podupire nastojanja premijerke Jadranke Kosor i za sada ne vidi, kako je kazao, što bi to bolje, osim obećanja, mogao ponuditi SDP.

ZAGREB - Hrvatski sabor današnje zasjedanje počinje raspravom o prijedlogu zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe kojim se smanjuju iznosi koje pojedinci ili pravne osobe mogu donirati pojedinim kandidatima ili strankama. U Vladi ističu da je zakon rađen u konzultacijama s Europskom komisijom, da su limiti koji se mogu donirati smanjeni u odnosu na prvo čitanje te su sukladni europskoj uvriježenoj praksi. Budući da tijekom jučerašnjeg zasjedanja nije bilo kvoruma za dopunu dnevnog reda aktualne sjednice prijedlogom novoga zakona o sprječavanju sukoba interesa, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks najavio je da će isto pokušati danas u 11 sati, a kako bi zastupnici novi zakon uspjeli raspraviti i izglasati do kraja ovoga tjedna.

ZADAR - Iz pritvora zadarskoga Županijskog suda pušten je Elvis Šopić (23) kojemu se sudi za ubojstvo taksista Igora Ćustića. Šopić je pušten pošto je Vrhovni sud prihvatio žalbu njegova branitelja zadarskog odvjetnika Smiljana Bakočevića koji se žalio na produljenje pritvora od još devet mjeseci. Vrhovni je sud odluku donio u skladu s odredbama zakona o kaznenom postupku u kojem stoji kako optuženik najduže može biti pritvoren tri godine. Kako je Šopić u pritvoru duže od tri godine, a u tom razdoblju nije donesena pravomoćna sudska presuda, jučer je oko 18 sati pušten iz pritvora. Inače Šopiću, ubojici 30-godišnjeg taksista Igora Ćustića, već se dva puta ponavljalo suđenje. U prvom postupku osuđen je na 30 godina zatvora, ali je vrhovni sud tu presudu ukinuo i naložio novo suđenje. U ponovljenu postupku, prihvativši naputke vrhovnog suda, sudsko je vijeće utvrdilo kako nije razjašnjen motiv te kako nije riječi o teškom ubojstvu, nego o tzv. običnom ubojstvu te ga osudilo na 15 godina zatvora.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙