FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte nadomak najvišoj razini u tri tjedna u očekivanju ECB-ovih mjera

Autor: mpuk
LONDON, 2. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima nadomak najvišoj razini u tri tjedna od 87 dolara za barel nakon što su financijska tržišta poduprla očekivanja da bi Europska središnja banka (ECB) mogla predstaviti mjere za obuzdavanje dužničke krize u eurozoni.

Cijene barela sirove nafte ostale su na američkom tržištu nepromijenjene na 86,85 dolara, nakon što su dan ranije poskočile tri posto. Na londonskom tržištu barelom se trgovalo po 28 centi višoj cijeni od 89,15 dolara.

Fokus tržišta usmjeren je na redovni sastanak vijeća Europske središnje banke za monetarnu politiku, za koje se očekuje da će produljiti mjere jačanja likvidnosti na dulje vrijeme kako bi pomoglo članicama eurozone koje se bore s dužničkim problemima. Ipak, malo je vjerojatno da će ECB najaviti i novu opsežnu kupovinu obveznica članica eurozone.

Banka je inače u četvrtak u skladu s očekivanjima zadržala ključne kamatne stope u eurozoni na rekordno niskoj razini od 1,0 posto.

Rast nezaposlenosti u Španjolskoj pravovremeni je podsjetnik na izazove s kojima su suočene neke članice eurozone. Tako je broj ljudi bez posla u toj rubnoj članici eurozone porastao u studenom četvrti mjesec zaredom.

"Europska kriza dodatni je izvor zabrinutosti za nas jer procjenjujemo da konsenzus neće biti lako postići, čak i ako budu izneseni novi prijedlozi“, kazao je analitičar tvrtke MF Global Edward Meir.

Dodatni je razlog za zabrinutost mogućnost uvođenja mjera za suzbijanje inflacije u Aziji, dodao je.

U srijedu je američka vlada objavila da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu neočekivano porasle za 1,1 milijun barela.

„Najnoviji podaci iz SAD-a pokazali su da su zalihe sirove nafte u SAD-u zapravo porasle zbog slabije potražnje. To bi moglo predstavljati rizik za cijene i ograničiti mogućnosti njihova rasta u sljedećim danima“, kazao je analitičar Credit Suissea Stefan Graber.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je u četvrtak na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 84,13 dolara, skočivši za 48 centi u odnosu na dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙