FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 17. siječnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LISABON - Portugal želi jače gospodarske veze s Katarom, poručilo je izaslanstvo portugalske vlade tijekom posjeta Dohi, a razgovaralo se i o mogućnosti katarske kupovine portugalskog državnog duga, prenijeli su u ponedjeljak portugalski mediji izjavu ministra vanjskih poslova Luisa Amadoa. Izaslanstvo portugalske vlade doputovalo je u nedjelju u dvodnevni posjet Dohi, pri čemu je portugalski premijer Jose Socrates u razgovoru s novinarima naglasio da je "pravo vrijeme da se pojačaju komercijalni odnosi između Portugala i Katara". Katar je tako s Portugalom potpisao memorandum o razumijevanju u sektoru obnovljive energije i turizma. U međuvremenu su portugalski mediji u ponedjeljak prenijeli izjavu portugalskog ministra vanjskih poslova Luisa Amada, koji je također bio u izaslanstvu, da su dvije zemlje razgovarale i o mogućnosti katarske kupovine portugalskog državnog duga. "Trenutno je ta tema u središtu naših problema i zato smatram da su ministri financija o njoj razgovarali", rekao je u Kataru Amado za portugalsku radio postaju SIC. Zemlje poput Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata obično ne kupuju državne obveznice, ali predstavnici portugalskih banaka, koji su također bili u izaslanstvu, izrazili su nadu da bi se to moglo promijeniti, navodi dnevnik Publico.

BEČ - Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u ponedjeljak je neznatno naviše revidirala procjenu o dnevnom rastu globalne potražnje za naftom u ovoj godini, što je tek 50.000 barela više no što je predvidjela u prethodnoj prognozi. U najnovijem mjesečnom izvješću o tržištima nafte OPEC je procijenio da će globalna potrošnja nafte porasti u ovoj godini za 1,23 milijuna barela dnevno, na prosječnih 87,3 milijuna barela dnevno, uglavnom zahvaljujući potražnji iz gospodarstava u nastajanju na čelu s Kinom. Prethodno je prognoziran njezin rast za 1,18 milijuna barela dnevno. Naftni kartel je također objavio da je svjetska potražnja za naftom u prošloj godini rasla za 1,6 milijuna barela dnevno, što je 130.000 barela dnevno više no što je ranije procijenjeno. U izvješću se također prognozira da će potražnja za OPEC-ovom sirovom naftom u ovoj godini iznositi u prosjeku 29,4 milijuna barela dnevno, odnosno 400.000 barela dnevno više nego u 2010., te 200.000 barela dnevno više no što je ranije procijenjeno. Na strani ponude, OPEC očekuje da će opskrba iz zemalja koje nisu članice naftnog kartela porasti u 2011. za 410.000 barela dnevno na prosječnih 52,7 milijuna barela dnevno.

LONDON - Euro je u ponedjeljak uglavnom oslabio prema ostalim vodećim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, pogođen smanjenim očekivanjima hitnog povećanja iznosa kriznog fonda i slabljenjem izgleda za povećanjem kamatnih stopa u eurozoni. Eurom se tako trgovalo po 1,3335 dolara, što znači da je bio na dnevnom gubitku od 0,3 posto. Oporavio se ipak u odnosu na nakratko zabilježenu najnižu razinu od 1,3243 dolara, no i dalje je ispod najviše razine u mjesec dana od 1,3458 dolara dosegnute u prošli petak. Jen je pak ojačao prema euru i dolaru. Euro je tako oslabio 0,94 posto, na 109,91 jen, dok se dolarom trgovalo po 82,39 jena. Dolar je oslabio i prema britanskoj funti koja je nakratko dosegnula 1,5917 dolara, najvišu razinu od kraja studenoga. Neizvjesnosti u vezi s time hoće li Njemačka poduprijeti povećanje stvarnih zajmodavnih kapaciteta Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF) stvara pritiske na euro, budući da je pozornost sudionika deviznih tržišta usmjerena današnjem redovnom sastanku ministara financija eurozone na kojem bi ta pitanja trebala biti među glavnim temama. Euro su dodatno pritisnule i izjave člana upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB) Athanasiosa Orphanidesa koji je prigušio očekivanja o podizanju ključnih kamatnih stopa u eurozoni usprkos ubrzavanju inflacije u prosincu i signalima iz ECB-a da je spreman pooštriti monetarnu politiku.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙