FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oslabio, Irska u središtu pozornosti

Autor: gvla
LONDON, 24. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak kliznuo s najviše dvomjesečne razine prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta nakon što je jenjala snažna potražnja a pojačane su političke turbulencije u Irskoj koje ponovno ukazuju na neizvjesnosti u prezaduženim gospodarstvima eurozone.

Euro je u takvom okruženju oslabio prema dolaru 0,5 posto na 1,3550 dolara. Prema jenu je ostao nepromijenjen na 112,35 jena, nakon što je ranije nakratko dotaknuo najvišu razinu u dva mjeseca prema japanskoj valuti od 112,70 jena.

Dolar je prema jenu ojačao 0,3 posto, te se tako njime trgovalo po 82,89 jena.

Čelnik europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet u nedjelju je upozorio na inflatorne pritiske, što je pomoglo pogurnuti euro na 1,3648 dolara u jutarnjoj trgovini na azijskim tržištima, najsnažniju razinu od kraja studenoga.

Naknadno je jdinstvena europska valuta ipak oslabila pod pritiskom splasnule potražnje i zabrinutosti zbog političke nestabilnosti nekih zemalja eurozone.

Pozornost ulagača usmjerena je na političku situaciju u Irskoj nakon što je premijer Brian Cowan protekloga vikenda podnio ostavku na mjesto čelnog čovjeka vladajuće stranke Fianna Fail, pogurnuvši zemlju u politička previranja u vrijeme kada se njezina vlada suočava s usvajanjem prijedloga proračuna kojim joj je uvjetovana dostupnost kriznog zajma EU-a i MMF-a.

Analitičari ističu da političke nestabilnosti u Irskoj dovode u pitanje vladinu sposobnost usvajanja prijedloga proračuna, te izazivaju zabrinutosti oko raspisivanja izbora.

"Euro se u posljednje vrijeme snažno oporavio ali vjerujemo da se približava vrhuncu u širem smislu", ocjenjuje valutni strateg BNP Paribasa Ian Stannard. "Kratkoročnu mu je podršku pružio optimizam vezan uz pregovore o reformi europskog kriznog fonda, ali politički problemi u Irskoj i Portugalu pokazuju da ima još dosta čimbenika koji mu mogu naštetiti", dodaje.

Euro je u protekla dva tjedna ojačao zahvaljujući pojačanoj međunarodnoj podršci planu osiguranja europske financijske stabilnosti i bojaznima da bi ubrzavanje inflacije moglo u idućih nekoliko mjeseci dovesti do podizanja kamatnih stopa u eurozoni. Neki analitičari ističu da slabosti u zemljama poput Irske, Grčke i Portugala možda neće spriječiti ECB u skorašnjem podizanju kamatnih stopa.

Jedinstvena valuta nije dobila osobitog poticaja za rast od solidnih podataka o novim industrijskim narudžbama u eurozoni i optimistične prve procjene indeksa menadžera nabave (PMI) za uslužni sektor eurozone.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙