FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strah od prelijevanja krize u eurozoni nastavlja pritiskati euro

Autor: gvla
LONDON, 24. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu potonuo na najnižu razinu prema dolaru u dva mjeseca na međunarodnim tržištima valuta, pritisnut nastavljenim neizvjesnostima oko uspješnosti irskih planova za otklanjanje dužničke krize i strahom od širenja krize na druge rubne zemlje eurozone.

Euro je tako oslabio prema dolaru 0,2 posto na 1,3345 dolara, nakon što se prethodno nakratko spustio i na najnižu razinu u dva mjeseca prema zelenoj novčanici od 1,3284 dolara. U utorak je njegov gubitak prema dolaru iznosio gotovo dva posto. Jedinstvena europska valuta bila je u minusu i prema jenu, spustivši se također na najnižu razinu u dva mjeseca od 110,83 jena.

Prijetnja rata na Korejskom poluotoku okrenula je ulagače sigurnijim valutama, što je dalo podršku rastu dolara. Istodobno su nastavljene zabrinutosti zbog situacije na rubovima eurozone izbrisale povoljan utjecaj na euro rekordno visokog indeksa njemačke poslovne klime Ifo za studeni.

Euro pritišću i nastavljene neizvjesnosti oko pronalaska rješenja za irsku krizu uoči objave vladinog četverogodišnjeg plana uštede 15 milijardi eura, što je preduvjet za isplatu paketa pomoći dogovorenog s EU-om i MMF-om.

"Visoki Ifo indeks nije bio dovoljan da podigne euro, koji se očito nalazi na putu nastavljenog klizanja", ocjenjuje valutni strateg milanskog Unicredita Stephan Maier.

Analitičari ističu da su problemi eurozone zasjenili brige oko geopolitičkih napetosti između Južne i Sjeverne Koreje, za koje većina vjeruje da neće eskalirati u nešto ozbiljnije.

"Euro je vrlo osjetljiv zbog irske krize i straha da je Portugal sljedeći na redu. To nije moguće rješiti u kratkome roku", upozorava valutni strateg banke Nordea u Copenhagenu Niels Christensen.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙