FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 14. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Saborski klub SDP-a optužio je danas SDSS da se za izmjene izbornog zakona koje im idu u korist izborio političkom korupcijom i "torbarenjem glasovima" s HDZ-om, što su iz SDSS-a protumačili kao primjer antimanjinskog govora u Hrvatskome saboru. Arsen Bauk( SDP) u raspravi o prijedlogu izmjena izbornog zakona kazao je kako SDP neprihvatljivim drži da se zajamčeni saborski mandati za pripadnike nacionalnih manjina raspodjeljuju na način da ih dobiva samo jedna lista i to ona koja bi dobila najveći broj glasova. "To se u teoriji zove tzv. premijski sustav. Možemo pretpostaviti tko daje, a tko uzima tu premiju. Premiju daje HDZ, a uzima njihov koalicijski partner SDSS", kazao je Bauk najavljujući da će SDP glasovati protiv predloženih izmjena ako se s njih ne skine hitna procedura. Milorad Pupovac (SDSSS), suprotno SDP-u, smatra da predložene izmjene unaprjeđuju političku praksu, izborno zakonodavstvo i otklanjaju slabosti koje su svih ovih godina bile na snazi i koje su, kako je rekao, stvarale segregacijske uvjete na biračkim mjestima. dgovarajući na Baukove ocjene, kazao je kako se njima ulazi u zonu korištenja antimanjinskog govora. "Ako nas netko misli optuživati da destabiliziramo demokraciju, kao što su nas 1990-ih optuživali da destabiliziramo državu, onda taj ulazi u zonu korištenja antimanjinskog govora", poručio je.

ZAGREB - Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, koji se usklađuje s promjenama Ustava i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina iz lipnja ove godine. Ustavom se, naime, utvrđuje da birači bez prebivališta u Republici Hrvatskoj imaju pravo izabrati tri zastupnika, a biračko pravo ostvaruju na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava u stranoj državi u kojoj prebivaju. Isto biračko pravo ostvaruju i birači s prebivalištem u Hrvatskoj koji se na dan izbora zateknu izvan granica države, i to u stranoj državi u kojoj se tada nalaze. Izmijenjenim Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina propisano je da se nacionalnim manjinama koje u stanovništvu Hrvatske sudjeluju s više od 1,5 posto, dakle srpskoj manjini, jamči najmanje tri zastupnička mjesta na temelju općeg biračkog prava. Zakonskim se izmjenama predlaže da u slučaju kada kandidacijske liste srpske manjine nisu dobile tri zastupnička mjesta u Saboru na temelju utvrđenih rezultata izbora, zastupnička mjesta do zajamčenog broja određuju se na temelju ukupnog broja glasova pojedine kandidacijske liste u svim izbornim jedinicama.

ZAGREB - Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu (NZPUSS) preuzela je od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) brigu o isplati učeničkih stipendija dobitnicima nagrade "Luka Ritz", koja se dodjeljuje za postignuća učenika u promicanju tolerancije i doprinosu u izgradnji škole bez nasilja, izvijestila je danas ta nacionalna zaklada. Podsjeća se kako su ovogodišnju nagradu osvojili Moreno Mušković (Ekonomska škola Mije Mirkovića, Rijeka) i Monika Jukić (Osnovna škola Kneza Mislava, Kaštel Sućurac) te dodaje kako su njih dvoje prvi učenici stipendisti NZPUSS-a. Nagrada "Luka Ritz" dodjeljuje se u lipnju u znak sjećanja na godišnjicu nasilničke smrti učenika Luke Ritza. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa u listopadu 2008. osnovalo je i pokrenulo nagradu "Luka Ritz". Nagrada se dodjeljuje jednoj učenici ili učeniku iz osnovne škole i jednoj učenici ili učeniku iz srednje škole, koje može kandidirati svaka osnovna i srednja škola u Hrvatskoj. Nagrada se sastoji od skulpture, posebnoga priznanja u obliku povelje te jednogodišnje stipendije u mjesečnom iznosu od 1.000 kuna.

ZAGREB - Hrvatsku sutra očekuju povoljne biometeorološke prilike, ali od četvrtka slijedi njihovo pogoršanje, priopćeno je danas iz Državnog hidrometeorološkog zavoda. Zbog povoljnih biometeoroloških prilika sutra bi se većina ljudi trebala osjećati dobro te ne bi trebala imati tegoba uzrokovanih vremenom. Osobe s bolestima dišnog i krvožilnog sustava upozorava se na vrlo hladno jutro. U četvrtak, 16. prosinca nepovoljne biometeorološke prilike uzrokovat će meteoropatima razdražljivost, manjak energije i koncentracije, a mogući su bolovi na mjestima ranijih ozljeda. Tegobe od kojih inače pate kronični bolesnici biti će pojačane. U petak 17. prosinca biometeorološke prilike će biti razmjerno nepovoljne. Kod meteoropata i kroničnih bolesnika moguće su umjerene tegobe. Astmatičare i srčane bolesnike upozorava se da se zaštite od niskih temperatura.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙