FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 19. siječnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

FRANKFURT - Manjak u platnoj bilanci eurozone povećan je u studenom prošle godine na 11,2 milijarde eura, priopćila je u srijedu Europska središnja banka (ECB). U listopadu je platna bilanca eurozone pokazala manjak od 9,6 milijardi eura, čime je blago naniže revidirana početna procjena. U rujnu manjak je iznosio 6,5 milijardi eura, pokazuju podaci ECB-a. Eurozona je gotovo cijele prošle godine bilježila manjak u bilanci plaćanja, uz izuzetak siječnja kada je zabilježila višak u visini 1,6 milijardi eura. Sezonski prilagođeni izvoz robe porastao je u studenom na 136,4 milijarde eura, sa 133,5 milijardi u listopadu. Uvoz je uvećan na 140,4 milijarde, sa 135,8 milijardi u listopadu. Eurozona gotovo cijele godine bilježi deficit, osim u siječnju 2010. kada je ostvarila višak od 1,6 milijardi eura.

PEKING - Aktivnosti u kineskom gospodarstvu porasle su lani 10,3 posto, ali inflacija je istodobno premašila vladinu ciljanu godišnju razinu, objavili su u srijedu hongkonški mediji. Televizijska postaja Phoenix Television navodi neimenovane izvore iz kineske središnje banke koji su kazali da su podaci "procurili" dan prije službene objave ključnih gospodarskih podataka za prosinac i cijelu 2010. Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) u 2010. bio je znatno viši u odnosu na revidiranu stopu rasta u 2009. od 9,2 posto i obilježava najbrži godišnji rast od početka svjetske financijske krize. Indeks potrošačkih cijena u cijeloj 2010. porastao je istodobno za 3,3 posto, premašivši ciljanu vladinu razinu zbog znatnog poskupljenja hrane, izvijestila je hongkonška postaja.

BERLIN - Njemačka vlada donijela je u srijedu paket mjera za bolju kontrolu proizvodnje životinjske hrane i za bolju zaštitu potrošača nakon nedavna skandala u svezi s onečišćenjem mesa i jaja dioksinom. Plan koji je u petak predstavila ministrica poljoprivrede Ilse Aigner, a u srijedu ga je prihvatilo ministarsko vijeće, obvezuje proizvođače da paze kako bi se proizvodnja hrane odvojila od drugih vrsta industrijske proizvodnje. Odsad se životinjske masti i takozvana tehničkih maziva koja se rabe u industriji više neće smjeti proizvoditi na istoj opremi. Proizvođači životinjske hrane strože će se i redovitije nadzirati i u slučaju prekršaja oštrije će se kažnjavati. Uspostavit će se i sustav za pravodobno reagiranje kako bi se brže mogle donijeti prikladne mjere. I potrošači će se brže informirati u slučaju propusta.

BERN - Švicarska vlada objavila je u srijedu da blokira novac što bi ga u njezinim bankama mogao posjedovati dosadašnji predsjednik Obale Bjelokosti Laurent Gbagbo koji odbija predati vlast pobjedniku predsjedničkih izbora u svojoj zemlji. Švicarska je vijest o zamrzavanju svih sredstava Gbagba objavila na konferenciji za novinare istodobno s viješću da blokira eventualne račune i imovinu odbjegloga tuniskog predsjednika Zina al Abidin Ben Alija. "Te mjere trebaju ohrabriti dvije zemlje da zatraže pravnu pomoć u istrazi kriminala", rekla je predsjednica Švicarske Konfederacije i ministrica vanjskih poslova Micheline Calmy-Rey. Zadnjih godina švicarske vlasti čine velike napore kako bi se otarasile imidža poreznog raja u koji pojedinci polažu ilegalno stečen i opran novac ili da bi izbjegli plaćanje poreza u svojim domovinama.

LONDON - Pansion "The Old Manse" u blizini škotskog jezera Loch Nessa proglašen je najboljim na svijetu, po godišnjoj ocjeni TripAdvisora, najveće svjetske internetske stranice za turistička putovanja. Kreveti s baldahinima, teške zavjese, bogato ukrašeni jastuci i jastučići, veranda s ležaljkama na kotačićima sastavni su dio luksuznog "The Old Mansea" (Starog prezbiterija), smještenog usred šume, na brežuljku iznad jezera. To povijesno zdanje ima samo dvije prostrane sobe. Drugi po kvaliteti pansion na svijetu je "Casa Portagioia" u mjestu Castigilon Fiorentinu u Toskani. Među deset najboljih pansiona u svijetu šest ih je u Velikoj Britaniji, dva su u SAD-u, a jedan u Indiji.

LONDON - Euro je u srijedu ponovno ojačao na međunarodnim tržištima, nakratko preskočivši najvišu razinu u osam tjedana prema dolaru od 1,35 dolara, zahvaljujući pozitivnim pokazateljima koji su pogurnuli u stranu dužničke brige eurozone. Euro je prema dolaru ojačao 0,6 posto na 1,3458 dolara nakon što je prethodno skočio i na 1,3508 dolara, najvišu razinu prema zelenoj novčanici od 23. studenog. Dolar je oslabio i prema jenu, za 0,6 posto na 82,13 jena, nakon što je prethodno potonuo na 82 jena, najnižu razinu u dva tjedna. Tržišta su zasad pogurnula u drugi plan dužničke probleme eurozone i odlučila iskoristiti povoljne diferencijale kamatnih stopa eura prema dolaru, što je dolar pogurnulo na najnižu razinu u osam tjedana prema euru. Ulagače je u posljednjih nekoliko dana ohrabrilo priključenje Rusije Kini i Japanu u izražavanju interesa za kupnjom novih obveznica Europskog stabilizacijskog fonda (EFSF), a poboljšanom raspoloženju pridonijele su i jučerašnje uspješne aukcije španjolskih i grčkih državnih obveznica.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙