FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački podaci pritisnuli euro

Autor: gvla
LONDON, 7. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak nastavio tonuti prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta nakon što su podaci o padu njemačkih industrijskih narudžbi u prosincu ubrzali aktivnosti dobitonosnih prodaja, koje je potaknulo klizanje američke stope nezaposlenosti u prosincu.

U takvom je okruženju euro ponovno oslabio prema dolaru, i to za 0,4 posto na 1,3534 dolara.

Dolar je nešto ojačao i prema jenu te se tako njime trgovalo po 82,35 jena.

Najnoviji u ponedjeljak objavljeni preliminarni podaci njemačke vlade pokazali su da su sezonski prilagođene industrijske narudžbe u Njemačkoj u prosincu pale 3,4 posto pod pritiskom smanjene potražnje iz zemalja izvan eurozone, što je podcrtalo ovisnost njemačkog gospodarstva o vanjskoj potražnji i pritisnulo euro.

Ulagači su se odlučili na rasprodaju eura paralelno prigušenim očekivanjima skorog podizanja kamatnih stopa u eurozoni, a analitičari ističu da kratkoročni smjer kretanja jedinstvene valute ovisi o daljnjem tijeku rasprava o jačanju gospodarskih temelja eurozone i njezina kriznog fonda.

"Dosta je tržišnog optimizma već uračunato u euro tako da, kad se okrene trend, dolazi do pada", ističe valutni strateg Societe Generalea Peter Frank. "Da bi euro rastao, potrebno je dosta pozitivnih vijesti iz temeljnih gospodarstava glede kriznog fonda za eurozonu i mjera za rubna gospodarstva".

Dolar je dobio podršku nakon što su ulagači odlučili zanemariti manji od očekivanog rast američke zaposlenosti u siječnju, usredotočivši se na pad stope nezaposlenosti na 9,0 posto, s 9,4 posto u prosincu.

Iako ti podaci vjerojatno neće omesti američku središnju banku Fed u naumu da u gospodarstvo ulije 600 milijardi dolara kroz program kupovanja državnih obveznica, znaci poboljšanja stanja na tržištu rada potiču rast prinosa po američkim državnim obveznicama.

Euro se s najviše razine u gotovo tri mjeseca prema dolaru spustio nakon što su komentari čelnika ECB-a Jean-Claudea Tricheta u četvrtak prigušili očekivanja o jačanju inflatornih pritisaka. Jedinstvenu je valutu pritisnulo i izvješće o navodnom neslaganju oko inicijative Francuske i Njemačke koje se zalažu za provedbu sveobuhvatnog paketa reformi radi suzbijanja dužničke krize u eurozoni.

"Euro je još uvijek na nesigurnim nogama i, promijene li ulagači smjer s već uračunatim očekivanim rastom kamatnih stopa, jedinstvena će europska valuta oslabjeti", ocjenjuje jedan valutni strateg.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙