FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 24. siječnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

LUXEMBOURG - Rast novih industrijskih narudžbi u eurozoni i Europskoj uniji ubrzao je u studenome u odnosu na prethodni mjesec, pokazale su procjene europskog ureda za statistiku Eurostata. Tako je u 16-članoj eurozoni broj novih narudžbi u studenome porastao za 2,1 posto, a u 27-članoj Uniji za 1,6 posto. U listopadu je uvećan za 1,4 odnosno za 0,4 posto, objavio je statistički ured. Po raspoloživim podacima toga ureda, nove su industrijske narudžbe na mjesečnoj razini porasle u 17 zemalja, a smanjene u njih četiri, dok su ostale nepromijenjene u Danskoj. Na godišnjoj su razini nove industrijske narudžbe porasle u studenom u obje zone, pri čemu u eurozoni za 19,9 posto a u EU za 18,9 posto. Kako je dalje priopćeno, industrijske narudžbe na godišnjoj su razini porasle u svim zemljama članicama čijim podacima trenutno raspolaže statistički ured.

BRUXELLES - Poslovne aktivnosti u dugovima pritisnutim rubnim gospodarstvima eurozone u siječnju su dodatno zaostale za ostalim članicama 17-članog bloka, pokazalo je najnovije istraživanje londonske istraživačke tvrtke Markit. Rast aktivnosti u sektorima proizvodnje i usluga u siječnju je ubrzao u eurozoni sukladno 18-mjesečnom trendu oporavka, uz iznimku jednog mjeseca, objavila je londonska tvrtka za prikupljanje i istraživanje podataka Markit temeljem ankete provedene među 4.500 kompanija u eurozoni. Indeks menadžera nabave (PMI) u eurozoni u siječnju je tako uvećan na 56,3 boda, s 55,5 bodova u prosincu. Vrijednosti iznad 50 bodova pokazuju rast aktivnosti. Pritom su aktivnosti u industrijskom sektoru blago pale, pa je jaz između Njemačke i ostatka eurozone dosegnuo novu rekordnu razinu, tumači glavni ekonomist Markita Chris Williamson. Analitičar IHS Global Insighta Howard Archer komentirajući podatke napominje da slabija izvedba gospodarstva u južnom rubnom dijelu eurozone i Irska ostaju i dalje najveći problemi.

LONDON - Potrošači većine zemalja svijeta i dalje pesimistično gledaju u budućnosti i spremaju se na još jednu godinu štednje i suzdržavanja od trošenja, u čemu prednjače hrvatski i portugalski potrošači, pokazalo je ispitivanje tvrtke Nielsen Company. Tako je indeks globalnog povjerenja potrošača kojeg sastavlja ta kompanija u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju iznosio 90 bodova. Svaki rezultat ispod 100 bodova ukazuje na pesimistična očekivanja. Najnižu razinu povjerenja iskazali su u navedenom tromjesečju hrvatski potrošači, s indeksom povjerenja u visini 45 bodova, 13 bodova manje nego u tromjesečju ranije. Isti broj bodova zabilježili su i potrošači u Portugalu. Najveći optimizam iskazali su pak potrošači u Indiji, čije je povjerenje poraslo na 131 bod. Ispitivanje je provedeno sredinom studenoga prošle godine a obuhvatilo je 26.000 potrošača u 52 zemlje svijeta. Temelji se na njihovim prognozama stanja na tržištu rada, njihovog osobnog financijskog stanja, te spremnosti na potrošnju.

WASHINGTON - Rast cijena roba ne bi trebao rezultirati zahtjevima za povećanjem plaća, ocijenio je čelnik Europske središnje banke (ECB) u razgovoru za Wall Street Journal. Jean-Claude Trichet ostaje pri stajalištu da je najbolji put oporavka gospodarstva u eurozoni onaj proračunskih ušteda i upravljanja inflatornim pritiscima. "Sve središnje banke u razdobljima obilježenima pritiscima na jačanje inflacije, izazvanim rastom cijena roba, moraju biti vrlo oprezne kako bi se spriječio efekt prelijevanja na domaće cijene", kazao je Trichet u razgovoru iz ureda u sjedištu ECB-a u Frankfurtu. Čini se da je time čelnik ECB-a pokušao obuzdati inflatorna očekivanja. U intervjuu za WSJ objavljenom uoči ovotjednog održavanja Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu, Trichet je nadalje kazao da neće dopustiti da slabosti u gospodarstvima Irske i Grčke odgode povećanje ključnih kamatnih stopa ako cjenovna stabilnost bude dovedena u pitanje.

BRUXELLES - Europska komisija otvorila je službenu istragu o dogovoru španjolske Telefonice i Portugal Telecoma da neće konkurirati jedan drugom na matičnim tržištima, za koji u Bruxellesu sumnjaju da narušava propise o tržišnom natjecanju. Europska komisija priopćila je da će istražiti jesu li dvije tvrtke narušile propise EU-a o ravnopravnom tržišnom natjecanju prošlogodišnjim dogovorom da neće konkurirati jedna drugoj na matičnom španjolskom odnosno portugalskom tržištu. Dogovor je sklopljen u okviru transakcije kojom je Telefonica postala jedini vlasnik zajedničkog brazilskog projekta Vivo. Komisija je izvijestila da će također istražiti je li taj sporazum sklopljen i prije preuzimanja Viva, koje nije obuhvaćeno istragom.

BERLIN - Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble signalizirao je da bi u idućih nekoliko tjedana vlada u Berlinu trebala kompletirati paket gospodarskih reformi čiji je cilj jačanje europskog kriznog fonda, koordinacija europske financijske politike, te pomoć drugim zemljama članicama da smanje dug, pišu europski mediji. "Želimo izbjeći dojam da jurimo iz jedne krize u drugu", kazao je Scaheuble u intervjuu za nedjeljno izdanje njemačkog lista Tagesspiegel. "Bilo bi pogrešno od pitanja reforme fonda stvarati tabue, ali ne smijemo niti preopteretiti snažnija gospodarstva", kazao je Juncker u intervjuu za Der Spiegel, a list tvrdi da je ideja o otkupu obveznica, koju je prvo predložio čelnik europskog kriznog fonda Klaus Regling, prošli tjedan naišla na općenito odobravanje ministara financija eurozone. Njemačko prihvaćanje tog prijedloga znatno bi povećalo izglede za njegovo uvrštavanje u službenu listu reformskih prijedloga.

ATENA - Grčka će u idućih nekoliko mjeseci izdati obveznice ciljane na dijasporu, grčke investitore diljem svijeta, u nastojanju da se ove godine vrati na tržište dugoročnih obveznica, kazao je ministar financija Georgij Papakonstantinu. "Uglavnom ćemo se usmjeriti na Grke u Europi, SAD-u, Australiji, itd., uz niže kamate od trenutnih tržišnih", rekao Papakonstantinu za novine Eleftherotypia. Prema pisanju dnevnih novina Kathimerini, grčka vlada nastoji izdati obveznice za dijasporu "s rokom dospijeća od tri do 10 godina" ili "možda jedne godine" kako bi poslala poruku tržištima da Grčka ima pristup jeftinim financijama. Prošlog tjedna Grčka je prikupila 650 milijuna eura (866 milijuna dolara) prodajom trogodišnjih trezorskih zapisa sa stabilnim prinosom od 4,1 posto unatoč tome što joj je agencija Fitch nedavno snizila kreditni rejting na razinu koja se ne preporučuje za ulaganja. Osamdeset posto ponuđene svote prodano je stranim investitorima, objavila je Agencija za upravljanje javnim dugom (PDMA).

LJUBLJANA - Najveća slovenska banka, Nova Ljubljanska banka (NLB), u prošloj je godini znatno povećala svoj gubitak, na 185 milijuna eura, a razlog su sve veće rezervacije i otpisi slabih potraživanja, navode slovenski mediji. Zbog većih rezervacija, koje je zbog dodatnog slabljenja njihovih kreditnih portfelja odredila slovenska središnja banka, lani su, navodI se, negativan rezultat poslovanja zabilježile u Sloveniji i Hypo banka, KD banka, Bawag i Sparkasse, dok su s dobitkom poslovale Unicredit, NKBM i Abanka. Nova Ljubljanska banka (NLB) zauzima 30-postotni udio na slovenskom financijskom tržištu, a zajedno s Bankom Celje, čiji je jedini vlasnik, i 35 posto. Budući da je pretežiti vlasnik NLB-a država, slovenska vlada donijela je nedavno odluku o dokapitalizaciji NLB-a u dva kruga koja bi trebala uslijediti u veljači i ožujku, a cijenu dokapitalizacijskih dionica trebao bi utvrditi nadzorni odbor banke početkom veljače.

AMSTERDAM - Najveći europski proizvođač potrošačke elektronike Royal Philips Electronics u ponedjeljak je izvijestio o 79-postotnom rastu neto dobiti u četvrtom tromjesečju 2010. u odnosu na isto razdoblje godine ranije zahvaljujući programu rezanja troškova i višim marginama dobiti. U tri mjeseca do 31. prosinca 2010., neto dobit te kompanije iznosila je 465 milijuna eura, u usporedbi s 260 milijuna eura u istom tromjesečnom razdoblju godine ranije. Prihodi su istodobno uvećani 1,6 posto na 7,39 milijardi eura na godišnjoj razini ali su, ako se izuzme utjecaj valutnih tečajeva, umanjeni za četiri posto. "Zabilježili smo snažan oporavak, unatoč pritisku nastavljenih gospodarskih slabosti i krhkom povjerenju potrošača na većini razvijenih tržišta", kazao je izvršni direktor Gerard Kleisterlee. "Sada smo usmjereni na povećanje profitabilnosti televizijskog segmenta poslovanja", dodao je.

SEUL - Južnokorejski brodograditelj Samsung Heavy Industries predstavio je javnosti sustav za otkrivanje i obranu brodova od gusara, potaknut učestalim otmicama južnokorejskih teretnih broda u blizini Somalije. Treći po veličini brodograditelj u Južnoj Koreji u nedjelju je objavio da je razvio sustav za otkrivanje manjih brodova koje postojeći pomorski radarski sustavi često ne bilježe. Novi sustav također će automatski upozoravati na eventualno približavanje manjih plovila brodu. "Upozorenje se izdaje ukoliko brod koji se približava ne odgovara na uobičajenu radio komunikaciju brod-brod ili pokazuje neobičan način navigacije i brzinu," rekao je glasnogovornik tvrtke. Sustav također omogućava posadi u navigacijskoj sobi da izdaleka upravlja vodenim topovima na palubi dometa do 70 metara u slučaju da se gusari pokušaju uspeti na brod. "Vjerujemo da sve više naših klijenata želi da njihovi brodovi budu opremljeni takvim sustavom, s obzirom na događaje u blizini Somalije u posljednjih nekoliko godina", rekao je glasnogovornik.

TOKIO/DETROIT - Japanska Toyota izvijestila je o rastu prodaje grupe u 2010., što joj je omogućilo da zadrži poziciju vodećeg proizvođača usprkos učestalim opozivima, a veći broj automobila prodao je i američki General Motors. Japanski je div tako širom svijeta prodao osam posto više automobila nego prethodne godine, odnosno ukupno 8,418 milijuna vozila. Analitičari pritom upozoravaju da nakon godine u kojoj je Toyota opozvala milijune vozila, suočila se s valom tužbi i rekordnih kazni, njezinim nevoljama još nije kraj s obzirom na bitku za povjerenje potrošača. U zasebnom izvješću General Motors izvijestio je o rastu prodaje u 2010. za 12,2 posto zahvaljujući rekordnoj prodaji u Kini, uz prodanih 8,3 milijuna vozila, u odnosu na 7,4 milijuna prodanih 2009.

LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na londonskom tržištu, poduprle obnovljenim povjerenjem u oporavak razvijenih gospodarstava i prognozom saudijskog ministra za naftu o snažnoj potražnji u ovoj godini. Na tržištu u Londonu cijene nafte porasle su 27 centi na 97,87 dolara. Na američkom tržištu kliznule su 71 cent na 88,40 dolara. Ministar za naftu Saudijske Arabije Al al-Naimi kazao je kako očekuje da će globalna potražnja za naftom u ovoj godini rasti između 1,5 milijuna i 1,8 milijuna barela dnevno, što je više nego što je prognozirala Međunarodna agencija za energiju (IEA). OPEC bi mogao povećati proizvodnju kako bi udovoljio rastu potražnje za dva posto tijekom 2011., kazao je saudijski ministar. Dodao je također da očekuje da će cijene ostati na prošlogodišnjoj razini. OPEC je u ponedjeljak na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 92,90 dolara, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na dan ranije.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su uglavnom slabili, budući da su ulagači, razočarani lošijim od očekivanja rezultatima poslovanja Phillipsa, za jasnije smjernice odlučili pričekati novi niz pokazatelja s obje strane Atlantika. Indeks Londonske burze Ftse u takvom je ozračju bio na manjem dobitku, od 0,2 posto, na 5.909 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je pak gotovo 0,7 posto, spustivši se na 7.016 bodova, dok je pariški CAC ostao gotovo nepromijenjen, u visini 4.016 bodova. Na strani gubitnika bio je i rudarski sektor, čiji je pad cijena dionica u stopu pratio pojeftinjenje metala, izazvano slabljenjem dolara. Dionice Anglo Americana i Xstrate oslabjele su pritom za 0,4 odnosno 0,3 posto.

TOKIO - Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno jer se ulagači plaše zaoštravanja monetarne politike u Kini. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,6 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji ojačale između 0,4 i 0,6 posto. No, burzovni indeksi u Hong Kongu i Šangaju oslabili su oko 0,3 posto, a pale su i cijene dionica na ostalim azijskim tržištima. Stoga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio gotovo nepromijenjen u odnosu na petak. Od početka mjeseca u minusu je otprilike jedan posto. Oprezno trgovanje ponajviše je posljedica strahovanja ulagača od zaoštravanja monetarne politike u Kini, nakon što su prošloga tjedna objavljeni podaci o snažnom rastu tamošnjeg gospodarstva, ali i inflacije u posljednjem lanjskom kvartalu.

NEW YORK - Na Wall Streetu bi ovoga tjedna moglo doći do korekcije cijena dionica naniže, što se očekuje već dulje vrijeme, ako kvartalni poslovni rezultati kompanija ne zadovolje sve veća očekivanja ulagača. Dow Jones indeks ojačao je prošloga tjedna 0,7 posto, na 11.871 bod, što je već osmi tjedan zaredom kako raste. No, taj niz nisu uspjeli nastaviti ostali indeksi. S&P 500 pao je 0,8 posto, na 1.283 boda, a Nasdaq 2,4 posto, na 2.689 bodova. Kretanje indeksa u posljednje vrijeme ponajviše određuju poslovni rezultati kompanija, a očekivanja su sve veća. Stoga se jako dobri rezultati na tržištu prihvaćaju kao dobri. A ako su samo dobri, to je već loše. Jedino doista odlični rezultati potiču rast cijena dionica, no nevelik. Procjene zarada 500 kompanija, čije su dionice uvrštene u S&P indeks, povećane su u posljednjih 60 dana za jedan posto, pokazuju podaci tvrtke StarMine. Najviše je, 3,3 posto, pao S&P indeks rudarskog sektora.

(Hina) xggoj ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙