FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineska industrijska proizvodnja pogurala cijene nafte

Autor: mpuk
LONDON, 1. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte skočile su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 85 dolara za barel nakon što su rast industrijske proizvodnje u Kini i izvješće o padu američkih zaliha nafte neutralizirali zabrinutost zbog europskih dužničkih problema.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u siječnju poskupile su na američkom tržištu 1,31 dolara na 85,42 dolara, nakon što su u utorak pale gotovo dva posto. Na londonskom tržištu barelom se trgovalo po 1,38 dolara višoj cijeni od 87,30 dolara.

Kineski službeni indeks menadžera nabave (PMI) popeo se u studenom na najvišu razinu u sedam mjeseci, nadmašivši očekivanja analitičara.

„Rast kineskog indeksa menadžera nabave u studenom navodi na zaključak da je potražnja za naftom u drugom po veličini svjetskom potrošaču i dalje snažan“, zaključili su analitičari Commerzbanka.

„Nema razloga za strah od slabljenja potražnje u neposrednoj budućnosti. Na Kinu otpada gotovo trećina ovogodišnjeg očekivanog rasta potražnje za naftom u svijetu“, dodaju oni u najnovijem izvješću.

U međuvremenu su podaci Američkog naftnog instituta (API) u utorak pokazali da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu pale za 1,1 milijun barela, nešto više no što se očekivalo.

Zalihe derivata, uključujući lož ulje i dizel, neočekivano su porasle za 224.000 barela a uvećane su i zalihe benzina, za 1,1 milijun barela.

"Cijenama su neodređenu potporu pružili API-jevi podaci o padu zaliha sirove nafte i pozitivni pokazatelji iz Kine", sažeo je analizu stanja na tržištu Christopher Bellew, broker iz tvrtke Bache Commodities.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je u srijedu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 83,65 dolara, skočivši za 20 centi u odnosu na dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙