FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: prosvjedi u Egiptu izazvali pad azijskih burzi

Autor: neba
TOKYO, 31. siječnja 2011. (Hina) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale zbog strahovanja ulagača da bi prosvjedi protiv vlade u Egiptu mogli destabilizirati Bliski istok.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio na gubitku 1,2 posto, a više od 1 posto pale su i cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Indoneziji.

U Australiji su cijene dionica oslabile oko 0,4 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku oko 1 posto.

U šest dana prosvjeda protiv vlade Hosnija Mubaraka u Egiptu je poginulo više od 100 osoba, a ulagači se plaše da bi prosvjedi mogli izbiti i u drugim zemljama u toj regiji.

„Ako se politička nestabilnost nastavi, vjerojatno će porasti cijene nafte i državnih obveznica, a pasti cijene dionica“, kaže Mohamed El-Erian, direktor u fondu PIMCO.

U petak je, zbog prosvjeda u Egiptu, S&P 500 indeks na Wall Streetu potonuo 1,8 posto, što je bio njegov najveći dnevni pad u posljednjih šest mjeseci. Trenutno je terminski S&P 500 indeks u plusu 0,2 posto.

Azijski se ulagači plaše i da bi rast cijene nafte mogao dodatno potaknuti jačanje inflacije u regiji, što bi moglo dovesti do zaoštravanja monetarne politike.

Ionako se već neko vrijeme, zbog rasta cijena hrane i energije, očekuje povećanje kamata u Kini, ali i nekim drugim azijskim zemljama.

Nakon što je polovicom prošloga tjedna potonula na otprilike 85 dolara, u petak je cijena nafte skočila više od 4 posto, a jutros je dosegnula i 90 dolara po barelu.

Na valutnim tržištima, pak, jačaju valute koje se smatraju sigurnijima, kao što su dolar, švicarski franak i jen, dok slabe one riskantnije, s višim prinosima.

Nakon što je u petak potonuo više od 1 posto, tečaj eura prema američkoj valuti jutros se stabilizirao oko 1,3605 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena eura pala je sa 111,80 jena, koliko je iznosila u petak, na 111,50 jena.

I dolar je oslabio prema japanskoj valuti, pa je njegov tečaj pao s 82,10 jena, koliko je iznosio u petak, na 82,00 jena.

„Svako jačanje strahovanja u vezi stabilnosti na Bliskom istoku dodatno će smanjiti sklonost ulagača prema riziku, što će podržati valute koje se smatraju sigurnijima, kao što su dolar, švicarski franak i jen. S druge strane, pod pritiskom će biti valute s višim prinosima i valute zemalja u razvoju“, kaže Mike Jones, valutni strateg u Bank of New Zealand.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙