FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prigušene bojazni u vezi s eurozonom poduprle euro

Autor: gvla
LONDON, 3. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Euro je u petak ojačao na međunarodnim tržištima valuta nakon odluke Europske središnje banke (ECB) o nastavku programa kupovanja portugalskih i irskih državnih obveznica, što je ublažilo zabrinutosti u vezi s dužničkim problemima u eurozoni.

Euro je ojačao 0,2 posto na 1,3252 dolara.

Dolar je prema jenu oslabio 0,4 posto, te se njime trgovalo po 83,50 jena.

Jedinstvena europska valuta crpila je podršku iz pada premija na državne obveznice rubnih zemalja eurozone u petak, nakon što je ulagače ohrabrila ECB-ova najava da će nastaviti program kupovine dužničkih papira članica eurozone.

Rast indeksa aktivnosti u uslužnom sektoru eurozone i prometa u maloprodaji, te Bundesbankovo podizanje prognoze rasta njemačkog gospodarstva u ovoj godini također su poduprli rast vrijednosti eura, budući da su zasada otklonili bojazni ulagača u vezi s dužničkim problemima u eurozoni.

Dolar je pak pritisnula objava podataka o američkoj zaposlenosti u studenome koji su pokazali da je u prošlom mjesecu broj novootvorenih radnih mjesta nadmašio broj onih zatvorenih za samo 39 tisuća. Time je stopa nezaposlenosti u studenom porasla na 9,8 posto, dosegnuvši najvišu razinu u sedam mjeseci.

"Izostao je oporavak na tržištu rada a on je ključ za ukupan oporavak", naglasio je David Semmens iz Standard Chartered Banka.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙