FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iz fondova EU-a 10 milijuna eura za znanost i obrazovanje

Autor: mbur
ZAGREB, 10. prosinca 2010. (Hina) - U sklopu IV. komponente IPA Operativnog programa "Razvoj ljudskih potencijala" u području obrazovanja, danas su u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa dodijeljena nepovratna financijska sredstva (tri darovnice ili grant-sheme) - ukupno je odobreno 45 projekta vrijednih više od 10 milijuna eura.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs, priopćilo je to ministarstvo, čestitao je dobitnicima, ističući kako se u fondovima EU-a vidi "velik potencijal i mogućnosti za gospodarski oporavak Hrvatske" ako ih budemo znati iskoristiti.

"To ne ovisi samo o resornim ministarstvima, nego i o najmanjoj općini, gradu, županiji i privatnom sektoru, koji trebaju iskoristiti zakonodavni okvir i prilike koje se pružaju objavljivanjem brojnih natječaja u različitim sektorima", dodao je ministar.

Istaknuo je da ministarstvo podupire i potiče provedbu tih projekata, osobito njihov nastavak u sljedećem programskom razdoblju IPA 2010.-2011., za koje se već pripremaju prijedlozi projekata i osiguravaju dodatna europska i nacionalna financijska sredstva kako bi se, kako je rekao, "osigurala održivost svih započetih reformskih procesa". Ministar je najavio i nove natječaje koji će biti objavljeni početkom 2011.

Državni tajnik Želimir Janjić predstavio je darovnice vezane uz obrazovanje. Naglasio je da je u sklopu projekta "Regionalna mreža lokalnih obrazovnih ustanova", koji je razvila Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, dodijeljeno 4.096.472,24 eura, a 20 prijavljenih, zajedno s partnerima, ispunilo je sve potrebne uvjete za dodjelu nepovratnih financijskih sredstava.

U sklopu projekta "Implementacija novih kurikuluma", koji je razvila Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, dodijeljeno je 4.483.724,51 eura, a 18 prijavljenih zajedno s partnerima ispunilo je sve potrebne uvjete za dodjelu nepovratnih financijskih sredstava.

Cilj je te darovnice poticati nove inovativne pristupe obrazovnom sadržaju i metodama poučavanja u strukovnim školama kako bi se osigurala usklađenost strukovnog obrazovanja s promjenama u gospodarstvu i s tržištem rada te kako bi se učenicima strukovnih škola pružilo što kvalitetnije obrazovanje.

U sklopu projekta "Uključivanje učenika s teškoćama u obrazovanje za zapošljavanje", koji je razvilo Ministarstvo znanosti, dodijeljeno je 1.568.814,11 eura, a sedam prijavljenih zajedno s partnerima ispunilo je sve potrebne uvjete za dodjelu nepovratnih financijskih sredstava. Dodijeljena nepovratna financijska sredstva uvelike će pridonijeti izjednačavanju mogućnosti uključivanja učenika s teškoćama u obrazovanje te poboljšati socijalno uključivanje mladih u nepovoljnijem položaju i mladih s posebnim obrazovnim potrebama na tržište rada.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa mjerodavno je za pripremu i provedbu projekata u skladu s prioritetima spomenutog operativnog programa, što znači i odgovorno za uspješno povlačenje pripadajućih financijskih sredstava.

Te tri darovnice obuhvatit će više od 150 "neposrednih izvršitelja provedbe projekata, od čega će na dobitku biti stotine učenika i odraslih polaznika te desetci strukovnih nastavnika".

Osnovni ciljevi IPA programa su pomoć državama kandidatkinjama i državama potencijalnim kandidatkinjama u njihovu usklađivanju i provedbi pravne stečevine EU-a te priprema za korištenje strukturnih fondova. IV. komponenta IPA programa podupire prioritete i mjere usmjerene na poticanje zapošljavanja, obrazovanja i usavršavanja, te na socijalno uključivanje, a definirane su operativnim programom pod nazivom "Razvoj ljudskih potencijala".

(Hina) xmb ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙