FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 27. siječnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BERLIN - Njemačka inflacija dosegnula je u siječnju najvišu razinu u zadnje dvije godine zbog povećanja troškova energije i hrane, pokazali su u četvrtak objavljeni podaci Destatisa. Godišnja stopa inflacije u najvećem europskom gospodarstvu porasla je s 1,7 posto u prosincu na 1,9 posto u siječnju, objavio je njemački statistički ured. Podaci se temelje na preliminarnim rezultatima iz šest njemačkih saveznih zemalja. Rast njemačkih potrošačkih cijena na najvišu razinu od studenog 2008. zadat će dodatne glavobolje Europskoj središnjoj banci, koja se suočava s pojačanim inflatornim pritiscima u 17-članoj eurozoni. Najnoviji podaci o inflaciji nadovezali su se na izvješće koje je objavljeno u srijedu, a pokazalo je da je indeks uvoznih cijena u prosincu zabilježio najveći skok u 29 godina. Njemački statistički ured objavio je da je uvozna inflacija u prošlom mjesecu poskočila 12 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U studenom je porasla za 10 posto.

BRUXELLES - Francuska energetska tvrtka GDF Suez dobila je u srijedu dozvolu Europske komisije za kupnju britanskog International Powera (IP), nakon što je pristala prodati IP-ovo belgijsko postrojenje. GDF Suez, do sada druga po veličini europska energetska tvrtka, tim će potezom postati vlasnikom 70-postotnog udjela u novoj grupi i osigurati pristup brzorastućim tržištima u nastajanju, kao i uporišta u Britaniji i Australiji. Europska je komisija priopćila da je, prema uvjetima sporazuma, GDF Suez pristao prodati udio International Powera u belgijskoj elektrani T-Power, koja bi ove godine trebala početi s radom. "Stranke su ponudile uvjete koji su otklonili bojazni Europske komisije da bi tom akvizicijom GDF Suez mogao zakočiti konkurenciju i povisiti cijene na cijelom belgijskom tržištu", objasnila je u priopćenju Europska komisija. Očekuje se da će nova proširena kompanija ostvarivati godišnje prihode od 84 milijardi eura, s tržišnom kapitalizacijom većom od 80 milijardi eura, čime će nadmašiti njemački E.ON i francuski EDF.

MOSKVA - Američki prehrambeni div PepsiCo u četvrtak je priopćio da su mu ruski regulatori odobrili preuzimanje lokalnog proizvođača mliječnih proizvoda i sokova, koji će mu omogućiti da postane vodeća prehrambena grupacija u Rusiji. Ruski savezni regulator za zaštitu tržišta i povjerenstvo ruske vlade zaduženo za inozemna ulaganja odobrili su PepsiCo-u preuzimanje tvrtke Wimm-Bill-Dann, priopćio je taj drugi po veličini u svijetu proizvođač prehrambenih proizvoda i pića. Time će Rusija postati najveće tržište te kompanije izvan SAD-a. "To znači da je PepsiCo dobio sve državne dozvole, nužne za zaključenje toga sporazuma", stoji u PepsiCovom priopćenju. Tvrtka se nada da će taj sporazum također pridonijeti daljnjem širenju njezina poslovanja na istočnu Europu i bivše sovjetske republike u srednjoj Aziji. Nakon višemjesečnih pregovora, taj 5,4 milijardi dolara (4,1 milijarde eura) vrijedan sporazum predstavlja prekretnicu i za kompaniju PepsiCo i za rusko potrošačko tržište, budući da je ta akvizicija najveće kompanijino ulaganje izvan SAD-a, te jedno od najvećih u Rusiji koje se ne odnosi na njezin ogromni energetski sektor.

HELSINKI - Finska Nokia, najveći proizvođač telekomunikacijske opreme u svijetu, priopćila je da je u četvrtom tromjesečju 2010. zabilježila snažan 21-postotni pad neto dobiti, te pad svojeg tržišnog udjela. Neto dobit te kompanije u posljednja je tri mjeseca prošle godine iznosila 745 milijuna eura, nasuprot 950 milijuna eura koliko je iznosila u istome tromjesečju 2009. Neto prihodi iznosili su 12,7 milijardi eura i bili su šest posto viši nego u istome razdoblju godine ranije. Tvrtkin je procijenjeni tržišni udjel u tome tromjesečju umanjen na 31 posto, s 35 posto godinu dana ranije. "Konkurentnost Nokie suočena je s nekim značajnim izazovima", kazao je izvršni direktor Stephen Elop. Tvrtka je u posljednja tri mjeseca prošle godine prodala 95,4 milijuna mobitela, što je 10 posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, ali i 14 posto više nego u prethodnom tromjesečju.

LONDON - Euro je u četvrtak skočio na najvišu razinu u dva mjeseca prema dolaru i jenu na međunarodnim tržištima valuta nakon upozorenja jednog člana ECB-ovog monetarnog povjerenstva na prijetnju inflatornih pritisaka, što je najavilo mogućnost skorog podizanja kamatnih stopa u eurozoni. Euro je prema dolaru skočio na 1,3756 dolara, najvišu razinu od 22. studenoga. Kasnije se povukao na 1,3726 dolara, 0,2 posto iznad razine od dana ranije. Prema jenu, euro je također ojačao na najvišu dvomjesečnu razinu, dosegnuvši 113,88 jena, u plusu oko jedan posto u odnosu na dan ranije. Dolar je prema japanskoj valuti ojačao 0,8 posto, te se njime trgovalo po 82,95 jena. Član ECB-ovog monetarnog povjerenstva Lorenzo Bini Smaghi upozorio je u četvrtak da se očekivano ubrzavanje inflacije u segmentu uvoznih roba ne može ignorirati, što je potkrijepilo ocjene da će kamatne stope u eurozoni biti podignute prije no što se očekivalo. Njegovi su komentari poduprli nastavljeno jačanje eura, nakon što se iz priopćenja američke središnje banke Fed od srijede ni izdaleka nije moglo nazrijeti skoro pooštravanje monetarne politike, posve suprotno ECB-ovom stajalištu.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europski burzovni indeksi u četvrtak su ojačali, poduprti rudarskim sektorom, unatoč snižavanju kreditnog rejtinga Japanu koji je ulagače podsjetio na probleme golemih dugova u nekim članicama eurozone. Indeks Londonske burze Ftse u takvom je ozračju ojačao 0,24 posto, na 5.983 boda. Frankfurtski je DAX bio na dobitku od gotovo 0,4 posto, popevši se na 7.154 boda, a pariški CAC bio je u plusu 0,2 posto i iznosio je 4.057 bodova. "Ulagači su pomalo nervozni, no prevladava optimistično ozračje", kazao je Philippe Gijsels, čelnik istraživanja u BNP Paribas Fortis Global Marketsu. "Ipak, pred nama su mnogi novi izazovi. Postoji vjerojatnost novih tenzija u eurozoni a Japan je podsjetnik da su mnoge zemlje jako zadužene. Mislim da smo u zadnjoj fazi oporavka i ne tako daleko od određenih korekcija", dodao je. Dionice u rudarskom sektoru jačale su temeljem skoka cijena kovina, izazvanog zabrinutošću oko isporuka i očekivanjima da će globalna potražnja za sirovinama porasti. Ulagači se nadaju da će odluka američke središnje banke Fed o nastavku 600 milijardi dolara vrijednog plana otkupa državnih obveznica pomoći gospodarskom oporavku. Od dobitnika u rudarskom sektoru izdvaja se Randgold Resources, čije su dionice ojačale 5,8 posto.

(Hina) xmkuz yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙