FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 26. siječnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ŽENEVA - Broj korisnika interneta u svijetu dosegao je dvije milijarde, objavio je u srijedu glavni tajnik Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) Hamadoun Toure. Početkom 2000. bilo je samo 500 milijuna pretplatnika mobilne telefonije u svijetu i 250 milijuna korisnika interneta, rekao je Hamadoun Toure novinarima. Početkom 2011. broj pretplatnika mobilne telefonije premašio je pet milijardi, a broj korisnika interneta dvije milijarde, dodao je glavni tajnik krovne međunarodne telekomunikacijske organizacije koja djeluje u okviru Ujedinjenih naroda. Prema statistici ITU-a oko 2,08 milijardi ljudi - odnosno više od svakog trećeg stanovnika svijeta - 'surfalo' je internetom 2010., u usporedbi s njih 1,86 milijardi 2009. Treću godinu zaredom broj korisnika interneta veći je u zemljama u razvoju (1,19 milijardi, što je rast od 15,6 posto između 2009. i 2010.) nego u razvijenim zemljama (885 milijuna, što je rast od 7,79 posto za isto razdoblje). Prema podacima ITU-a, broj pretplatnika širokopojasne mobilne telefonije (3G) gotovo se udeseterostručio za četiri godine.

BRUXELLES - Europska komisija zabranila je u srijedu spajanje dva glavna grčka zračna prijevoznika, Olympic Aira i Aegean Airlinesa, ocijenivši da bi izazvalo previše problema na području tržišnog natjecanja, te je tako prvi put u četiri godine stavila veto na neko spajanje. Spajanje bi gotovo dovelo do monopola u Grčkoj, do porasta cijena i smanjivanja kvalitete usluga i Grcima i turistima koji putuju između Atene i grčkih otoka, rekao je povjerenik za tržišno natjecanje Joaquin Almunia. "Komisija ima zadaću spriječiti stvaranje monopola", rekao je Almunia. Komisija je u priopćenju naglasila da Olympic Air i Aegean Airlines kontroliraju ukupno više od 90 posto grčkog tržišta zračnog prometa te ocijenila malo realnim da bi neka druga kompanija dostigla dovoljnu veličinu "da bi napravila pritisak na politiku cijena" nove tvrtke. To je prvi put u četiri godine da je Bruxelles stavio veto na spajanje tvrtki. Prošli put to se dogodilo 2007. kada je zabranio irskoj kompaniji Rynair kupnju Aer Lingusa.

BRUXELLES - Njemačke porezne olakšice tvrtkama koje se nalaze u financijskim teškoćama predstavljaju nedopuštenu državnu pomoć i njemačka vlada ih mora ukinuti, objavila je u srijedu Europska komisija. Članice Europske unije smiju odobravati državnu pomoć privatnim tvrtkama tek uz strogo definirane uvjete i uz blagoslov Europske komisije, koja želi biti sigurna da se time neće narušavati tržišno natjecanje. Njemački propisi omogućuju pak tvrtkama u teškoćama da gubitke u određenoj godini prenesu na drugu godinu kako bi smanjile porezno opterećenje oduzimanjem tih gubitaka od zarade i to usprkos značajnim promjenama u vlasničkoj strukturi. Takve porezne olakšice "spadaju u kategoriju pomoći trgovačkim društvima u teškoćama", zaključio je europski povjerenik za zaštitu tržišnog natjecanja Joaquin Almunia. Komisija je nakon jednogodišnje istrage utvrdila da su takve porezne olakšice nepravedne jer dovode poduzeća u financijskim poteškoćama u povlašteni položaj. Njemačka vlada sada mora zatražiti povrat pomoći koju je odobrila tvrtkama u razdoblju od stupanja na snagu odgovarajućeg zakona 1. siječnja 2008.

BAGDAD - Irak je prošle godine izvezao nešto manje sirove nafte nego godinu ranije, ali su njegovi prihodi od prodaje porasli za 26,3 posto zahvaljujući rastu cijena na svjetskim tržištima, navodi se u službenom priopćenju. Ta je bliskoistočna zemlja prošle godine izvezla 689,9 milijuna barela nafte, naprema oko 695,5 milijuna barela godinu prije, priopćilo je ministarstvo nafte. Time je ostvarila prihode od 52,2 milijarde dolara (38,1 milijardi eura), u usporedbi sa 41,3 milijarde dolara u 2009. Globalne cijene nafte dosegnule su prošle godine vrijednost od oko 91 dolara za barel, u odnosu na oko 46 dolara po barelu početkom 2009. Iračke rezerve spadaju među najveće u svijetu i iznose nešto više od 143 milijarde barela. Izvoz nafte najveći je izvor vladinih prihoda.

CHICAGO - Američki zrakoplovni div Boeing priopćio je u srijedu da mu se dobit u četvrtom tromjesečju smanjila zbog pada isporuka u odnosu na godinu ranije, a prognozirao je pad dobiti i u cijeloj 2011. Neto dobit te kompanije u posljednja tri mjeseca 2010. iznosila je 1,16 milijardi dolara ili 1,56 dolara po dionici, u usporedbi s 1,27 milijardi ili 1,75 dolara po dionici u istome tromjesečju godine ranije. Prihodi su istodobno umanjeni osam posto na 16,55 milijardi dolara, zaostajući za očekivanjima analitičara koji su prognozirali njihov pad na 17,02 milijarde dolara. Najslabije rezultate zabilježio je pritom Boeingov dio poslovanja s komercijalnim zrakoplovima, čiji su prihodi u navedenom tromjesečju potonuli 11 posto na 8,2 milijarde dolara, zbog pada isporuka zrakoplova 777 i 747. Tvrtka je u četvrtom tromjesečju isporučila 116 komercijalnih zrakoplova, nasuprot 122 u istome razdoblju 2009.

LONDON - Euro je u srijedu skočio na najvišu razinu u dva mjeseca prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, poduprt očekivanjem da će ključne kamatne stope prije biti podignute u Europi nego u SAD-u. Euro je prema dolaru ojačao na 1,3723 dolara, najvišu razinu od 22. studenog. Dolar je prema jenu ostao nepromijenjen na 82,05 jena. Američka je valuta potonula na najnižu razinu u deset tjedana prema košarici valuta uoči današnje odluke američke središnje banke Fed o daljnjoj politici kamatnih stopa. Tržišta očekuju da će Fed zadržati ključne kamatne stope nedaleko nule i signalizirati daljnju predanost poticanju rasta. Uvjerenje da će Fed provoditi znatno popustljiviju monetarnu politiku nego Europska središnja banka koju muči problem inflacije, dalo je podršku nastavljenom oporavku eura s najnižih razina prema dolaru u dva mjeseca. Euro je dobio podršku i od snažne potražnje za prvim, pet milijardi eura vrijednim izdanjem obveznica Europskog stabilizacijskog fonda (EFSF) u utorak, kojih su azijski ulagači, među kojima i japanska vlada, kupili više od trećine.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙