FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro potonuo, u fokusu dužničke nevolje u eurozoni

Autor: gvla
LONDON, 30. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Euro je u utorak potonuo na međunarodnim tržištima valuta, spustivši se nadomak najnižoj razini prema dolaru u 11 tjedana, jer ulagači strahuju da će nakon Irske pomoć možda ustrebati i drugim rubnim članicama eurozone.

Euro je prema dolaru u takvom okruženju potonuo jedan posto, na 1,2979 dolara, najnižu razinu od 16. rujna. Kasnije se oporavio na 1,3013 dolara. Izgubio je na vrijednosti i prema švicarskom franku, jenu i švicarskom franku, kliznuvši na 1,2972 franka, odnosno 108,90 jena, te 83,665 penija.

Ulagači ne vjeruju da će dogovor o pomoći Irskoj obuzdati dužničku krizu u eurozoni, te su premije koje traže kako bi umjesto njemačkih kupovali španjolske i talijanske državne obveznike u utorak dosegnuli najveću razinu od uspostave zone primjene jedinstvene europske valute. Porasli su i prinosi na portugalske, irske i belgijske državne obveznice.

"Tržište trenutno ne vjeruje da bilo koja od tih zemalja može nabavljati sredstva po prihvatljivim cijenama", ističe valutni strateg Adrian Schmidt iz banke Lloyds.

"Dok ne ojača apetit ulagača za obveznicama rubnih zemalja eurozone, te će zabrinutosti nastaviti pritiskati euro", zaključio je.

Pozornost tržišta sada je usmjerena na sastanak monetarnog povjerenstva Europske središnje banke (ECB) u četvrtak. Očekuje se da će ECB zadržati ključne kamatne stope u eurozoni na važećoj rekordno niskoj razini od 1,0 posto a izvori ističu da bi mogao također produljiti program tromjesečnih neograničenih zajmova za banke i nakon siječnja.

To bi moglo ublažiti probleme s financiranjem s kojima se trenutno suočavaju banke u rubnim članicama eurozone, tumače analitičari.

"Euro je trenutno najlikvidniji medij za iskazivanje negativnog stava prema eurozoni", zaključio je Ray Farris iz Credit Suiessea. "ECB bi mogao zaustaviti požar ako u četvrtak odluči bankama omogućiti da se i dalje služe njegovim programom".

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙