FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro skočio prema dolaru uoči odluke o kamatnim stopama

Autor: gvla
LONDON, 1. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u utorak skočio na najvišu dvomjesečnu razinu prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, na krilima ponovljenih naznaka da će pojačani inflatorni pritisci dovesti do znatno skorijeg podizanja kamatnih stopa u eurozoni nego u SAD-u.

U takvim je okolnostima europska jedinstvena valuta prema dolaru skočila na 1,3776 dolara, najvišu razinu od studenoga. Kasnije se povukla na 1,3737 dolara, 0,4 posto u plusu u odnosu na prethodni dan.

Dolar je oslabio i prema japanskoj valuti, na najnižu razinu u četiri tjedna, te se njime trgovalo po 81,47 jena.

Jačanje eura poduprla je potražnja bliskoistočnih ulagača, ali i jačanje uvjerenja na tržištima da će američka središnja banka Fed s podizanjem kamatnih stopa značajno zaostajati za ostalim središnjim bankama, posebno Europskom središnjom bankom (ECB) i Bank of England (BoE).

"Vodeće svjetske valute trenutno pretječu dolar. Euro, australski dolar i funta imaju svaki svoje pokretače rasta, redom proizašle iz naznaka snažnijeg gospodarskog rasta", ocjenjuje valutni strateg nabCapitala Gavin Friend.

Jedinstvenoj je valuti od pomoći bilo i popuštanje zabrinutosti vezano uz politička previranja u Egiptu, kao i pad njemačke stope nezaposlenosti i čvrsti konačni rezultati indeksa menadžera nabave, koji podupiru uvjerenje u općenito napredovanje oporavka eurozone.

Potporu je pružila i prognoza o bržem od očekivanog rastu inflacije u eurozoni, potkrijepivši predviđanja da će predsjednik ECB-a Jean-Claude Trichet u četvrtak u izjavama o monetarnoj politici naglasiti pojačane inflatorne pritiske u zoni jedinstvene europske valute.

Analitičari procjenjuju da su 80-postotne šanse da će ECB u kolovozu podići kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, sa sadašnjih rekordno niskih jedan posto.

Među ostalim valutama isticao se australski dolar, koji je skočio na najvišu razinu u četiri tjedna prema američkom imenjaku, na krilima optimističnih komentara središnje banke, čije je monetarno povjerenstvo redovni mjesečni sastanak završilo općenito pozitivnom prognozom stanja domaćeg i globalnog gospodarstva. Tako je australski dolar poskočio prema američkome jedan posto, na 1,0080 američkih dolara.

Funta je pak poskočila na najvišu razinu u 2,5 mjeseca prema dolaru, od 1,6143 dolara, zahvaljujući rekordnoj vrijednosti indeksa menadžera nabave (PMI) za britanski proizvodni sektor. Taj je podatak ukazao na nastavljeni oporavak britanske industrije paralelno jačanju cjenovnih pritisaka, što je dodatno učvrstilo očekivanja o podizanju kamatnjaka u Britaniji do sredine godine.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙