FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oslabio, ECB razočarao tržišta

Autor: gvla
LONDON, 2. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta jer je ulagače razočaralo što čelnik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet nije najavio povećanje bančina programa kupovina državnih obveznica članica eurozone.

Euro je tako oslabio prema dolaru 0,1 posto na 1,3121 dolar nakon što je prethodno nakrato dodirnuo i razinu od 1,3217 dolara.

Dolar je pak ostao gotovo nepromijenjen prema jenu i njime se trgovalo po 84,12 jena.

Sve su oči bile uprte u ECB u očekivanju da će njegov predsjednik Jean-Claude Trichet najaviti povećanje programa kupovine državnih obveznica članica eurozone kako bi se zaustavilo širenje dužničke krize u eurozoni.

Poduprt takvim očekivanjima, euro je u srijedu zabilježio najsnažniji rast prema dolaru u više od mjesec dana. Ulagači su upozoravali da bi izostanak konkretne vrijednost programa kupovine obveznica mogla ponovno potaknuti njegov pad.

Pritom čelnik ECB-a u četvrtak prilikom objave odluke o zadržavanju ključnih kamatnih stopa u eurozoni na rekordno niskoj razini od jedan posto nije iznio nikakve konkretne brojke o vrijednosti programa. Upravno vijeće ECB-a nastavit će provoditi izvanredne mjere potpore u punoj vrijednosti sve dok to bude potrebno, odnosno najmanje do 12. travnja, kazao je čelnik ECB-a.

"Trichet nije naznačio da će ECB povećati vrijednost programa kupovine obveznica kao što se tržište nadalo", zaključio je Omer Esiner iz washingtonskog Commonwealth Foreign Exchangea.

"ECB nam je u osnovi poručio da njegove mjere uglavnom ostaju nepromijenjene", dodao je.

Analitičari upozoravaju da će banka možda ipak biti prisiljena poduzeti očekivane mjere ako zaprijeti opasnost da Portugal i Španjolska zbog dužničke krize budu prisiljeni zatražiti pomoć.

"I dalje predviđamo da će ECB najkasnije početkom iduće godine donijeti odluku o kupovini obveznica, uključujući one španjolske, u vrijednosti 100 milijardi eura", naglasio je ekonomist RBS-a Jacques Cailloux.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙