FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21,30 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 1. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednica Vlade Jadranka Kosor usuglasili su se danas da će general pukovnik Drago Lovrić na dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH zamijeniti generala Josipa Lucića. Predsjednik i premijerka o tome su izvijestili novinare nakon jednosatnog sastanka u Banskim dvorima, izrazivši zadovoljstvo što su brzo i bez ikakvih problema postigli dogovor. Vlada će u četvrtak i formalno predložiti Lovrića za tu funkciju te prijedlog uputiti u saborski Odbor za obranu, od kojega također očekuje "zeleno svjetlo" kako bi Lovrić bio imenovan već početkom idućeg tjedna. Kosor je naglasila da je Lovrić školovani časnik, sudionik Domovinskog rata, te da je njegovo iskustvo dokaz da će na kvalitetan način voditi Glavni stožer. Resor obrane, poručila je premijerka, očekuje puno novih i važnih odluka, a imenovanje Lovrića je prva je od njih.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednica Vlade Jadranka Kosor izrazili su danas zadovoljstvo susretom s članovima predsjedništva BiH iz kojega je, suglasni su, razvidna povezanost i prijateljstvo između Hrvatske i BiH te uzajamna želja za rješavanjem svih otvorenih pitanja. Josipović je poručio kako su vodstva obje države pokazala odlučnost da čim se za to steknu uvjeti, odnosno formira Vijeće ministara BiH, priđe rješavanju bitnih pitanja između dvije države. Njegovoj se ocjeni pridružila i premijerka, ocijenivši da je susret s vodstvom BiH na tragu zajedničke izjave, koju su nedavno dali ona i Josipović, "o tome kako gledamo na sadašnjost i budućnost BiH koju će Hrvatska i kao 28. članica EU pomagati na njezinom euroatlantskom putu".

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor izrazila je danas zadovoljstvo učinkom novih članova Vlade u prvih mjesec dana od kada su preuzeli dužnosti. Upitana nakon današnjeg sastanka s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem, kako, sukladno njezinim najavama, ocjenjuje prvih mjesec dana novih članova svoje vlade, premijerka je odgovorila kako je zadovoljna njihovih učinkom. "Sasvim sigurno, ovaj prvi test su prošli", poručila je. Na novinarsko pitanje zašto je Vlada omogućila monopol Pastoru, grupaciji u vlasništvu potpredsjednika Vlade Domagoja Miloševića, premijerka je odgovorila kako su te informacije netočne, a novinare pozvala da se za detalje obrate Miloševiću te sve eventualne podatke kojima raspolažu dostave nadležnim tijelima. Njega je, naglasila je, za potpredsjednika Vlade predložila jer smatra da može puno učiniti "u stavljanju u pogon" velikih investicijskih projekata. "Za mene i Vladu važno je što taj čovjek zna, a ako je bilo tko od članova Vlade ikad bio povezan s bilo kakvom nečasnom radnjom, što bi se na bilo koji način moglo staviti pod znak upitnika ili procesuirati, to naravno jest stvar onih tijela koja su za to zadužena. Vlada je upravo ta koja širom otvara prostor da institucije pravne države u tom dijelu rade", kazala je Kosor.

ZAGREB - Predsjednik HNS-a Radimir Čačić izjavio je u utorak u Zagrebu da je izjava koju je dala premijerka Jadranka Kosor povodom imenovanja novih ministara prije mjesec dana da će ih svakoga mjeseca evaluirati bila na tragu standarda ponašanja i izjava HDZ-ovih političara u proteklih 20 godina. "Mislim da je ta njezina izjava bila na tragu standarda ponašanja i izjava HDZ-ovih političara u proteklih 20 godina. Dakle, pričaj, pričaj, pričaj, pričaj - tako i tako sutra nitko to neće mjeriti, pamtiti ni sankcionirati", rekao je Čačić odgovarajući na traženje novinara da iznese svoju ocjenu novih ministara, a posebice potpredsjednika Vlade zaduženog za investicije Domagoja Miloševića, povodom mjesec dana koliko je prošlo od njihova imenovanja i najave Kosor da će ih svakoga mjeseca evaluirati. "Naravno da Milošević nije ni mogao ništa napraviti u mjesec dana niti to itko razuman nije mogao od njega očekivati, a ja sebe držim razumnim. Ako u okviru tri mjeseca potpredsjednik Vlade Milošević bude u stanju pokazati išta, ja ću biti vrlo zadovoljan", kazao je Čačić.

ZAGREB/VUKOVAR - Državno izborno povjerenstvo (DIP) odbijanjem prigovora HSP-a potvrdilo je odluku vukovarsko-srijemskoga Županijskog izbornog povjerenstva da u sastavu Gradskog izbornog povjerenstva za prijevremene izbore za vukovarsko Gradsko vijeće 6. veljače ne može biti član HSP-a budući da ta stranka u trenutku raspuštanja tog vijeća u njemu nije imala predstavnika.

RIJEKA - Proteklog vikenda su u Rijeci zbog komplikacija uzrokovanih gripom umrle tri starije osobe, zadnji su podaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u Rijeci. Nakon današnje informacije o prvoj žrtvi gripe u toj županiji, 69-godišnjem muškarcu, iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka poslijepodne je Nastavnom zavodu stigla informacija da su umrle i dvije žene, u dobi od 60 i 76 godina. Obje su imale kronične bolesti, nalazile se se na liječenju od gripe u KBC Rijeka i kod obje je laboratorijski potvrđen virus tipa H1N1, izvijestila je voditeljica Epidemiološkog odjela Zavoda Đana Pahor. Starija žena je bila cijepljena protiv gripe, ali cjepivo ovoga puta nije djelovalo.

SPLIT - Županijski sud u Splitu danas je nepravomoćno na 12 godina zatvora osudio umirovljenog pukovnika Hrvatske vojske (HV) Igora Lozića (50) zbog ubojstva umirovljenog branitelja Ivana Franjića (44) 10. travnja prošle godine u Mravincima kod Solina nakon svađe zbog mjesta na parkiralištu. Sudac Damir Romac je, obrazlažući prvostupanjsku presudu, rekao kako je Lozić kao vojna osoba bio vješt u rukovanju oružjem i gađanju te je izbliza pucao i s dva hitca pogodio Franjića u vitalne dijelove tijela i usmrtio ga. Po Romčevim riječima, Lozić je izravno kanio usmrtiti Franjića te, dodao je, nije riječ o samoobrani.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙