FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro blago ojačao u oskudnoj trgovini

Autor: gple
LONDON, 25. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak blago ojačao prema dolaru u slaboj trgovini na međunarodnim tržištima valuta zbog praznika u SAD-u, pri čemu ulagače i dalje muči mogućnost širenja irske dužničke krize na ostale rubne članice eurozone.

Euro je tako prema dolaru ojačao 0,1 posto na 1,3340 dolara, nakon što je nakratko kliznuo nadomak najnižoj razini prema zelenoj novčanici u dva mjeseca od 1,3284 dolara, koju je dosegnuo prethodni dan.

U odnosu na jen europska jedinstvena valuta ostala je nepromijenjena na 111,39 jena.

„Na tržištima je zavladalo zatišje s obzirom na Dan zahvalnosti u SAD-u ali još je uvijek prisutna osjetna nervoza u vezi s dužničkim problemima u rubnim članicama eurozone. Stoga se euro prodaje nakon što mu vrijednost poraste a ne kupuje nakon što mu vrijednost padne“, upozorava Paul Mackel iz HSBC-a.

Trgovci tumače da prevladava mišljenje kako bi financijska pomoć uskoro mogla zatrebati Portugalu i Španjolskoj, nakon što ju je prošlog vikenda zatražila Irska, pritisnuta krizom u bankovnom sektoru.

U međuvremenu su porasli i troškovi osiguranja naplate potraživanja po irskim državnim obveznicama a viši su bili i prinosi na španjolske i portugalske dužničke papire.

Pritom je rast prinosa na španjolske državne obveznice potaknuo spekulacije o tome bi li sredstva rezervirana za pomoć zaduženim članicama eurozone uopće bila dovoljna za pomoć tako velikom gospodarstvu.

Neki trgovci tumače da bi premije koje ulagači traže kako bi kupili državne obveznice rubnih članica eurozone mogle dodatno porasti pod pritiskom bojazni da će nakon 2013. privatni ulagači možda biti prisiljeni snositi dio tereta gubitaka u slučaju restrukturiranja duga u članicama eurozone. To dodatno pritišće euro, tumače oni.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙