FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ponovno oslabio, ulagači zaziru od rizika

Autor: gvla
LONDON, 23. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Euro je u utorak ponovno oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta zbog pojačane averzije ulagača prema riziku pod pritiskom nastavljene prijetnje dužničke krize u eurozoni i geopolitičkih napetosti nakon razmjene artiljerijske vatre na Korejskom poluotoku.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru oslabio na 1,3592 dolara. Blago je oslabio i prema jenu, te se njime trgovalo po 113,37 jena.

Dolar je također izgubio na vrijednosti prema japanskoj valuti, spustivši se na 83,41 jen.

"Tržišta su sinoć mučili irski politički i proračunski problemi, dok ih jutros muče potpuno druge opasnosti, geopolitičke prirode", ocjenjuje situaciju na tržištima analitičarka Forex.com-a Kathleen Brooks.

Sjeverna Koreja u utorak je na južnokorejski otok ispalila nekoliko desetaka topovskih granata. Dvije su osobe poginule a Južna Koreja odgovorila je vatrom.

Nisu izblijedjeli ni problemi eurozone, upozorava Brooks. "Treba naglasiti da dogovor o irskom paketu pomoći sam po sebi ne rješava temeljne probleme koji proizlaze iz prognoze o slabašnom rastu i kronično manjkave konkurentnosti. Ti će se problemi rješavati godinama".

Njemački ministar financija u utorak je upozorio da je na kocki budućnost jedinstvene europske valute. "Na kocki je naša zajednička valuta", kazao je Wolfgang Schaeuble u govoru u njemačkom parlamentu. Prema njegovim riječima, Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, mora preuzeti odgovornost. "U suprotnom, prijete nam nezamislive gospodarske i socijalne posljedice", upozorio je.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙