FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 21. siječnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ZAGREB/BRUXELLES - Na tekućem računa bilance plaćanja Europske unije u trećem je tromjesečju prošle godine zabilježen manjak od 19,7 milijardi eura, pokazali su u petak najnoviji raspoloživi podaci europskog ureda za statistiku. Na računu roba u trećem je tromjesečju 2010. zabilježen pak rast manjka na godišnjoj razini i to na 28,4 milijarde eura, nasuprot 18,6 milijardi eura godinu dana ranije. Porastao je i manjak na računu tekućih transfera, sa 14,3 milijarde eura na 15,7 milijardi, objavio je nadalje statistički ured. Nasuprot tome, višak je ostvaren na računu usluga i iznosio je 21,1 milijardu eura. Na računu dohotka zabilježen je višak od 3,3 milijarde eura, dok je godinu dana ranije bio u minusu od 8,7 milijardi eura. U trećem tromjesečju 2010. izravna ulaganja 27-članog EU-a u inozemstvo iznosila su 17,2 milijarde eura, čime su osjetno smanjena u usporedbi sa 78 milijardi eura ostvarenih u istom razdoblju godine ranije. Istodobno, strana ulaganja u EU bila su u vrijednosti 6,6 milijardi eura, nasuprot 36,5 milijardi eura godinu dana ranije.

NEW YORK - Najveća američka banka Bank of America izvijestila je u petak da je i u četvrtom tromjesečju poslovala s neto gubitkom od 1,2 milijarde dolara, navodeći kao razlog veliki trošak u segmentu stambenog kreditiranja i osiguranja. Time je gubitak ipak smanjen u odnosu na prethodno tromjesečje, kada je iznosio 7,3 milijarde dolara. U cijeloj prošloj godini banka je zabilježila gubitak od 2,2 milijarde dolara, ili 37 centi po dionici, u usporedbi s gubitkom od 29 centi po dionici u 2009. Prihodi su u četvrtom tromjesečju umanjeni za 11 posto i iznosili su 22,67 milijardi dolara. Bank of America bila je među najteže pogođenim bankama tijekom financijske krize koja je uslijedila nakon kolapsa investicijske banke Lehman Brothers u rujnu 2008. Vlada joj je pomogla sa 45 milijardi dolara, koje je banka vratila prošle godine. Posebno je teško pogođen bio njezin segment hipotekarnih zajmova, pri čemu je banka bila prisiljena otkupljivati problematične hipoteke od vladinih osiguravatelja Fannie Mae i Freddie Mac. I rezultati za četvrto tromjesečje uključuju rezervacije u visini 4,1 milijardu dolara za "preostale i buduće zahtjeve za otkupom hipoteka".

BOSTON - Američki industrijski konglomerat General Electric izvijestio je u petak o skoku dobiti u četvrtom tromjesečju za 51 posto, premašivši predviđanja analitičara Wall Streeta, a pomogli su mu smanjeni gubici u financijskom odjelu i neočekivani rast organskih prihoda. Tako je najveći proizvođač elektroturbina i mlaznih motora u svijetu povećao neto dobit u četvrtom tromjesečju na 4,5 milijardi dolara ili 42 centa po dionici, u usporedbi s tri milijarde dolara ili 28 centi po dionici u istom razdoblju prethodne godine. Vrijednost zaprimljenih narudžbi uvećana je 12 posto, dosegnuvši 175 milijardi dolara. Prihodi su uvećani za jedan posto na 41,38 milijardi dolara. Ako se izuzmu akvizicije i utjecaji valutnih tečajeva, GE-ovi su organski prihodi uvećani za šest posto. General Electric smatraju dobrim pokazateljem stanja u svjetskom gospodarstvu s obzirom na širinu i zemljopisni doseg njegova poslovanja.

LONDON - Euro je u petak snažno poskočio na međunarodnim valutnim tržištima pod utjecajem ohrabrujućih podataka iz Njemačke, najvećeg europskog gospodarstva. Jedinstvena je europska valuta skočila na 1,3536 dolara. Snažno je dobila na vrijednosti i prema jenu, te se njome trgovalo po 112,18 jena. Dolar je pak oslabio prema jenu, spustivši se na 82,87 jena. Tržišta ohrabruju najave da čelnici eurozone spremaju sveobuhvatan odgovor na dužničku krizu koja potresa tržišta. Tako je predsjedatelj skupine ministara financija eurozone Jean-Claude Juncker kazao da bi plan za rješenje krize mogao biti objavljen idućih tjedana, ne navodeći detalje. "Trebali bismo formulirati sveobuhvatni odgovor za krizu u idućih tjedana i trenutno se razmatraju razna pitanja", kazao je Juncker novinarima.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙