FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte nadomak najvišoj razini u dvije godine uoči ključnih podataka iz SAD-a

Autor: mpuk
LONDON, 3. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte kliznule su u petak na međunarodnim tržištima, spustivši se s najviših razina u dvije godine uoči objave pozorno praćenih američkih podataka o zaposlenosti, dok su na britanskom tržištu premašile 90 dolara zbog ekstremno hladnog vremena u Europi.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u siječnju pale su na američkom tržištu za 17 centi na 87,83 dolara, nakon što su dan ranije poskočile na 88,00 dolara. Na londonskom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na prethodni dan od 90,62 dolara.

Globalna tržišta bila su uglavnom stabilna u očekivanju objave mjesečnog izvješća američke vlade o zaposlenosti.

Očekuje se da će podaci za studeni pokazati da je u prošlom mjesecu broj novootvorenih radnih mjesta u SAD-u nadmašio broj zatvorenih peti mjesec zaredom, i to za 140.000, pokazala je anketa Reutersa. Stopa nezaposlenosti trebala bi pak ostati nepromijenjena na 9,6 posto.

„U posljednje vrijeme iz SAD-a stižu solidni gospodarski podaci. Ako ovi današnji potvrde trend poboljšanja stanja u gospodarstvu, cijene bi mogle krenuti prema 90 dolara za barel", objavila je banka Mizuho Corporate Bank u priopćenju.

Cijene američke nafte porasle su u ovom tjednu za oko 4,6 posto slijedom niza pozitivnih američkih i kineskih gospodarskih podataka koji pretkazuju dobru potražnju iz dva vodeća svjetska potrošača energije.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je u petak na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 86,14 dolara, neznatno se promijenivši u odnosu na dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙