FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 9. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Saborski klubovi podržali su donošenje novoga Statuta Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, pozvavši na bolju regulaciju tržišta i sprječavanje monopola u prodaji prehrambenih proizvoda i motornih vozila. Predsjednica Vijeća Agencije Olgica Spevec uvodno je obrazložila kako se novi Statut Agencije donosi nakon što je 1. listopada 2010. stupio na snagu novi Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja, kojim su Agenciji dane nove ovlasti. Novi zakon stvorio je potrebu donošenja novoga statuta Agencije koji će omogućiti njezin za učinkovito obavljanje upravnih i stručnih poslova vezanih uz zaštitu tržišnog natjecanja, te poslove odobravanja, nadzora provedbe i povrata državnih potpora. Godišnje izvješće o državnim potporama za 2009. godinu u iznosu od 8,7 milijardi kuna, dobilo je večeras potporu svih saborskih klubova, s tim što je oporba ocijenila da je politika njihove dodjele manjkava, jer bi, kako ističu, trebala biti usmjerene na jačanje gospodarstva, umjesto na "kupovanje socijalnog mira". U ime predlagatelja, Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, Olgica Spevec istaknula je tendenciju smanjivanja državnih potpora koje su 2009. godine bile ukupno 9 posto (870 milijuna kuna) manje nego u 2008. godini. Potpore su, dodala je, rasle jedino u poljoprivredi i ribarstvu kojima je prošle godine pripalo 42,24 posto, dok su najviše smanjene za industriju i usluge.

ZAGREB - Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sastala se danas u Banskim dvorima s požeškim biskupom mons. Antunom Škvorčevićem. Vladin Ured za odnose s javnošću izvijestio je da se razgovaralo o gospodarskom i političkom trenutku u Hrvatskoj te da je biskup Škvorčević dao punu potporu premijerki Kosor u njezinom radu. Razgovaralo se, među ostalim, i o pripremama uoči dolaska Svetog Oca Pape Benedikta XVI. u Hrvatsku, a kako se navodi, biskup Škvorčević je upoznao predsjednicu Vlade s nastojanjima Katoličke crkve u pokretanju katoličkoga osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja.

VIROVITICA - Potpredsjednik vlade Slobodan Uzelac razgovarao je danas u Virovitici s čelnicima Virovitičko-podravske županije o razvoju tamošnjeg visokog školstva, povratku izbjeglica srpske nacionalnosti i statusu njihova prebivališta te o razvojnim projektima u toj županiji. Vlada će, rekao je Uzelac, pomoći razvoj visokog obrazovanja u toj županiji, a otvorena je i za suradnju s manjim općinama. Pozvao ih je da iniciraju infrastrukturne projekte na područjima posebne državne skrbi, poput izgradnje cesta, vodovoda, prenamjene zapuštenih škola. Na sastanku, na Uzelčev zahtjev, nije sudjelovao županov zamjenik za srpsku nacionalnu manjinu Staniša Žarković, koji je priopćio da je Uzelac svoj dolazak u Viroviticu uvjetovao njegovim nesudjelovanjem u razgovorima. Uzelac je potvrdio novinarima da je zamolio organizatore sastanka da izostave zamjenika župana jer je "Žarković u srpskoj manjinskoj politici poznat po svojim obračunima s političkim liderima, a ta tema je", kazao je, "nešto što bi samo moglo otežati radni sastanak".

ZAGREB - Sveučilište u Zagrebu osiguralo je u okviru programa Erasmus 1053 mjesta za svoje studente koji će na razmjenu na partnerska inozemna sveučilišta otići u idućoj akademskoj 2011./2012. godini što je 444 mjesta više nego u tekućoj akademskoj godini. Kako se navodi u današnjem priopćenju zagrebačkoga Sveučilišta, rezultat je to praćenja stalnoga porasta interesa studenata za različite programe mobilnosti. Natječaj je objavljen na internetskoj stranici www.unizg.hr i bit će otvoren do 7. ožujka. Preliminarni rezultati očekuju se u travnju i bit će objavljeni nakon što sveučilište dobije obavijest Agencije za mobilnost i programe EU o broju odobrenih mjesta. Na natječaj se mogu prijaviti redoviti i izvanredni studenti preddiplomskog, diplomskog ili poslijediplomskog studija. Na temelju potpisanih bilateralnih sporazuma s partnerskim institucijama mjesta su osigurana na sveučilištima u 24 europske zemlje.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) u svezi sukoba interesa u NK Dinamu naredio je Hrvatskom nogometnom savezu, da kao krovna nogometna organizacija, poduzme sve mjere u svojoj nadležnosti kako bi se spriječio bilo kakav sukob interesa, priopćio je danas Ured za odnose s javnošću MZOŠ-a. "Standardi koji postoje u razvijenom svijetu u smislu regulatornog uređenja, poglavito u sustavu športa, uvijek su usmjereni prema samouređenju, pa i u pitanju kontrole provođenja zakonitosti. Isto tako s obzirom na to da šport ni smije niti može trpjeti bilo kakav upliv izvršne vlasti, MZOŠ nije, prilikom izradbe Zakona o športu, a poštujući načela slobode udruživanja i odlučivanja u športskim klubovima kao udrugama, imao namjeru sankcionirati apsolutno sve slučajeve nepoštivanja zakonske norme. Stoga trenutno važeći Zakon o športu ne propisuje nikakve sankcije, pa MZOŠ niti nema pravnu utemeljenost za bilo kakvo sankcioniranje", navodi se. No to ne znači, kako se dodaje, da HNS kao krovna udruga čiji je član NK Dinamo, ne bi mogao, čak bi trebao, propisati sankciju u slučaju kršenja zakonske norme.

ZAGREB - Osječki HDZ-ov saborski zastupnik Josip Salapić odbacio je danas prozivke osječkih SDP-ovaca da im kritike na račun Vlade izgledaju kao "šutiranje nečega što je ionako mrtvo", uzvrativši kako je u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji politički mrtav upravo SDP. "Slažemo se da ne treba udarati ono što je mrtvo, ali smatramo da je upravo SDP stranka koja je mrtva u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji", izjavio je Salapić novinarima u Saboru, reagirajući na današnju konferenciju za novinare osječkih SDP-ovaca Biljane Borzan, Domagoja Hajdukovića i Dragutina Bodakoša. Napomenuo je da je na zadnjim izborima za osječka vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti SDP osvojio "jedva 11 posto glasova", te da je ta stranka gubila na svim dosadašnjim izbornim ciklusima u gradu i županiji. "Upravo je SDP stranka koja nije ništa napravila u Osijeku i županiji", kazao je Salapić te istaknuo da Vlada, za razliku od SDP-a, djeluje u nacionalnom interesu, da intenzivno radi na izlasku Hrvatske iz krize, ulasku u EU, te borbi protiv korupcije i kriminala.

OSIJEK - Osječki SDP poslat će Vladi RH i premijerki Kosor pehar za, kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, "osvojeno prvo mjesto za najkatastrofalniju ocjenu rada u povijesti hrvatskih vlada". Predsjednica osječkoga SDP-a Biljana Borzan ocijenila je na konferenciji za novinare, održanoj pod nazivom "Nova nada za Hrvatsku dolazi s novim izborima", kako su neprimjerene priče o gospodarskom oporavku i broju radnih mjesta koja će se, po premijerkinim riječima, ove godine otvoriti jer to nije moguće. Izjavila je kako su izbori jedina perspektiva za budućnost Hrvatske. "SDP je već jednom izveo zemlju iz problema", ustvrdila je Borzan, dodajući kako je ta stranka spremna za izbore.

PULA - Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šemso Tanković na današnjoj je konferenciji za novinare, govoreći o popisu stanovništva, pozvao pripadnike bošnjačke nacionalne manjine da se, kako je rekao, izjasne kao Bošnjaci kako se bošnjačko stanovništvo ne bi, kao na popisu iz 2001. godine, podijelilo u dvije grupe - na Muslimane i Bošnjake. Tanković još nije želio potvrditi hoće li SDA, kao što je najavio, predložiti suradnju tzv. kukuriku koaliciji na sljedećim parlamentarnim izborima. "Službena će se odluka donijeti nakon obilaska županijskih ogranaka", rekao je Tanković, dodajući da su otvoreni prema svima i da sada žele "artikulirati stajališta članova čija će odluka biti presudna za izborno koaliranje".

ZAGREB - Etnološka monografija o tradicijskoj odjeći, pjesmama i plesovima Hrvata u Bosni i Hercegovini u 21. stoljeću autora Zvonka Martića i Vidoslava Bagura pod naslovom "Vila bana zvala preko Vrana" predstavljena je danas u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. Uz etnološku analizu na hrvatskom i engleskome jeziku, fotografije s autentičnih urbanih i ruralnih lokaliteta, knjiga (na 200 stranica) sadrži dvostruki digitalni nosač slike i zvuka s narodnim pjesmama i plesovima Hrvata iz svih krajeva BiH.

ZAGREB - Četvrti međunarodni festival cabareta "Gumbekovi dani", na kojemu će biti izvedeno 13 predstava, održat će se od 15. do 27. ožujka u Histrionskom domu, a otvorit će ga premijera predstave Glumačke družine Histrioni "Mjesec od sapunice", redatelja Ivana Gorana Viteza. Na Festivalu posvećenom glumcu, cabaretskom umjetniku, Mladenu Crnobrnji Gumbeku, uz hrvatska gostovat će i kazališta iz Slovenije, BiH i Srbije.

KOPRIVNICA - Nevjenčanim supružnicima osumnjičenima za ubojstvo iz koristoljublja 71-godišnjeg Hrvoja Filipovića, čije je izgorjelo truplo pronađeno prije tjedan dana u šumi u blizini Križevaca, istražni sudac u Koprivnici odredio je popodne 48-satno zadržavanje u pritvoru. Osumnjičeni 33-godišnji P.L. branio se šutnjom, a osumnjičenica, 32-godišnja M. G. je iznijela svoju obranu, rekao je sudac istrage.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙