FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 15. prosinca 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON - Potrošačke cijene u Sjedinjenim Državama u studenome su uvećane za 0,1 posto u odnosu na mjesec ranije, pokazali su desezonirani podaci američkog ministarstva rada. Rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini u studenome je iznosio 1,1 posto. Na mjesečnoj razini rast cijena manji je no što se očekivalo i svjedoči o nastavku trenda niske inflacije u uvjetima kolebljivog oporavka u najvećem svjetskom gospodarstvu, tumače u ministarstvu. Ako se isključi utjecaj promjenjivih cijena hrane i energenata, temeljna inflacija u SAD-u u studenome je na mjesečnoj razini iznosila 0,1 posto, što svjedoči o blagom porastu cijena nakon tromjesečne stagnacije. Cijene hrane i energije pritom su porasle po 0,2 posto. Godišnja stopa temeljne inflacije iznosila je 0,8 posto, objavilo je nadalje tamošnje ministarstvo rada.

BRUXELLES - Europska komisija odobrila je u srijedu Nokia-Siemens Networksu preuzimanje američkog Motorola Network Systemsa, zaključivši da ta transakcija neće ugroziti tržišno natjecanje u Europi. Europska komisija ima zadnju riječ kada su u pitanju preuzimanja kompanija unutar EU-a i može blokirati transakciju ukoliko smatra da bi mogla naštetiti konkurenciji. Obje su kompanije zatražile od Bruxellesa dozvolu za planirano spajanje. Komisija je zaključila da ta transakcija neće bitno omesti stvarno tržišno natjecanje na Europskom gospodarskom području (EEA), stoji u priopćenju objavljenom u Bruxellesu. Komisija je utvrdila da će se kombinirani subjekt i dalje sučeljavati sa čitavim nizom velikih i učinkovitih konkurenata. EEA čini 27 zemalja-članica EU-a plus Island, Lihtenštajn i Norveška. U svim tim zemljama na snazi su europski zakoni o tržišnom natjecanju.

PEKING - Kina planira od iduće godine povisiti carine na izvoz nekih rijetkih metala u sklopu nastojanja da ograniči njihove isporuke izvan zemlje, izvijestio je u srijedu službeni dnevnik China Daily. List je izvijestio da je ministarstvo financija izdalo priopćenje u kojem navodi da će od 1. siječnja povisiti izvozne carine za neke rijetke metale. Ministarstvo nije pojasnilo koji će rijetki metali biti obuhvaćeni novim carinama ni kolike će one biti. Rijetki metali u širokoj su upotrebi u proizvodnji koja se temelji na razvijenim tehnologijama, poput televizora s ravnim ekranima, baterija za električna vozila i turbina za vjetroelektrane.

TOKIO - Japanski elektronički div Toshiba u srijedu je izvijestio da si je zacrtao da u idućoj fiskalnoj godini koja završava krajem ožujka 2012. učetverostručiti prodaju LCD televizora u Kini, odnosno poveća je na dva milijuna. U Toshibi očekuju da će uspjeti podmiriti raznoliku potražnju na kineskom tržištu uvođenjem u drugoj polovini prosinca devet novih kategorija LCD televizora koje obuhvaćaju ukupno 24 modela, uključujući i novu uzdanicu 55X1000C. Kako bi prodrla na kinesko tržište, tvrtka je u Kini u suradnji s kineskim TCL Corporationom osnovala zajedničko poduzeće Toshiba Visual Products, koje obavlja poslove prodaje i marketinga. Tvrtka je počela s radom 1. listopada i na dobrom je putu da proširi aktualnu mrežu Toshibinih trgovina u Kini sa sadašnjih oko 2.200 na oko 15 tisuća u sljedeće tri godine, priopćili su iz kompanije.

LONDON - Euro je u srijedu oslabio prema dolaru i potonuo na rekordno nisku razinu prema švicarskom franku na međunarodnim tržištima valuta nakon što je agencija Moody's upozorila na mogućnost smanjenja dužničkog rejtinga Španjolskoj, ponovno usmjerivši pozornost na opasnost od prelijevanja dužničke krize u eurozoni. Euro je prema dolaru oslabio 0,3 posto na 1,3351 dolar. Zelena je novčanica ojačala i prema jenu i to 0,2 posto, te se njome trgovalo po 83,82 jena. Pojačane zabrinutosti u vezi s dužničkim problemima nekih europskih zemalja potaknule su ulagače da smanje izloženost rizičnijoj imovini eurozone i okrenu se sigurnijim alternativama, što je imalo učinak vjetra u jedra za švicarsku valutu. Euro je tako prema švicarskom franku potonuo na rekordno niskih 1,2758 franaka. Kasnije se oporavio na 1,2814 franaka. "Sve što dolazi iz SAD-a jako je bitno, a produžetak poreznih rasterećenja uvedenih za mandata predsjednika Busha učvrstio je švicarskom franku status sigurne luke", ocjenjuje valutni strateg milanskog Unicredita Stephan Maier.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙