FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte nadomak 82 dolara

Autor: mpuk
LONDON, 18. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte oporavile su se u četvrtak na međunarodnim tržištima, približivši se razini od 82 dolara nakon što je prigušena zabrinutost u vezi s irskom dužničkom krizom a dodatnu potporu pružio im je i oštri pad zaliha sirove nafte u vodećem potrošaču Sjedinjenim Državama.

Na američkom tržištu cijena barela nafte porasla je za 1,21 dolara na 81,63 dolara, dok je na tržištu u Londonu barel poskupio 1,28 dolara i njime se trgovalo po 84,55 dolara.

Zabrinutosti u vezi s fiskalnim zdravljem članica eurozone i potencijalnim podizanjem ključnih kamatnih stopa u Kini snizile su cijene za oko osam posto u odnosu na prošlotjednu najvišu razinu u 25 mjeseci.

Ulagače je ipak ohrabrio pristanak Dublina na suradnju s misijom Europske unije i MMF-a radi jačanja problematičnog bankovnog sektora. Čelnik irske središnje banke rekao je u četvrtak kako očekuje da će zemlja dobiti desetke milijardi eura kredita od europskih partnera.

"Čini se zasada da je tržište sve mirnije, zahvaljujući sastavljanju mjera pomoći (Irskoj)“, zaključio je Jim Reid, strateg u Deutsche Banku.

Nagađanja o podizanju kamatnih stopa u Kini pritisnula su cijene nafte. U međuvremenu je savjetnik kineske središnje banke Zhou Qiren rekao da se Kina ne bi smjela oslanjati isključivo na podizanje kamatnih stopa u zaustavljanju inflacije, dodajući da vlada mora poduzeti korake kako bi smanjila napetosti na ponude, inače ključni čimbenik rasta cijena.

Potporu cijenama pružilo i tjedno izvješće američke vlade o zalihama, koje je pokazalo najveći pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu u proteklih više od 14 mjeseci, za čak 7,29 milijuna barela. Smanjile su se i zalihe naftnih derivata, iako uglavnom u skladu s očekivanjima analitičara.

Osjetno veći pak zabilježen je i u stavci zaliha benzina, za čak 2,66 milijuna barela, u odnosu na prognoziranih 800.000 barela.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 81,90 dolara, što znači da je bila 1,45 dolara niža nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙