FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Upozorenje o inflaciji podiglo euro

Autor: gvla
LONDON, 27. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak skočio na najvišu razinu u dva mjeseca prema dolaru i jenu na međunarodnim tržištima valuta nakon upozorenja jednog člana ECB-ovog monetarnog povjerenstva na prijetnju inflatornih pritisaka, što je najavilo mogućnost skorog podizanja kamatnih stopa u eurozoni.

Euro je prema dolaru skočio na 1,3756 dolara, najvišu razinu od 22. studenoga. Kasnije se povukao na 1,3726 dolara, 0,2 posto iznad razine od dana ranije. Prema jenu, euro je također ojačao na najvišu dvomjesečnu razinu, dosegnuvši 113,88 jena, u plusu oko jedan posto u odnosu na dan ranije.

Dolar je prema japanskoj valuti ojačao 0,8 posto, te se njime trgovalo po 82,95 jena.

Član ECB-ovog monetarnog povjerenstva Lorenzo Bini Smaghi upozorio je u četvrtak da se očekivano ubrzavanje inflacije u segmentu uvoznih roba ne može ignorirati, što je potkrijepilo ocjene da će kamatne stope u eurozoni biti podignute prije no što se očekivalo.

Njegovi su komentari poduprli nastavljeno jačanje eura, nakon što se iz priopćenja američke središnje banke Fed od srijede ni izdaleka nije moglo nazrijeti skoro pooštravanje monetarne politike, posve suprotno ECB-ovom stajalištu.

"ECB je počeo pokazivati više zabrinutosti zbog cjenovnih pritisaka na sekundarnim tržištima, i tržište je shvatilo signal", ocjenjuje valutni strateg nabCapitala Gavin Friend.

Jen se našao pod pritiscima nakon što je agencija Standard & Poor's snizila japanski dugoročni kreditni rejting na AA-, uz upozorenje da vlada te zemlje nije izradila sveobuhvatni plan za kresanje rastućeg duga. Analitičari ističu da to smanjenje rejtinga dovodi u pitanje status jena kao sigurne valute i da jača privlačnost dolara i valuta kao što je švicarski franak.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙