FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor raspravlja o izmjenama izbornog zakona

Autor: trub
ZAGREB, 14. prosinca 2010.(Hina) - Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, koji se usklađuje s promjenama Ustava i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina iz lipnja ove godine.

Ustavom se, naime, utvrđuje da birači bez prebivališta u Republici Hrvatskoj imaju pravo izabrati tri zastupnika, a biračko pravo ostvaruju na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava u stranoj državi u kojoj prebivaju.

Isto biračko pravo ostvaruju i birači s prebivalištem u Hrvatskoj koji se na dan izbora zateknu izvan granica države, i to u stranoj državi u kojoj se tada nalaze.

Izmijenjenim Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina propisano je da se nacionalnim manjinama koje u stanovništvu Hrvatske sudjeluju s više od 1,5 posto, dakle srpskoj manjini, jamči najmanje tri zastupnička mjesta na temelju općeg biračkog prava.

Zakonskim se izmjenama predlaže da u slučaju kada kandidacijske liste srpske manjine nisu dobile tri zastupnička mjesta u Saboru na temelju utvrđenih rezultata izbora, zastupnička mjesta do zajamčenog broja određuju se na temelju ukupnog broja glasova pojedine kandidacijske liste u svim izbornim jedinicama.

Zajamčena zastupnička mjesta osvaja ona kandidacijska lista srpske nacionalne manjine koja je ostvarila najveći broj glasova.

Ako je neka od lista srpske manjine ostvarila pravo na jedno zastupničko mjesto u Saboru na temelju utvrđenih rezultata izbora, tri zajamčena zastupnička mjesta dobiva kandidacijska lista srpske manjine koja je ostvarila najveći broj glasova u ostalim izbornim jedinicama.

Ako su liste srpske manjine ostvarile pravo na dva zastupnicka mjesta u Saboru na temelju utvrđenih rezultata izbora, dva zajamčena zastupnička mjesta dobiva kandidacijska lista koja je ostvarila najveći broj glasova u ostalim izbornim jedinicama.

Manjinama koje u stanovništvu sudjeluju s manje od 1,5 posto pored općeg jamči se i posebno biračko pravo kojim mogu izabrati pet zastupnika nacionalnih manjina u posebnoj izbornoj jedinici koju čini cjelokupno područje Hrvatske.

Pravo predlaganja kandidata za zastupnike nacionalnih manjina i njihovih zamjenika imaju političke stranke i birači nacionalnih manjina koje biraju zastupnika, dakle ne više i udruge manjina.

O predloženim izmjenama izbornog zakona, koji bi na snagu stupio osmog dana od objave u Narodnim novinama, raspravljaju saborski klubovi.

(Hina) xtr/xrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙