FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Savjet za nacionalne manjine o popisu stanovništva 2011.

Autor: mbuj
ZAGREB, 10. prosinca 2010. (Hina) - Savjet za nacionalne manjine RH na današnjoj je sjednici, na kojoj je raspravljao o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj od 1. do 28. travnja 2011., zaključio kako će Vladi RH poslati zahtjev da nacionalne manjine budu apsolutno informirane i da se poduzmu "mjere kampanje" kako bi se upoznale sa svojim pravima kad je riječ o njihovu očitovanju kao pripadnika nacionalnih manjina.

Vladi RH poslat će i zahtjev da se osigura novac za takvu kampanju te da se pripadnici nacionalnih manjina uključe kao popisivači u skladu s brojem stanovnika koji pripadaju nacionalnim manjinama na područjima na kojima one žive.

"Zahtijevat ćemo i jedan zajednički sastanak gdje bi članovi Savjeta i Klub zastupnika nacionalnih manjina zajedno s vladom definirali sva ta pitanja", istaknuo je predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer. Istaknuo je kako je popis stanovništva iznimno važan za nacionalne manjine jer njihova brojnost pretpostavlja određena prava koja proistječu iz broja pripadnika nacionalnih manjina. Zato je, rekao je, iznimno važno da se pripadnici nacionalnih manjina pri provođenju popisa stanovništva očituju o tome kojoj nacionalnoj manjini pripadaju.

"Sukladno Ustavnom zakonu, članku 35., stavak jedan i dva, Savjet će uputiti upit Vladi RH i Ministarstvu uprave vezano za primjenu članka 4. Ustavnog zakona i tumačenja jer se selektivno tumači pravo pripadnika nacionalnih manjina da izjašnjavaju svoju nacionalnost i da je u danim okolnostima i mijenjaju", rekao je Tolnauer.

Dragan Zelić iz GONG-a smatra važnim izvijestiti javnost prije popisa stanovništva. Ocijenio je kako je kampanja već trebala početi, a važna je kako bi se nacionalne manjine ohrabrile da se pri provođenju popisa očituju o svojoj nacionalnoj pripadnosti.

Predstavnici Državnog zavoda za statistiku rekli su među ostalim i kako u ukupan broj stanovnika RH "neće biti uključene osobe koje u RH imaju prebivalište, a u kritičnom trenutku popisa su odsutne dulje od jedne godine ili namjeravaju biti odsutne dulje od jedne godine, a u RH ne dolaze tjedno".

"Izuzetak su diplomatsko i vojno osoblje RH zajedno s članovima njihovih obitelji bez obzira na to trajanje odsutnosti u inozemstvu", izvijestili su predstavnici, dodajući kako su pri županijama osnovana županijska popisna povjerenstva, koja su osnovala ispostave za provedbu popisa u gradovima i gravitirajućim općinama na području županije. Rečeno je i kako pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo dobiti na uvid ogledne primjerke Popisnice i Upitnika za kućanstvo i stan na jeziku i pismu nacionalne manjine kojoj pripadaju.

Član Savjeta Milorad Pupovac rekao je kako se ne slaže s definicijom tko sve ulazi u popis stanovništa jer izbjeglice iz RH neće moći ući u popis budući da su odsutni 20 godina. Upitao je kako ćemo popisati oko 64.000 izbjeglica iz Hrvatske u Srbiji i oko 2000 u BiH, one koji su, kako je rekao, recimo, na adresi u Palmotićevoj ulici, a ne mogu biti na toj adresi jer je netko drugi već godinama u njihovu stanu, ili koji su na adresi u nekom od zapadnoslavonskih sela, a koja su od 1991. razorena.

"Tražimo da se nađe način da se to pitanje razjasni i da se s nama o tome razgovara", rekao je Pupovac i dodao da će - ako se to ne učini - smatrati da "nisu stvoreni uvjeti za zakonito provođenje popisa stanovništva".

(Hina) xbma ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙