FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro na najnižoj razini u dva mjeseca prema dolaru

Autor: gvla
LONDON, 26. studenog 2010. (Hina/AFP) - Euro je u petak potonuo nadomak 1,32 dolara na međunarodnim tržištima valuta, kliznuvši na najnižu razinu u dva mjeseca pod pritiskom nepopustljivih zabrinutosti u vezi sa zaduženošću rubnih članica eurozone i korejskog sukoba, koje su potaknule ulagače da potraže sigurno utočišće u dolaru.

U takvim okolnostima euro je prema dolaru potonuo na 1,3201 dolar, najnižu razinu od 21. rujna. Prema jenu je također oslabio, na 111,10 jena.

Dolar je također izgubio na vrijednosti prema japanskoj valuti, te se njime trgovalo po 83,85 jena.

"Euro se našao pod opsadom zbog strahova od intenziviranja europske dužničke krize, sa Španjolskom i Portugalom u središtu pozornosti. To je ulagače nagnalo na bijeg u manje rizične valute", ocjenjuje situaciju na tržištu čelnik istraživanja IG Indexa Anthony Grech.

"Koreja također pridonosi takvom raspoloženju", dodao je.

Tržišta obveznica u eurozoni u petak su pritisnule pojačane bojazni da su Španjolska i Portugal sljedeći u redu za traženje pomoći, što je podiglo razliku između prinosa na španjolske državne obveznice i referentne njemačke na rekordno visoku razinu.

Pritom je čelnik Europske komisije Jose Manuel Barroso u petak opovrgnuo informacije da europske države pritišću Portugal da zatraži pomoći pri financiranju duga kako bi se smanjio pritisak na Španjolsku.

"Nitko nije tražio niti sugerirao da se spomene plan pomoći za tu zemlju", kazao je Barroso novinarima u Parizu, otklanjajući pisanje medija da bi Portugal mogao zatražiti pomoć.

Usprkos tome prinosi na portugalske 10-godišnje državne obveznice poskočili su u petak na rekordu razinu od 7,121 posto, dodatno pritišćući euro.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙