FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 31. siječnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON - Osobna potrošnja u Sjedinjenim Državama u prosincu je porasla više nego što se prognoziralo, zabilježivši rast šesti mjesec zaredom, budući da su tamošnja kućanstva smanjila štednju za potrebe financiranja potrošnje, objavila je u ponedjeljak američka vlada. Potrošnja je uvećana za 0,7 posto, ubrzavši time rast u odnosu na studeni kada je porasla za 0,3 posto, priopćeno je iz ministarstva trgovine. Potrošnji je prethodilo povećanje plaća za 0,4 posto i pad štednje na najnižu razinu od ožujka. Plaće u studenome porasle su za 0,4 posto i njihov je rast u zadnjem mjesecu bio u skladu s očekivanjima ekonomista, dok je u prosincu iznos štednje smanjen na 614,1 milijarde dolara, sa 634,4 milijarde u prethodnom mjesecu. U tromjesečju od listopada do prosinca potrošnja je poskočila za 4,4 posto, po najvišoj stopi u posljednje četiri godine. Dok očekuju da će potrošnja ostati snažna ove godine, stope rasta BDP-a po procjenama ekonomista neće biti tako visoke kao u zadnjem lanjskom tromjesečju.

BRUXELLES - Europska komisija pozvala je u ponedjeljak zemlje članice EU-a da udvostruče ulaganja u razvoj obnovljive energije kako bi mogle održati obećanja u tom sektoru. "Moramo ulagati puno više u obnovljivu energiju a isto tako trebaju nam instrumenti financiranja koji su inteligentni i ekonomski isplativi", rekao je novinarima povjerenik za energetiku Guenther Oettinger. Europska unija obećala je, u sklopu borbe protiv klimatskih promjena, da će energija iz obnovljivih izvora dostići 20 posto ukupne potrošnje do 2020, a da bi se dostigao taj cilj, Bruxelles traži od zemalja da provedu nacionalne akcijske planove koje su predstavile početkom 2010. i poziva na udvostručivanje godišnjih ulaganja u obnovljive energije, odnosno 70 milijardi eura godišnje umjesto sadašnjih 35 milijardi. Bruxelles također želi ojačati integraciju tržišta povezanih s obnovljivim izvorima energije, što bi po njemu moglo omogućiti uštedu do 10 milijardi eura godišnje. Energija će biti u središtu summita šefova država i vlada EU-a u petak u Bruxellesu.

DETROIT - Američki proizvođač automobila Chrysler izvijestio je u ponedjeljak da je u četvrtom tromjesečju poslovao s neto gubitkom, ali očekuje da će ovu godinu zaključiti u plusu. Chrysler je izvijestio o tromjesečnom neto gubitku u visini 199 milijuna dolara, koje pripisuje ponajprije visokim kamatama na 7,4 milijarde dolara kredita koje je dobio od američke i kanadske vlade. Ukoliko se zanemare ti troškovi, Chrysler je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju ostvario operativnu dobit u visini 198 milijuna dolara. Prihodi su mu iznosili 10,76 milijardi dolara i bili su nešto slabiji nego u prethodnom tromjesečju, zbog pada prodaje vozila korporativnim klijentima. Tvrtka je prošle godine širom svijeta prodala nešto više od 1,5 milijuna automobila i kamiona, zahvaljujući lepezi novih modela. U cijeloj prošloj godini Chrysler je ostvario prihode od gotovo 42 milijarde dolara, što je u skladu s njegovom prognozom iz studenoga. Godišnja operativna dobit od 763 milijuna dolara premašila je prognoze objavljene u studenom za 63 milijuna dolara. Chrysler je izišao iz stečaja sredinom 2009. i sada njime upravlja Fiat, koji ima 25-postotni udio u tvrtki. Kompanija u ovoj godini očekuje neto dobit u rasponu od 200 milijuna do 500 milijuna dolara.

ŽENEVA - Svjetska trgovinska organizacija trebala bi u ponedjeljak donijeti odluku o dugogodišnjem sporu između Sjedinjenih Država i Europske unije oko milijardi dolara vrijednih subvencija zrakoplovnoj industriji. Potpredsjednik američkog Boeinga za trgovinsku politiku Ted Austell nazvao je prošlog tjedna povjerljivu presudu WTO-a o europskoj tužbi zbog navodne američke državne pomoći Boeingu u vrijednosti 24 milijarde dolara "važnom prekretnicom". Washington i 27-člana Europska unija vode borbu oko subvencija za velike civilne zrakoplove još od 2004. godine. Svjetska trgovinska organizacija već je saslušala žalbe obje strane na odluku iz lipnja prošle godine, kojom je djelomice potvrđen američki prigovor na 18 milijardi dolara (13,1 milijardi eura) europskih subvencija Airbusu. Izvori na obje strane očekuju da će arbitražno vijeće WTO-a predati presudu o potporama za Boeing dvjema vladama u ponedjeljak poslijepodne. Prema propisima WTO-a, obje strane moraju držati odluku u tajnosti oko tri mjeseca. Trgovinski stručnjaci vjeruju da će WTO ponovno u različitim stupnjevima okriviti obje strane i inicirati novi krug žalbi.

LONDON - Euro je u ponedjeljak ojačao prema dolaru i jenu na međunarodnim tržištima valuta, nakon što je prognoza o neočekivano visokoj stopi inflacije u eurozoni u siječnju poduprla uvjerenje da će ECB podići kamatnjake prije no što se očekivalo. Euro je prema dolaru ojačao 0,4 posto na 1,3670 dolara. Dobio je na vrijednosti i prema jenu, i to 0,5 posto, te se tako njime trgovalo po 112,36 jena. Dolar je prema jenu ojačao 0,1 posto, na 82,16 jena. "Predsjednik ECB-a Jean-Claude Trichet upozorio je na skok inflacije, podaci su to potvrdili i tržište je reagiralo", ocjenjuje valutni strateg Societe Generalea Kit Juckes. "Kolikogod Egipat bio važan, tamošnji su nemiri katalizator za korekciju apetita ulagača za rizikom, a ne okidač averzije prema riziku", tvrdi on. Kako za sada nema nikakvih naznaka skorog jenjavanja uličnih prosvjeda u Egiptu, ulagači su na oprezu, strahujući da bi politička previranja mogla pogoditi i druge zemlje arapskog svijeta, te prekinuti proizvodnju nafte i pojačati napetosti u toj regiji. "Ako se previranja doista preliju i to dodatno pogurne cijene nafte nagore, to bi vjerojatno potaknulo novi val kratkoročne potražnje za dolarom", ocjenjuje valutni strateg švedske bankarske grupacije SEB u Stockholmu Karl Olsson.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙