FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 17. prosinca 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

BRUXELLES - Europska unija spremna je učiniti sve što je potrebno kako bi se očuvala stabilnost euro zone, zaključili su čelnici 27 zemalja članica nakon prvog dana summita u Bruxellesu. "Spremni smo učiniti sve što je potrebno kako bismo osigurali stabilnost euro zone", kaže se u deklaraciji koju je pročitao predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy. Predsjednici država ili vlada zemalja članica dogovorili su prvi dan svog dvodnevnog sastanka na vrhu tekst manje promjene Lisabonskog ugovora koja će omogućiti uspostavu trajnog mehanizma za stabilizaciju eura i koji bi trebao biti uspostavljen sredinom 2013. godine nakon što sadašnjim privremenim rješenjima istekne rok trajanja. "Zemlje članice čija je valuta euro mogu uspostaviti stabilizacijski mehanizam koji se može aktivirati ako se to pokaže nužnim za stabilnost eurozone u cjelini. Odobravanje financijske pomoći od tog mehanizma bit će podvrgnuto strogim uvjetima", glase dvije rečenice koje će se ubaciti u Lisabonski ugovor. Čelnici su se složili da je potrebno imati stalni europski stabilizacijski mehanizam i zadužili ministre financija da do sljedećeg summita u ožujku pripreme sve pojedinosti o tome kako će taj mehanizam izgledati.

WASHINGTON - Ministri financija i čelnici središnjih banaka zemalja članica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) formalno su poduprli dugo očekivanu promjenu omjera glasačkih udjela u toj organizaciji kako bi gospodarstvima u nastajanju pripala veća prava glasa, priopćio je MMF. Ta će reforma, najradikalnija u 65-godišnjoj povijesti te organizacije, povećati utjecaj vodećih zemalja u razvoju unutar MMF-a, uključujući Brazil, Rusiju, Indiju i Kinu, dok će utjecaj europskih članica, među kojima su Belgija i Njemačka, biti smanjen. MMF je priopćio da je tu promjenu, koja predviđa 3-postotnu izmjenu ravnoteže glasačkih udjela u korist zemalja u razvoju, odobrilo više od 85 posto članova Vijeća guvernera, najvišeg odgovornog tijela te organizacije koje čine ministri financija ili čelnici središnjih banaka svih 187 članica MMF-a. Sad ju moraju odobriti njihove vlade. MMF je priopćio kako očekuje da će postupak ratifikacije biti završen najkasnije do listopada 2012.

LONDON/HONG KONG - Globalne aktivnosti spajanja i akvizicija u ovoj su godini porasle po prvi puta od 2007., pri čemu je njihova vrijednost premašila 2.200 milijardi dolara, što bi moglo označavati početak novog višegodišnjeg uzlaznog ciklusa, pokazuju najnoviji podaci. Preliminarni podaci novinske agencije Thomson Reuters pokazuju da su globalne aktivnosti spajanja i akvizicija u ovoj godini porasle gotovo za petinu, na rekordnih 2.250 milijardi dolara, pri čemu se najaktivnijim pokazao energetski sektor. Pritom je udjel gospodarstava u nastajanju u ukupnim transakcijama porastao na rekordnih 17 posto, a njihova vrijednost dosegnula je 378 milijardi dolara. U SAD-u je zabilježen 11-postotni rast aktivnosti spajanja i akvizicija, dok su aktivnosti u Europi uvećane za pet posto. "Smatramo da će iduće godine obujam aktivnosti spajanja i akvizicija ponovno porasti. Prekogranične će aktivnosti zasigurno biti intenzivnije nego ikad, s posebnim naglaskom ponovno na Aziji", ocjenjuje predsjednik uprave za međunarodne aktivnosti spajanja i akvizicija u Morgan Stanleyu Scott Matlock. Nedavno ispitivanje Thomson Reuters/Freemana pokazalo je da se u idućoj godini očekuje rast aktivnosti spajanja i akvizicija na oko 3.000 milijardi dolara.

LUXEMBOURG - Aktivnosti u graditeljskom sektoru eurozone u listopadu su se zadržale na razini iz prethodnog mjeseca, dok su u Europskoj uniji porasle za 0,5 posto na mjesečnoj razini, pokazali su desezonirani podaci europskog ureda za statistiku Eurostata. Stagnaciji u 16-članoj eurozoni prethodio je pad graditeljskih aktivnosti od 1,6 posto u rujnu, dok su se u 27-članom bloku blago oporavile nakon pada za 1,2 posto u mjesecu ranije, navodi se u izvješću statističkog ureda. Na godišnjoj razini graditeljski sektor u obje zone u listopadu bilježi pad aktivnosti, i to u visini 6,8 posto u eurozoni i 1,9 posto u EU. Prema prvim procjenama statističkog ureda s obzirom na trenutno dostupne podatke, na mjesečnoj razini rast graditeljskih aktivnosti u listopadu je zabilježen u pet zemalja, dok su one smanjene u sedam zemalja. U usporedbi s listopadom prošle godine, prema raspoloživim podacima Eurostata, graditeljske aktivnosti smanjene su u osam zemalja, a uvećane su u pet članica EU-a.

BERLIN - Njemački ministar financija planira uvesti kontroverzni porez na transakcije na financijskom tržištu kojim bi se moglo prikupiti između 12 i 20 milijardi eura prihoda, kazali su izvori bliski vladajućoj stranci. Prijedlog njemačkog ministra Wolfganga Schaeublea, da se transakcije na financijskim tržištima oporezuju po stopi od 0,01 posto, naišao je na veliki otpor sudionika financijskih tržišta. Prvotno je razmatrano uvođenje stope oporezivanja u rasponu od 0,05 do 0,1 posto. Uz stopu od 0,05 posto prihodi od toga poreza Njemačkoj bi donijeli ukupno čak 30 milijardi eura. Uvođenje toga poreza ostat će ipak uvjetovano planom Berlina da ne ostane usamljen u toj inicijativi.

DUBLIN - Međunarodna agencija Moody's Investors Service srezala je u petak kreditni rejting Irskoj za pet razina, s Aa2 na Baa1, upozorivši i na moguća dodatna smanjenja ako vlada u dogledno vrijeme ne uspije stabilizirati dug. Prošli tjedan agencija Fitch prva je Irskoj oduzela kreditni status 'A', snizivši ga za tri razine na BBB+, nakon što se njezina dugovima pritisnuta vlada okrenula Europskoj uniji i Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) za pomoć. Glavni su razlozi takve odluke zgusnuta dospijeća dugova povezanih s bankama, te pojačana neizvjesnost u vezi s prognozama za gospodarstvo i smanjena financijska snaga vlade, tumače u Moody'su, ističući da su i očekivanja za novi rejting Baa1 negativna.

BERLIN - Njemačka poslovna klima poboljšala se u prosincu više nego što se očekivalo, pokazalo je istraživanje, navodeći na zaključak da su industrijski čelnici ignorirali bojazni povezane s europskom dužničkom krizom. Pozorno praćen indeks poslovne klime koji izrađuje institut Ifo sa sjedištem u Muenchenu porastao je sa 109,3 boda u studenom na 109,9 bodova u prosincu. Time je zabilježio rast sedmi mjesec zaredom. Analitičari su očekivali da će porasti na 109,5 bodova. Niz ključnih podataka i pokazatelja objavljenih u proteklim danima pokazao je da Njemačka nastavlja bilježiti solidnu gospodarsku izvedbu zahvaljujući snažnoj potražnji za izvoznim proizvodima i pojačanoj domaćoj potražnji. Ekonomisti su u više navrata revidirali naviše prognoze rasta s obzirom na snažan oporavak od prošlogodišnje recesije.

HELSINKI - Finski mobilni telefonski div Nokia objavio je da je podigao sudsku tužbu protiv Applea u tri europske zemlje zbog navodnog kršenja nekoliko patentom zaštićenih izuma u iPhoneu, ipadu i iPodu sa zaslonima osjetljivim na dodir. Tužbe su pokrenute pred britanskim Visokim sudom, te okružnim sudovima u Duesseldorfu i Mannheimu i nizozemskim okružnim sudom u Den Haagu. "Tim je postupcima Nokia dodala 13 patenata skupini od njih 24 već obranjena u sporovima protiv Applea pred Američkom Međunarodnom trgovinskom komisijom i na saveznim američkim sudovima u državama Delaware i Wisconsin", rekao je u priopćenju potpredsjednik Nokije za zaštitu intelektualnog vlasništva Pavao Melin.

SAN FRANCISCO - Prihodi američkog tehnološkog diva Oraclea porasli su za 47 posto na 8,6 milijardi dolara u proteklom tromjesečju zahvaljujući pojačanoj korporativnoj potrošnji na tehnologiju. Iz kompanije su također izvijestili da im je u drugom fiskalnom tromjesečju neto dobit skočila 28 posto na 1,87 milijardi dolara, s 1,46 milijardi dolara u istom razdoblju lani. Prihodi od prodaje softverskih licenci porasli su 21 posto na dvije milijarde dolara a znatno bolje poslovne rezultate zabilježila je i tvrtka Sun Microsystems koju je Oracle kupio prošle godine za 7,3 milijarde dolara, s prihodima u visini 1,1 milijardu dolara. Rezultati ne uključuju 1,3 milijardi dolara odštete koju je tvrtka prošloga mjeseca dobila u sudskom procesu protiv njemačkog konkurenta SAP-a zbog povrede autorskih prava.

FRANKFURT - Rene Obermann ostat će na čelu Deutsche Telekoma do 2016., nakon što je nadzorni odbor kompanije u četvrtak produljio ugovor izvršnom direktoru za dodatnih pet godina. Četrdesetsedmogodišnji Obermann na čelu je njemačkog telekomunikacijskog diva od 2006. a važeći ugovor istječe mu 31. listopada iduće godine. "Obermann će voditi kompaniju prema još većim uspjesima", kazao je predsjednik odbora Ulrich Lehner u priopćenju. „Proteklih je godina postigao odlične rezultate“, dodao je. Zaustavljanje odljeva pretplatnika T-Mobile USA bit će veliki izazov, rekao je Obermann u studenom. Izrazio je nadu da će brže mreže i novi poslovi pomoći u borbi protiv pada prodaje na visoko reguliranim tržištima. Nadzorni odbor produžio je Obermannu ugovor unatoč istrazi koju je državni tužitelj u Bonnu pokrenuo protiv čelnika DT-a zbog sumnje da je povezan sa slučajevima podmićivanja na Balkanu.

LONDON/FRANKFURT - Na europskim tržištima u petak su najveći uteg burzovnim indeksima bili gubitnici u bankovnom i farmaceutskom sektoru. U takvim je okolnostima londonski Ftse indeks oslabio 0,14 posto, na 5.872 boda. Frankfurtski DAX indeks bio je na gubitku 0,43 posto, spustivši se na 6.994 boda. Najveći gubitnici zabilježeni su u sektoru banaka, čije su dionice pogođene zabrinutostima u vezi europske dužničke krize nakon što je agencija Moody's snizila kreditni rejting Irskoj. Na gubitku su bile i dionice farmaceutskih tvrtki, dok su se među dobitnicima isticale tehnološke dionice. Budno praćeni summit EU-a bio je slabi poticaj tržištima, iako je dogovorena uspostava trajnog mehanizma pomoći za krizom pogođene članice od sredine 2013. po isteku postojećeg, privremenog fonda. Za rješavanje aktualne dužničke krize u eurozoni nisu donesene nikakve nove mjere.

LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima nadomak razini od 88 dolara za barel, poduprte slabijim dolarom i hladnim vremenom na sjevernoj hemisferi, dok su bojazni povezane s visokim razinama duga pojedinih članica eurozone potisnute u drugi plan. Cijene barela sirove nafte za isporuke u siječnju popele su se na američkom tržištu 20 centi na 87,90 dolara. Na tržištu u Londonu barelom za isporuke u veljači trgovalo se po 40 centi višoj cijeni, od 92,00 dolara. Ulagače nije previše uznemirila vijest da je agencija Moody’s snizila kreditni rejting Irskoj.

TOKIO - Na azijskim se burzama i danas trguje oprezno, unatoč ohrabrujućim vijestima iz SAD-a, dok je dolar blago oslabio, što je posljedica pada prinosa na američke državne obveznice. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ostao gotovo nepromijenjen, dok su u Šangaju, Hong Kongu i Australiji cijene dionica oslabile oko 0,3 posto. U Singapuru i Južnoj Koreji burzovni su indeksi porasli 0,1, odnosno 0,8 posto, a MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u plusu 0,35 posto, nakon dva dana pada. Unatoč jučerašnjem rastu cijena dionica na Wall Streetu, potaknutom dobrim makroekonomskim podacima i ohrabrujućim prognozama FedExa za iduću godinu, na azijskim se burzama jutros trguje oprezno. Posljednjih su tjedana cijene azijskih dionica rasle, pa ulagači nisu sigurni ima li još prostora za uspon do kraja godine, kažu analitičari.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, što se zahvaljuje daljnjem poboljšanju situacije na američkom tržištu rada i ohrabrujućim prognozama FedExa za iduću godinu. Dow Jones indeks ojačao je 41 bod, ili 0,36 posto, na 11.499 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,62 posto, na 1.242 boda, a Nasdaq indeks 0,77 posto, na 2.637 bodova. Ulagače je ohrabrio i pad prinosa na američke državne obveznice. Obujam trgovanja ponovno je bio mršav. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 7,5 milijardi dionica, dok je u dosadašnjem dijelu godine prosječan dnevni promet iznosio 8,62 milijarde.

(Hina) xggoj ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙