FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska predvodnik u skrbi za obrazovanje nacionalnih manjina

Autor: ista
ZAGREB, 20. prosinca 2010. (Hina) - Uključivanje kulture i identiteta nacionalnih manjina u redovite nastavne programe tema je okruglog stola održanog danas u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, na kojem su predstavnici Foruma za slobodu odgoja predstavili rezultate nekoliko usporednih istraživanja o skrbi za obrazovanje nacionalnih manjina u zemljama regije, prema kojima je Hrvatska po tom pitanju nedvojbeni predvodnik.

U raspravi je naglašeno da hrvatski zakonodavni okvir osigurava visoke standarde za obrazovanje na jeziku i pismu manjina, te da je Hrvatska po tome među vodećim europskim zemljama, priopćilo je Ministarstvo.

Istaknuto je također kako Nacionalni okvirni kurikulum (NOK) otvara široku lepezu mogućnosti za proširenje i produbljenje sadržaja i načina podučavanja o interkulturalnim temama, te da kurikularni pristup omogućava kvalitetan pristup poučavanju o važnosti i doprinosu bogate kulturne baštine nacionalnih manjina za razvoj suvremene Hrvatske. Kao osobita vrijednost takvog pristupa navedena je mogućnost uočavanja primjera dobre prakse i razmjene pozitivnih iskustava među učiteljima i nastavnicima kroz školske kurikulume.

Skup su organizirali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ured za ljudska prava Vlade, Ured za nacionalne manjine Vlade te Savjet za nacionalne manjine.

(Hina) pp/xmvr ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙