FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 24. siječnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BERLIN - Europske vlade moraju hitno donijeti odluku o zajedničkim mjerama za zaštitu stabilnosti eurozone, kazao je u ponedjeljak europski povjerenik za gospodarska i monetarna pitanja Olli Rehn. "Moramo se u što kraćem roku dogovoriti o zajedničkim mjerama - što prije to bolje", rekao je Rehn za njemački list Die Welt. Mirnoća na tržištima u posljednjih nekoliko tjedana dala nam je malo prostora za disanje, ali nema razloga za opuštanje, sada moramo odlučno djelovati. Treba spriječiti da dužnička kriza potkopa gospodarski oporavak i pozitivna kretanja na tržištu rada, tumači Rehn. Europske vlade moraju se pobrinuti za to da o gospodarskom oporavku ne odlučuju financijska tržišta i da ga ne ugrožavaju, rekao je. Napomenuo je također da treba povećati djelotvorni kreditni kapacitet europskog kriznog fonda, kao i njegovu funkcionalnu raznolikost kako bi se otklonile sumnje u europsko uspješno suzbijanje spekulacija na tržištima. Pozivajući se na izvore bliske pregovorima, Die Welt također piše da vlade EU-a intenzivno raspravljaju o planovima koji bi europskom fondu iz preventivnih razloga omogućili proširenje kreditnih linija i na rizične zemlje. Europski fond za financijsku stabilnost vrijedan je 440 milijardi eura, ali je njegov stvarni kreditni kapacitet procjenjen na samo 225 milijardi eura zbog potrebe osiguravanja najvišeg kreditnog rejtinga AAA.

LONDON - Gospodarski oporavak, koji je lani započeo u većem dijelu nove Europe, nastavit će se u 2011., no suočen je s pojačanim rizicama za njegovo slabljenje, ocijenila je ponedjeljak Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD). U najnovijem gospodarskom izvješću EBRD za ovu godinu prognozira da će rast u regiji u kojoj djeluje najvjerojatnije ostati po prosječnih 4,2 posto, unatoč regionalnim razlikama. U izvješću posebnu pozornost skreću i na pojačane rizike za snižavanje takve prognoze, gdje izdvajaju nepopustljivo jačanje inflacije u razvijenim zemljama, podupirano labavom monetarnom politikom, što bi moglo potaknuti najveće središnje banke na ranije od očekivanog zaoštravanje monetarne politike. Navode se i previranja u financijskom sektoru vezana uz tržišta državnog duga u eurozoni i s njima povezanim tržištima bankovnog duga. Još gori scenarij mogao bi se ostvariti ako se valutni ratovi pretvore u trgovinske ratove u vidu ograničenja uvoza, ističe se uz ostalo u izvješću EBRD-a.

ZAGREB - Obuzdavanje cijena hrane radi sprečavanja narodnih pobuna, reforme svjetskog monetarnog sustava i gospodarskog upravljanja prioriteti su francuskog predsjedanja skupinom G20, koje je u ponedjeljak iznio predsjednik Nicolas Sarkozy. Predstavljajući program jednogodišnjeg predsjedanja organizacijom koja okuplja najrazvijenije države svijeta (G8), te nova, brzorastuća gospodarstva poput Kine, Indije i Brazila, Sarkozy je pozvao i na oporezivanje financijskih transakcija, iako je priznao da tu zamisao mnogi odbacuju. "Kako objasniti da reguliramo tržišta novca, a ne i tržišta robe", zapitao se Sarkozy i zauzeo se za obuzdavanje nepredvidivosti cijena hrani, prenosi agencija Reuters. Najavio je da bi ruski predsjednik Dmitrij Medvedev trebao predsjedati radnom skupinom za regulaciju cijena poljoprivrednih proizvoda. Sarkozy je u prioritete svog predsjedanja upisao reformu svjetskog monetarnog sustava i zato predložio da Međunarodni monetarni fond nadzire protok kapitala kao i neravnoteže svjetskih tržišta. Reforma MMF-a je poželjna kako bi se prihvatili zajednički propisi, rekao je Sarkozy.

BERLIN - Njemačko srednje poduzetništvo na godinu gubi oko 30 milijardi eura zbog pomanjkanja stručne radne snage, a 73 posto poduzetnika ima poteškoća pri popunjavanju radnih mjesta, proizlazi iz istraživanja savjetničke tvrtke "Ernst&Young". Dva od tri poduzetnika susreću se s poteškoćama prilikom popunjavanja novootvorenih radnih mjesta stručnom radnom snagom, navodi se u izvješću što ga tvrtka "Ernst&Young" objavljuje svakih pola godine. Iz istraživanja proizlazi da njemačko srednje poduzetništvo i dalje ekspandira, ali da je ta ekspanzija ugrožena zbog nedostatka kvalificiranih radnika, prije svega visoko obrazovanih. Poduzetništvu na godinu prijeti gubitak od ukupno 30 milijardi eura zbog nedostaka vrhunskih stručnjaka, stoji u priopćenju u povodu objavljivanja rezultata istraživanja. "Šteta koja nastaje zbog nedostatka radne snage je već sad velika, a ona bi u budućnosti mogla biti još veća", smatra Peter Englisch iz tvrtke "Ernst&Young". Njemačkom gospodarstvu, kako su pokazala neka prijašnja istraživanja, najviše nedostaje inženjera i to posebice strojarstva i kemije.

TEL AVIV - Najveći svjetski proizvođač generičkih lijekova Teva Pharmaceutical Industries objavio je u ponedjeljak da je potpisao ugovor o sindiciranoj novoj trogodišnjoj revolving kreditnoj liniji u visini 1,5 milijardi dolara. Tom će kreditnom linijom kompanija sa sjedištem u Izraelu zamijeniti i proširiti postojeće kreditne linije uz uvjete koji će za nju biti povoljniji. "Naša sposobnost da danas pregovorima izborimo bolje uvjete potvrda je našeg snažnog novčanog toka i financijske pozicije", zaključio je financijski direktor Eyal Desheh.

LONDON - Euro je u ponedjeljak kliznuo s najviše dvomjesečne razine prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta nakon što je jenjala snažna potražnja, a pojačane su političke turbulencije u Irskoj koje ponovno ukazuju na neizvjesnosti u prezaduženim gospodarstvima eurozone. Euro je u takvom okruženju oslabio prema dolaru 0,5 posto na 1,3550 dolara. Prema jenu je ostao nepromijenjen na 112,35 jena, nakon što je ranije nakratko dotaknuo najvišu razinu u dva mjeseca prema japanskoj valuti od 112,70 jena. Dolar je prema jenu ojačao 0,3 posto, te se tako njime trgovalo po 82,89 jena. "Euro se u posljednje vrijeme snažno oporavio ali vjerujemo da se približava vrhuncu u širem smislu", ocjenjuje valutni strateg BNP Paribasa Ian Stannard. "Kratkoročnu mu je podršku pružio optimizam vezan uz pregovore o reformi europskog kriznog fonda, ali politički problemi u Irskoj i Portugalu pokazuju da ima još dosta čimbenika koji mu mogu naštetiti", dodaje.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙