FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 19. studenog 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LUXEMBOURG - Sjedinjene Američke Države i dalje su najveći trgovinski partner Europske unije u razmjeni i roba i usluga, a dva golema trgovinska bloka bilježe i značajne investicijske tokove, pokazalo je izvješće europskog ureda za statistiku Eurostat objavljeno danas uoči subotnjeg summita EU-a i SAD-a u Lisabonu. SAD je zadržao mjesto najvećeg partnera EU-a, premda mu udio u ukupnoj robnoj razmjeni 27-članog EU-a konstantno opada u posljednjih devet godina. Udio SAD-a tako je smanjen s 28 posto u ukupnom EU izvozu u 2000. na 19 posto u 2009. Američki udio u ukupnom uvozu EU-a smanjen je s 21 posto u 2000. na 12 posto u 2008., da bi se u 2009. neznatno oporavio, na 13 posto. Pritom je vrijednost izvoza roba iz 27-članog EU-a u SAD u 2009. iznosila 206 milijardi eura, a vrijednost europskog uvoza iz SAD-a lani je bila 159 milijardi eura.

BERLIN - Uvriježilo se vjerovanje da izbore gube vlade koje provode strogu štednju i povećavaju poreze, međutim nova studija i nedavni pokazatelji nekih europskih zemalja potvrđuju kako to i nije uvijek točno. Premijer Valdis Dombrovskis srezao je plaće javnog sektora za 50 posto u Latviji teško pogođenoj recesijom i nezaposlenošću, no birači su ga opet birali uvjereni da je počistio nered koji su drugi za sobom ostavili. Sličnu su poruku odaslali grčki lokalni izbori prošlog vikenda, inače prvi izborni ispit u zemlji eurozone koja se odlučila na stroge mjere štednje. Lideri koji uvode nepopularne mjere ne moraju uvijek zbog toga platiti i najveću cijenu, pokazala je nova studija koju su izradili ekonomisti sa američkih sveučilišta Alberto Alesina s Harvarda, Dorian Carloni s Berkeleya i Giampaolo Lecce sa sveučilišta New York. Autori su usporedili najveće mjere štednje provedene u 10 zemalja članica OECD-a u 30 godina i otkrili kako nema dokaza da su vlade koje su ih uvele zbog toga izgubile izbore.

BRUXELLES - Iako Europska komisija pokušava produljiti turističku sezonu čiji je vrhunac koncentriran na dva ljetna mjeseca, najnovije izvješće Eurostata, statističkog ureda EK-a, pokazuje da je treća četvrtina godine i dalje najprivlačnija za odlazak na odmor. Bolja raspodjela turističke potražnje kroz godinu poboljšala bi korištenje postojeće turističke infrastrukture i osoblja u turističkoj djelatnosti tijekom posezone, kaže Europska komisija. Bez obzira na to, trećina Europljana i dalje ide na odmor u srpnju i kolovozu, a 46 posto ih uzima odmor u trećoj četvrtini godine, kaže Eurostat u izvješću koje se fokusira na sezonske modele u turističkom sektoru u EU-u, a odnosi se na godinu 2009. i to na sve zemlje EU-a, te na Hrvatsku, Lihtenštajn, Švicarsku i Norvešku. Na temelju mjesečnih podataka, mogu se razlikovati tri različite skupine zemalja: prva ima vrhunac sezone u srpnju, druga u kolovozu, gdje spada i Hrvatska, a treća ne pokazuje razlike između ta dva mjeseca.

BRUXELLES - Europska komisija zatražila je od Italije povrat novca za regionalni razvoj kojim je plaćena organizacija koncerta britanskog pjevača Eltona Johna u Napulju. "Zatražili smo od talijanskih vlasti da vrate" iznos od 720.000 eura iskorištenih za financiranje koncerta pop zvijezde, rekao je u petak glasnogovornik Europske komisije. Taj će novac biti oduzet od idućeg paketa regionalne pomoći Kampaniji. Europska pravila dopuštaju regionalnim vlastima izravnu dodjelu europskog novca ako je riječ o iznosu manjem od 50.000 eura, no taj je novac prije svega namijenjen dugoročnim razvojnim projektima, u što ne spada organizacija koncerta, rekao je glasnogovornik.

LONDON - Euro je u petak ojačao na međunarodnim tržištima valuta, oporavivši se od početnih gubitaka na krilima očekivanja da je na pomolu sporazum s europskim partnerima i MMF-om koji će irskom posrnulom bankovnom sektoru osigurati više desetaka milijardi eura zajma. Euro je ojačao 0,5 posto prema dolaru, dosegnuvši 1,3730 dolara, najvišu dnevnu razinu. Prema jenu europska jedinstvena valuta ojačala je 0,3 posto, na 114,25 jena. Dolar je prema japanskoj valuti oslabio 0,2 posto, te se njime trgovalo po 83,30 jena. "Na tržištu vlada mir u očekivanju skorašnjeg razrješenja problema irskih banaka, što je dalo poticaja obnovljenom jačanju apetita za rizikom i rastu vrijednosti eura, koji bi mogao dosegnuti i 1,40 dolara", ocjenjuje valutni ekonomist Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ-a Lee Hardman. Euro je dobio podršku za rast i od odluke kineske središnje banke o pooštravanju monetarne politike podizanjem razine obveznih kapitalnih rezervi za banke. Analitičari ističu da su cijene na tržištima novca ostale na visokim razinama otkad su grčki dužnički problemi dosegnuli vrhunac u prvoj polovini godine, što bi moglo značiti da su ulagači već uračunali u cijene mogućnost novih dužničkih kriza.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙