FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zaustavljen pad eura, oči uprte u ECB

Autor: gvla
LONDON, 1. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Prodaje eura na međunarodnim tržištima valuta posustale su u srijedu, te se on stabilizirao unatoč nastavljenim sumnjama u sposobnost pojedinih članica eurozone da same rješavaju svoje dužničke probleme, pri čemu se pozornost ulagača okrenula sutrašnjem sastanku Europske središnje banke.

Euro je prema dolaru ojačao jedan posto na 1,3111 dolara, zadržavši se ipak nadomak najnižoj razini prema dolaru u dva i pol mjeseca od 1,2969 dolara, koju je dosegnuo u utorak.

Dolar je istodobno ostao nepromijenjen prema jenu, zadržavši se na 83,70 jena.

Blago smanjenje razlika u prinosima po obveznicama vlada Portugala, Španjolske i Italije u odnosu na referentne njemačke također je dalo podršku euru, no tržišni igrači ističu da je jedinstvena valuta i dalje podložna prodajama.

"Euro je prebrzo potonuo i neki žele malo predahnuti. Prinosi po obveznicama rubnih zemalja eurozone nešto su manji, a tržište uračunava u vrijednost valuta i mogućnost da Europska središnja banka na sutrašnjem sastanku neće biti previše agresivna", ocjenjuje valutni strateg UBS-a Geoffrey Yu.

Pozornost ulagača bit će u četvrtak usmjerena ponajprije na odluku ECB-a o programu tromjesečnih kredita za banke. Neki očekuju da će ECB bankama i nakon siječnja omogućiti neograničen pristup programu tromjesečnih kredita kako bi poduprla njihovu likvidnost.

Analitičari tvrde da je upravo ta mogućnost u srijedu poduprla euro, kao i signal predsjednika ECB-a Jeana-Claudea Tricheta u utorak da bi banka mogla proširiti program kupovine državnih obveznica članica eurozone kako bi pomogla obuzdati rast prinosa.

Takvi bi potezi mogli stabilizirati tržišta, tumače oni. "Retorika i mjere ECB-a bit će aktivnije usmjereni na podupiranje stabilnosti na tržištu državnih obveznica. To bi pak trebalo poduprijeti euro", procjenjuju analitičari Credit Agricolea.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙