FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro skliznuo, u fokusu ECB

Autor: gvla
LONDON, 3. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, budući da su se ulagači odlučili na dobitonosne prodaje u očekivanju najnovijih komentara Europske središnje banke (ECB) o inflaciji.

Euro je u takvim okolnostima oslabio prema dolaru 0,4 posto, kliznuvši na 1,3753 dolara.

Jedinstvena bi se europska valuta mogla ponovno oporaviti bude li čelnik američke središnje banke Fed Ben Bernanke u svojem govoru kasnije danas potvrdio bančinu usmjerenost na poticanje rasta te time učvrstio uvjerenje da će europske kamatne stope rasti prije onih američkih.

Analitičari ocjenjuju da su naviše revidirani podaci indeksa menadžera nabave (PMI) za proizvodni sektor eurozone i niži prinosi po španjolskim državnim obveznicama djelovali pozitivno za euro, ali dodaju da su tržišta na to jedva reagirala zbog usredotočenosti na mjesečni sastanak ECB-ovog monetarnog povjerenstva.

ECB je očekivano zadržao kamatnjake na rekordno niskoj razini od jedan posto.

Tržišni su igrači u potrazi za novim signalima o podizanju kamatnjaka u budućnosti, te je pozornost usmjerena na redovnu tiskovnu konferenciju predsjednika ECB-a Jean-Claudea Tricheta.

"Teret utjecaja na buduće kretanje eura prema dolaru na Trichetovim je leđima", ocjenjuje direktorica valutnih istraživanja tvrtke Forex.com Kathleeen Brooks. "Bude li Trichet nastavio tamo gdje je stao u siječnju i bude li stavio naglasak na opasnost rasta inflacije, to će biti pozitivno po euro. Bude li pak naglasio da su rast inflacije i rizici za gospodarski rast tek privremeni, euro bi se mogao naći pod pritiscima", tumači ona.

Analitičari ocjenjuju da ulagači zauzimanju nešto neutralniji stav prema dolaru nakon snažnog pada njegove vrijednsoti na početku tjedna zbog političkih previranja u Egiptu.

U međuvremenu je britanska funta skočila na najvišu razinu u tri mjeseca prema dolaru od 1,6279 dolara nakon što su snažni podaci o indeksu menadžera nabave (PMI) za britanski uslužni sektor dali poticaja očekivanju da će britanska središnja Bank of England uskoro uskoro podići ključne kamatne stope.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙