FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao nakon irskog traženja pomoći; tržišta i dalje na oprezu

Autor: gvla
LONDON, 22. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Vijest da je vlada u Dublinu počela pregovore s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o paketu pomoći kako bi otklonila prijetnju dužničke krize dala je u ponedjeljak poticaja euru na međunarodnim tržištima valuta, no analitičari upozoravaju da će proračunski problemi drugih zemalja eurozone držati ulagače još neko vrijeme na oprezu kada su posrijedi ulaganja u jedinstvenu europsku valutu.

Euro je tako dosegnuo najvišu razinu prema dolaru u tjedan dana, te se njime trgovalo po 1,3786 dolara. Naknadno se povukao na 1,3740 dolara, na dobitku oko 0,4 posto u odnosu na kraj prošlog tjedna.

U istom je postotku ojačao i prema jenu, dosegnuvši 114,68 jena.

Dolar je pak prema jenu blago oslabio, kliznuvši na 83,42 jena, iako su ulagači općenito optimističniji spram zelene novčanice zahvaljujući njegovom neočekivanom oporavku u ovome mjesecu s najniže razine u 15 godina prema japanskoj valuti od 80,21 jena.

"Tržište je skeptično s obzirom na to da fiskalne probleme imaju i Portugal i Španjolska. Ulagači su već neko vrijeme neodlučni spram eura, a mislim da će se takvo raspoloženje nastaviti i prema kraju godine", ocjenjuje viša valutna strateginja Rabobanka Jane Foley.

Za kretanje eura u kratkome roku ključna će biti reakcija prinosa po obveznicama rubnih zemalja eurozone, smatra ona. Tako su se u ponedjeljak prinosi po 10-godišnjim irskim obveznicama spustili za više od petine postotnog boda, na 8,20 posto. Time se razlika u odnosu na prinose na referentne njemačke državne obveznice smanjila na 5,5 postotnih bodova.

Detalji paketa pomoći EU-a i MMF-a za Irsku još nije utanačeni, no vjerojatno će zajam biti manji od 110 milijardi eura odobrenih Grčkoj u svibnju. Jedan je viši EU dužnosnik kazao da bi mogao dosegnuti ukupnu vrijednost od 80 milijardi do 90 milijardi eura.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙