FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 27. siječnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati

ZAGREB/BRUXELLES - Gospodarsko raspoloženje u eurozoni i Europskoj uniji blago je oslabilo u siječnju, ali je unatoč napetostima povezanim s dužničkom krizom i dalje iznad višemjesečnog prosjeka, priopćila je Europska komisija. Pokazatelj gospodarske klime u eurozoni, koji obuhvaća sve gospodarske sektore, od industrije, usluga, maloprodaje i građevinarstva do potrošača, u siječnju je oslabio na 106,5 bodova, sa 106,6 bodova u prosincu. Raspoloženje se neznatno pokvarilo i u EU-u, uz pad odgovarajućeg indeksa u siječnju na 105,8 bodova, sa 106,1 boda u prosincu. Te su vrijednosti i dalje više od višemjesečnog prosjeka, uglavnom zahvaljujući oporavku industrijskog sektora, ističe Komisija. Konačni podaci o povjerenju potrošača pokazuju da je još uvijek na relativno niskim razinama, iako je Komisija blago poboljšala prve procjene objavljene prošloga tjedna. Konačni indeks povjerenja potrošača za EU-u u siječnju iznosi minus 12,6 bodova, u odnosu na prvu procjenu od minus 12,8 bodova. U prosincu je iznosio minus 12,1 bod. Konačni podatak za EU iznosi minus 11,2 boda, u odnosu na prvobitno procijenjena minus 11,4 boda, nakon što je u prosincu iznosio minus 11,0 bodova.

PARIZ - Europskom kriznom fondu trebalo bi omogućiti veću fleksibilnost kako bi mogao kupovati državne obveznice članica eurozone, smatra guverner francuske središnje banke Christian Noyer. Takav bi potez vjerojatno bio koristan u određenim slučajevima, kao dodatni instrument u arsenalu kojim raspolaže Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF), kazao je u srijedu Noyer u razgovoru za Wall Street Journal. "Druga mogućnost bio bi svojevrstan preventivni program, poput kreditnih linija koje omogućuje Međunarodni monetarni fond (MMF)", dodao je guverner. EFSF je uspostavljen u lipnju prošle godine kako bi se pomoglo dugovima opterećenim članicama eurozone, nakon što je Grčka bila primorana zatražiti pomoć kako bi izbjegla bankrot. Irska je krajem prošle godine bila primorana uputiti sličan zahtjev za pomoći, nakon što su se financijska tržišta okrenula protiv nje, onemogućivši vladi u Dublinu da se zadužuje po održivim kamatnim stopama.

MADRID - Španjolska vlada u četvrtak je priopćila da je postignut preliminarni dogovor o mirovinskoj reformi koji bi trebao obnoviti povjerenje tržišta i spriječiti traženje pomoći izvana u rješavanju dužničkih problema. Španjolsko ministarstvo rada priopćilo je da su se vlada, sindikati i poslodavci postigli načelni dogovor o osnovama toga sporazuma, ali da njegove detalje tek treba razraditi. Sporazum predviđa podizanje dobi umirovljenja sa 65 na 67 godina starosti. Vezano uz jednu od ključnih spornih točaka u pregovorima, koja se odnosi na broj godina tijekom kojih bi radnici morali uplaćivati doprinose kako bi stekli pravo na punu mirovinu u dobi od 65 godina, ministarstvo je priopćilo da je dogovoreno da to razdoblje iznosi 38,5 godina. Socijalistička vlada premijera Josea Luisa Rodrigueza Zapatera smatra mirovinsku reformu nužnom radi financiranja buduće socijalne sigurnosti u toj zemlji čije stanovništvo naglo stari. Prema podacima državnog statističkog ureda, udio Španjolaca starijih od 64 godine do 2049. će se udvostručiti na oko 30 posto. Cilj mirovinske reforme je i otklanjanje međunarodnih zabrinutosti povezanih sa španjolskim proračunskim manjkom u visini 9,3 posto BDP-a.

VILNIUS - Litva je objavila da će od Bruxellesa zatražiti da joj do 2014. produlji zabranu prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima kako bi spriječila špekulacije. "Vlada je odlučila zatražiti od ministarstva poljoprivrede da s Europskom komisijom pregovara o trogodišnjem produljenju prijelaznog razdoblja za prodaju zemljišta stranim državljanima", priopćila je u srijedu litavska vlada. Litva je u EU ušla 2004., a sadašnja zabrana prodaje zemljišta strancima istječe u svibnju ove godine. "Nažalost, naši poljoprivrednici nemaju onoliko novca koliko imaju stranci", rekao je ministar poljoprivrede Kazys Starkevicius nakon sastanka vlade u srijedu. Produljenje zabrane "smanjilo bi opasnost da će se poljoprivredno zemljište kupovati radi špekulacija", priopćeno je iz ministarstva poljoprivrede. Rok od sedam godina zabrane prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima dobile su sve nove zemlje u Uniji (EU-12). Europska komisija može, ako postoje opravdani razlozi, ta prijelazna razdoblja produljiti na još maksimalno tri godine, kao što je učinila u slučaju Mađarske.

TOKIO - Agencija za rejtinge Standard & Poor's u četvrtak je Japanu snizila rejting za dugoročno zaduživanje, prvi put od 2002., obrazlažući takvu odluku ocjenom da vlada nema jasan plan za rješavanje golemog duga. Japanski je rejting tako snižen za jednu razinu, na 'AA-', što je tri razine ispod najvišeg 'AAA' rejtinga. "Snižavanje rejtinga proizlazi iz ocjene da će se razina japanskog državnog duga promatrana kao udio u BDP-u, već sada među najvišima u svijetu, nastaviti povećavati brže od prognoziranog a dosegnut će vrhunac tek oko 2015.", kaže se u priopćenju S&P-a. "Po našem mišljenju, japanska vlada nema jasnu strategiju za rješavanje negativnih aspekata dinamike zaduživanja, što je dijelom posljedica izgubljene većine u gornjem domu parlamenta prošlog ljeta", dodaje se u priopćenju. S&P je nadalje objavio da je prognoza za dugoročni kreditni rejting stabilna. To odražava stajalište agencije da će snažna japanska vanjska bilanca i monetarna fleksibilnost djelomice ublažavati pritiske proizišle s fiskalne strane, navodi se dalje u priopćenju.

WASHINGTON - Američka središnja banka upozorila je u srijedu da tempo oporavka američkog gospodarstva nije dovoljno snažan da potakne značanije poboljšanje stanja na tržištu rada, najavivši nastavak mjera potpore gospodarstvu. U nešto optimističnijem službenom priopćenju od onog objavljenog nakon sastanka u prosincu, Fed je prvi puta službeno ukazao na rast cijena robe koji potpiruje inflaciju širom svijeta. Tako je predsjednik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet upozorio da skok cijena robe predstavlja prijetnju za ubrzanu inflaciju u eurozoni a i Kina i Indija suočene su s nezadovoljstvom javnosti zbog pojačanih inflatornih pritisaka. U Fedu pak ističu da ih takvi trendovi neće pokolebati u sadašnjoj politici iznimno niske razine kamatnjaka budući da u SAD-u inflacija bilježi silazni trend a gospodarstvu je i dalje potrebna potpora. "Gospodarski oporavak se nastavlja, ali njegov tempo nije dovoljno snažan da generira značajno poboljšanje prilika na tržištu rada", istaknuli su u Fedu nakon dvodnevnog sastanka.

FRANKFURT - Njemačke pivovare plasirale su prošle godine na tržište 1,7 posto manje piva, što odražava trend smanjenja potrošnje piva u toj zemlji zabilježen posljednjih godina, objavio je u četvrtak savezni ured za statistiku Destatis. Prodaja njemačkog piva u Njemačkoj pala je prošle godine za 2,9 posto, uz istodobni rast izvoza od 5,9 posto. Glavninu proizvodnje od ukupno 98,3 milijuna hektolitara piva, čak 84,8 posto, njemačke pivovare prodaju na domaćem tržištu, priopćio je Destatis. Najviše piva popijeno je 2010. u najnaseljenijoj njemačkoj saveznoj državi Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, kao i prethodnih godina, dok je Bavarska na drugom mjestu. Od 2000. prodaja njemačkog piva neprestano pada, osim u 2006. kada je u Njemačkoj održano Svjetsko nogometno prvenstvo.

STOCKHOLM - Švedski modni lanac Hennes&Mauritz AB izvijestio je u četvrtak da mu je neto dobit u četvrtom tromjesečju smanjena 11 posto zbog skupljih sirovina kao što je pamuk. Tvrtka je objavila da joj je neto dobit u posljednja tri prošlogodišnja mjesseca pala na 5,49 milijardi švedskih kruna (846 milijuna dolara), u usporedbi sa 6,15 milijardi kruna u istom razdoblju prethodne godine. Prihodi su uvećani šest posto na 34,8 milijardi kruna, u usporedbi s 32,8 milijardi u istom razdoblju prethodne godine, pri čemu ih je donekle zakočila jaka švedska valuta. Ako se izuzme utjecaj valutnih tečajeva, uvećani su za 15 posto. Ove godine H&M planira otvoriti oko 250 novih trgovina, u prvom redu u Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji i Kini. Također će otvoriti prve trgovine u Rumunjskoj, Hrvatskoj i Singapuru.

ZUERICH - Švicarski farmaceutski div Novartis u četvrtak je priopćio da mu je neto dobit u 2010. porasla za 18 posto, poduprta snažnim rastom prodaje. Tvrtka je, međutim, signalizirala da bi njezina ovogodišnja izvedba mogla biti pogođena mjerama smanjivanja troškova problemima pritisnutih vlada i američkom zdravstvenom reformom. Neto dobit te kompanije u prošloj je godini iznosila 9,97 milijardi dolara (7,28 milijardi eura), stoji dalje u Novartisovom priopćenju. Prihodi su istodobno uvećani 14 posto na godišnjoj razini, na 50,6 milijardi dolara. Novartis je priopćio da je njegova operativna dobit, unatoč 15-postotnom rastu, u drugoj polovici godine pogođena padom prodaje, posebno u segmentu cjepiva protiv gripe nakon proglašenja svršetka pandemije svinjske gripe. "Novartis je u 2010. ostvario izvrsne rezultate zahvaljujući snažnom rastu u svim segmentima njegovog poslovanja", kazao je izvršni direktor Joseph Jimenez. Podatak o godišnjim neto prihodima obuhvaća i 2,4 milijarde dolara doprinosa novokupljene oftalmološke grupacije Alcon, priopćio je Novartis.

LONDON - Razlika između cijene nafte na londonskom tržištu i one na američkom tržištu porasla je u četvrtak nadomak najviših razina u posljednje dvije godine, budući da su se cijene u SAD-u našle pod pritiskom visokih zaliha, dok je Brent dobivao podršku od smanjene ponude. Cijena nafte na američkom tržištu za isporuke u ožujku smanjena je za 96 centi, na 86,37 dolara. U Londonu je barel nafte pojeftinio svega 35 centa, na 97,56 dolara, nakon što je u srijedu poskupio za 2,8 posto. Razlika u cijeni dosegnula je 11,19 dolara, blizu najviše razlike od siječnja 2009. "Idući mjesec za isporuke američke sirove nafte vrlo je slab zbog visokih zaliha u Cushingu," kazao je Christophe Barret, analitičar u Credit Agricole Corporate & Investment Banku. Prema podacima američke vlade, zalihe u Cushingu, terminalu u Oklahomi, uvećane su za 862.000 barela na tjednoj razini zbog pada stope iskoristivosti rafinerija i rasta uvoza. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojoj je internetskoj stranici objavila da je cijena referentne košarice nafte u srijedu iznosila 92,8 dolara, nasuprot 91,8 dolara dan ranije.

NEW YORK - U srijedu je na Wall Streetu S&P 500 indeks dosegnuo najvišu razinu u 29 mjeseci, zahvaljujući ponajviše rastu cijena dionica u tehnološkom i rudarskom sektoru. Dow Jones indeks ojačao je 0,07 posto, na 11.985 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,42 posto, na 1.296 bodova, najvišu razinu od kolovoza 2008. godine. Nasdaq indeks osvojio je, pak, 0,74 posto, dosegnuvši 2.739 bodova. Čelnici središnje američke banke priopćili su jučer, nakon dvodnevnog zasjedanja, kako visoka nezaposlenost u SAD-u opravdava njihov program otkupa državnih obveznica u vrijednosti od 600 milijardi dolara. Fed zapravo poručuje, objašnjavaju analitičari, da američko gospodarstvo ne raste dovoljno brzo da bi se smanjila nezaposlenost, pa mu je i dalje potrebna pomoć središnje banke. Osvrt Feda na gospodarstvo nije baš pružio podršku tržištu, no ulagače su ohrabrili novi kvartalni poslovni rezultati kompanija.

TOKYO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, kao i cijene roba, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta potonula na najnižu razinu u 11 tjedana. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,8 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu, Singapuru i Šangaju porasle između 0,2 i 1,2 posto. Australski burzovni indeks balansira na rubu pozitivnog i negativnog područja, a MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,3 posto. Pozitivno je na azijske burze djelovao jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, nakon što su mnoge američke kompanije izvijestile o boljim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo. Ulagače je ohrabrio i podatak o ubrzanju japanskog izvoza u prosincu, drugi mjesec zaredom, što ukazuje na jačanje potražnje na svjetskim tržištima. I jučerašnje priopćenje čelnika američke središnje banke, nakon njihove dvodnevne sjednice, da i dalje podržavaju program kupnje državnih obveznica, vrijedan 600 milijardi dolara, potaknulo je ulagače.

(Hina) xmkuz yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙