FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jači dolar pritisnuo cijene nafte prema 85 dolara

Autor: mpuk
LONDON, 30. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima nadomak razini od 85 dolara za barel nakon što je dolar snažno poskočio pod utjecajem nastojanja ulagača da potraže sigurno utočište za kapital s obzirom na bojazni povezane s europskom dužničkom krizom.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u siječnju pale su na američkom tržištu za 60 centi na 85,13 dolara. Na londonskom tržištu barelom se trgovalo po 50 centi nižoj cijeni, od 86,84 dolara.

"Nafta je u ponedjeljak poskupila zbog zahlađenja ali dolar također jača pa nafta ne može vječno prkositi gravitaciji“, zaključio je Carsten Fritsch, analitičar iz frankfurtskog Commerzbanka.

Cijene barela poskočile su u ponedjeljak na američkom tržištu za 1,97 dolara dok su na londonskom tržištu bile u plusu čak dva posto. Otponac su bile niske temperature u SAD-u i sjevernoj Europi, koje su potaknule su skok cijena lož ulja na londonskom i američkom tržištu uoči isteka terminskih ugovora za isporuke u prosincu.

U međuvremenu je dolar dosegnuo najvišu razinu od sredine rujna u odnosu na košaricu valuta dok euro pada zbog nastavljenih bojazni da pomoć za Irsku nežće riješiti sve europske dužničke probleme.

Tržišta nisu uvjerena da će pomoć Irskoj obuzdati dužničku krizu u rubnim članicama eurozone, pa su premije koje ulagači traže kako bi umjesto njemačkih kupili španjolske i talijanske državne obveznice poskočile na najvišu razinu od uspostave eurozone. Porasli su i prinosi na portugalske, irske i belgijske obveznice.

Jači dolar pritišće cijene nafte budući da slabi kupovnu moć imatelja drugih valuta, prigušujući potražnju.

Trgovci sada očekuju najnovije tjedne podatke o zalihama u SAD-u. Očekivanja su podijeljena pa tako jednak broj analitičara očekuje pad i rast zaliha sirove nafte. Zalihe su velike pa je pitanje u kojoj će mjeri snažna potražnja utjecati na njihovu razinu.

Američki naftni institut (API) objavit će tjedno izvješće tijekom dana a vlada u srijedu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je u utorak na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 83,45 dolara, skočivši za 1,11 dolar u odnosu kraj prošlog tjedna.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙