FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 8. prosinca 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

BRUXELLES - Postojeći propisi Europske unije (EU) protiv trgovaca koji se bave malverzacijama na financijskim tržištima previše se razlikuju, a u nekim slučajevima nisu ni dovoljno oštri, upozorila je Europska komisija, obećavši uvođenje strožijeg režima. "Pohlepa" i "neodgovornost" bankara smatra se uzrokom svjetskog financijskog kraha u razdoblju od 2008. od 2009. godine, koji je rezultirao recesijom i velikom nezaposlenošću, te ogromnom rupom u javnim financijama brojnih zemalja. "Ako se financijska institucija ne pridržava pravila EU-a s područja financijskih usluga, trgovci i direktori moraju shvatiti da neće moći nastaviti s takvim ponašanjem", rekao je europski povjerenik za regulaciju tržišta Michel Barnier. "U zemljama članicama u kojima su sankcije najslabije, za tamošnja poduzeća ili pojedince mogao bi postojati rizik", istaknula je u priopćenju Europska komisija. Europski dužnosnici su izdvojili u tom kontekstu Belgiju i Dansku koje ne provode zakone o sprječavanju zloporaba tržišta od strane trgovaca, dok Njemačka, Luksemburg i Austrija imaju dobar režim s maksimalnim kaznama, koje dosežu i po nekoliko tisuća dolara.

BRUXELLES - Milijarde eura iz proračuna EU-a namijenjene kreditiranju malog i srednjeg poduzetništva u krizom pogođenoj istočnoj Europi nagomilale su se na računima posredničkih banaka, umjesto da budu pretočene u zajmove i usmjere se tome segmentu gospodarstva, pišu europski mediji. Najnovije izvješće Bankwatcha, grupe za transparentnost sa sjedištem u Pragu, pokazuje da su banke zadržale su taj novac, povećavajući time svoju likvidnost, te da ga nisu preusmjerile ciljanim korisnicima. Istraživanje provedeno u razdoblju od 2008. do lipnja 2010. u četiri istočnoeuropske zemlje, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj, pokazalo je da je svega 0,001 posto ukupnog broja malih i srednjih kompanija u regiji dobilo nešto od tih sredstava. Male tvrtke u regiji i dalje se žale na otežani pristup zajmovima EIB-a, zbog postroženih uvjeta kreditiranja koje nameću banke. Same banke također su se suočile s otežanim pristupom jeftinijim kreditima, pa je stoga EIB financiranjem "pružio potporu posredničkim bankama koje su je i iskoristile".

ATENA - Čelnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn poručio je Europskoj uniji da treba naći "sveobuhvatno rješenje" za postojeću dužničku krizu. Tijekom posjeta Grčkoj čelnik MMF-a u utorak je ustvrdio da EU mora učiniti zajednički napor kako bi se razriješila aktualna kriza, umjesto da to zasebno čine zemlje članice. Govoreći o grčkoj dužničkoj krizi, MMF-ov čelnik je istaknuo da se Grčka mora fokusirati na gospodarski rast nakon što je dobila golemi paket zajmova koji su zajednički dogovorili EU i MMF. "Grčka sada treba obnoviti gospodarski rast", kazao je Strauss-Kahn nakon razgovora s grčkim premijerom Georgijem Papandreuom u vezi eventualnog produljenja prvotnog trogodišnjeg roka za otplatu 110 milijardi eura zajma. Iako podupire produljenje roka otplate, čelnik MMF-a je naglasio kako o tome zajednički moraju odlučiti EU i MMF.

BRUXELLES - Europska komisija traži od Portugala da žurno objavi više pojedinosti o mjerama štednje koje će stupiti na snagu sljedeće godine kako bi se postiglo ciljano rezanje javnog manjka. Portugal je donio važnu odluku o smanjenju manjka, ali mora objaviti pojedinosti mjera, kazao je novinarima nakon sastanka ministara financija članica EU-a u utorak europski povjerenik za gospodarstvo Olli Rehn. "Trenutno portugalska vlada priprema sljedeće korake i smatramo da je važno da uskoro objavi pojedinosti konsolidacijskih mjera za sljedeću godinu", rekao je Rehn. Europska komisija predviđa da će portugalski manjak u idućoj godini iznositi 4,9 posto.

DUBLIN - Prijedlog izuzetno štedljivog irskog proračuna koji bi trebao smanjiti rashode i povećati poreze u vrijednosti od čak šest milijardi eura prošao je u utorak navečer prvo parlamentarno glasovanje, izvijestile su agencije. U govoru pred parlamentom irski ministar financija Brian Lenihan pojasnio je mjere drastične štednje za 2011. godinu. Uz rezanje rashoda i povišenje poreza, prijedlog proračuna predviđa uštedu od šest milijardi eura. Irska vlada planira u naredne četiri godine uštedjeti ukupno 15 milijardi eura. Plan proračuna objavljen je prije sporazuma o 85 milijardi eura pomoći Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) vladi u Dublinu koja je dogovorena 28. studenoga.

TOKIO - Bojazni da japanski oporavak nastavlja usporavati pojačale su se u srijedu nakon što su najnoviji podaci pokazali da je trgovinska razmjena te zemlje sa svijetom u listopadu tek blago porasla dok je pokazatelj korporativne potrošnje pao. Tako je višak u tekućoj bilanci plaćanja, najšira mjera trgovine s ostatkom svijeta, porastao u listopadu za samo 2,9 posto u odnosu na godinu ranije, na 1.440 milijardi jena (17,20 milijardi dolara), naprema očekivanjima da će se uvećati za 7,0 posto. Japanski ministar za fiskalnu politiku Banri Kaieda izjavio je novinarima u srijedu kako očekuje da će rast biti "znatno manji" u četvrtom tromjesečju. Ostali podaci ministarstva financija pokazuju da su temeljne narudžbe strojeva u privatnom sektoru, vodeći indikator kapitale potrošnje kompanija, pale u listopadu za 1,4 posto u odnosu na mjesec ranije, bilježeći pad drugi mjesec zaredom, nakon pada za 10,3 posto u rujnu.

BERLIN - Njemačka industrijska proizvodnja snažno se oporavila u listopadu, poduprta rastom aktivnosti u ključnom prerađivačkom sektoru, pokazali su danas objavljeni službeni podaci. Njemačko ministarstvo gospodarstva i tehnologije objavilo je da je proizvodnja u najvećem europskom gospodarstvu porasla u listopadu za većih od očekivanja 2,9 posto, nakon pada od jedan posto u rujnu. Makroekonomisti su predviđali skromniji rast industrijske proizvodnje, za svega 0,9 posto. „Očekivani uzlazni trend industrijske proizvodnje oslabio je u odnosu na snažnu prvu polovinu godine, ali to je još uvijek dobar rezultat", priopćilo je ministarstvo. Glavni pokretač rasta proizvodnje bio je 3,2-postotni skok proizvodnje u prerađivačkoj industriji.

BERLIN - Njemački izvoz u listopadu je neočekivano smanjen u odnosu na mjesec ranije zbog usporavanja svjetske trgovine, objavio je tamošnji stastistički ured Destatis. Izvoz iz najvećeg europskog gospodarstva tako je na mjesečnoj razini smanjen za 1,1 posto, nakon što je u rujnu poskočio za tri posto na mjesečnoj razini, objavio je statistički ured. Pad izvoza iznenadio je analitičare koji su uglavnom očekivali njegovu stagnaciju u listopadu, uz skromnu stopu rasta od 0,1 posto. Uvoz je pak uvećan za 0,3 posto na mjesečnoj razini, nakon pada za 1,2 posto u rujnu. Trgovinski višak je stoga smanjen na 14,3 milijarde eura, sa 16,8 milijardi u rujnu, objavio je nadalje Destatis. Na godišnjoj razini njemački izvoz poskočio je pak za 19,8 posto, na 86,8 milijardi eura. Uvoz je istodobno uvećan za 21 posto, na 72,6 milijarde eura, pokazuju podaci toga ureda.

PARIZ - Francuska središnja banka je blago povisila prognozu gospodarskog rasta u četvrtom tromjesečju na 0,6 posto, s dosada prognoziranih 0,5 posto. U trećem tromjesečju francuski bruto domaći proizvod porastao je za 0,4 posto, u drugom za 0,7 a u prvom za 0,2 posto. Državni statistički ured INSEE procjenjuje pak da će se aktivnosti u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju povećati za 0,4 posto dok bi u cijeloj ovoj godini trebale porasti za 1,6 posto. Vlada procjenjuje ovogodišnji rast na 1,5 posto. U međuvremenu je francuska carinska uprava izvijestila da se francuski trgovinski manjak spustio u listopadu na 3,431 milijardu eura, sa 4,378 milijardi eura u prethodnom mjesecu.

ATENA - Diljem Grčke u srijedu je došlo do zastoja u prometu, a prijestolnica Atena gotovo je paralizirana zbog jednodnevnog štrajka zaposlenih u javnom prijevozu koji prosvjeduju protiv oštrih mjera štednje socijalističke vlade nametnutih zbog duboke financijske i gospodarske krize u zemlji. Autobusi, podzemna željeznica i tramvaji u Ateni i Solunu ne voze, a štrajku su se djelomično pridružili i zaposlenici državne željeznice, zbog čega su mnogi vlakovi danas otkazali polaske. Grčki sindikati su za 15. prosinca zakazali opći štrajk u državi na kojem će zatražiti ublažavanje oštrih mjera štednje, koje su bile uvjet za 110 milijardi eura pomoći Europske unije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

PRAG - Zaposlenici javnog sektora u Češkoj u srijedu su stupili u jednodnevni štrajk, prosvjedujući zbog smanjenja plaća od 10 posto. Sindikati očekuju da će u štrajku aktivno sudjelovati 100 tisuća zaposlenika od njih ukupno 650.000 u državnoj službi, a tijekom dana bi se još 40.000 trebalo uključiti u prosvjedne povorke na ulicama 21 grada u Češkoj. Koalicijska vlada desnog centra premijera Petra Necasa odlučila je u proračunu za sljedeću godinu srezati plaće u javnom sektoru za 10 posto kako bi smanjila proračunski deficit. Deklarirani cilj Necasove trostranačke vlade je da 2011. smanje proračunski deficit na 4,6 posto BDP-a, a do 2013. dostignu razinu od tri posto koju zahtijeva Europska unija.

HELSINKI - Finska zrakoplovna kompanija Finnair objavila je u srijedu otkazivanje 200 letova, što predstavlja 65 posto njezina prometa, devetog dana štrajka posade u zrakoplovima koja prosvjeduje protiv promjene sustava odmora. "Danas ispunjavamo 35 posto naših letova i prevozimo 48 posto naših putnika", izjavila je Hanna-Kaisa Nurmi, glasnogovornica Finnaira. Sindikat stjuardesa i stjuarda koji je štrajk pokrenuo 30. studenoga optužuje upravu za pokušaj sabotiranja sustava dana odmora za sate odrađene na dugim letovima. Od početka štrajka Finnair je morao otkazati više od 1600 letova, što pogađa prosječno više od 9000 putnika svakog dana.

WASHINGTON - Više od 10 posto sve američke valute na planeti, oko 1,1 milijardi svježe tiskanih novčanica od 100 dolara, potencijalno je neupotrebljivo zbog tiskarske greške i stavljeno je u karantenu, izvijestila je u utorak TV mreža CNBC. Sumnjive novčanice su prve koji uključuju nove mjere protiv krivotvorenja, uključujući 3-D sigurnosnu vrpcu utkanu u papir i slike koje mijenjaju boje kod prelamanja. Prema riječima neimenovanog dužnosnika središnje banke - Federalnih rezervi (FED), čak 30 posto novih novčanica od 100 dolara ima tiskarsku grešku. Proizvodnja redizajniranih novčanica je prekinuta dok se ne riješe problemi. Nove novčanice od 100 dolara trebale su biti stavljene u opticaj u veljači 2011. U međuvremenu je nastavljena proizvodnja novčanica od 100 dolara po starom dizajnu. Zaliha od 1,1 milijardu novih novčanica, čija je prizvodnja koštala 120 milijuna dolara, stavljena je u "karantenu" odnosno uskladišteno u trezorima, navodi CNBC.

LONDON/FRANKFURT - Europski burzovni indeksi u srijedu su ostali više-manje nepromijenjeni, budući da su dobitnike u osiguravateljskom sektoru nadjačali gubitnici u rudarskom sektoru. Londonski Ftse indeks u takvim je okolnostima kliznuo 0,08 posto, na 5.803 boda. Frankfurtski DAX indeks bio je na gubitku od 0,18 posto, spustivši se na 6.988 bodova. "Općenito tržišta dobivaju priličnu podršku. Veći dio toga može se pripisati dogovoru o pomoći za rješavanje krize u Irskoj", kazao je David Jones, glavni tržišni strateg u IG Marketsu. Brige ulagačima zadaje pak europska dužnička kriza. "Dužnička kriza u eurozoni nije prestala. Španjolska se i dalje budno prati", tumači Bernard McAlinden, ulagački strateg u NCB Stockbrokersu u Dublinu.

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima pod pritiskom dvojbi u vezi s dugoročnim prognozama za američko gospodarstvo i neočekivanog skoka zaliha benzina u SAD-u. Cijene barela sirove nafte za isporuke u siječnju pale su na američkom tržištu 53 centa na 88,16 dolara, nakon što su u utorak dotaknule 90,76 dolara, najvišu razinu od listopada 2008. Na tržištu u Londonu bile su u minusu 35 centi i iznosile 91,04 dolara. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nije u srijedu na svojim internetskim stranicama objavila cijenu barela referentne košarice svoje nafte za utorak.

TOKIO - Osim na Tokijskoj burzi, na koju je pozitivno djelovalo jačanje dolara prema jenu, na ostalim su azijskim burzama cijene dionica jutros pale. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros porastao 0,9 posto, a blagi rast cijena dionica, 0,1 posto, zabilježen je još samo u Singapuru. Burzovni indeksi u Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pali su između 0,3 i 0,9 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio u minusu 0,7 posto. Skok japanskog Nikkei indeksa nadomak najviših razina u sedam mjeseci zahvaljuje se jačanju dolara prema jenu, što pozitivno utječe na dionice japanskih izvoznika.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak vodeći indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, jer je entuzijazam ulagača, potaknut dogovorom u Washingtonu o poreznim olakšicama, splasnuo zbog snažnog rasta prinosa na američke obveznice. Dow Jones indeks oslabio je tri boda, ili 0,03 posto, na 11.359 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,05 posto, na 1.223 boda, a Nasdaq indeks 0,14 posto, na 2.598 bodova. Zahvaljujući vijesti da je američki predsjednik Barack Obama postignuo sporazum s republikancima o tome da porezne olakšice ostaju na snazi još dvije godine, na početku jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica osjetno porasle, pri čemu je S&P 500 indeks dosegnuo najvišu razinu od rujna 2008. godine. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 10,9 milijardi dionica, dok je u dosadašnjem dijelu godine prosječan dnevni promet iznosio 8,62 milijarde.

(Hina) xggoj ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙