FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Spašavanje Irske podiglo cijene nafte na najvišu razinu u dva tjedna

Autor: mpuk
LONDON, 29. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte prekoračile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima razinu od 85 dolara za barel, zabilježivši najvišu vrijednost u dva tjedna nakon što je Europska unija odobrila pomoć za Irsku i skicirala prve obrise trajnog mehanizma pomoći zaduženim članicama eurozone.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u siječnju porasle su na američkom tržištu za 1,27 dolara na 85,03 dolara, da bi se potom stabilizirale na 84,76 dolara. Na londonskom tržištu barelom se trgovalo po 86,48 dolara, čime je njegova cijena porasla za 90 centi.

Zabrinutost da će širenje krize unutar eurozone prigušiti rast a time i potrošnju energije pritiskala je cijene u proteklih tjedan dana, potaknuvši njihovo klizanje s najviše razine u dvije godine od 88,63 dolara, zabilježene 11. studenoga.

Kako bi spriječili širenje bojazni od dužničke krize na Portugal i Španjolsku, mnistri financija 16-člane eurozone jednoglasno su usvojili paket hitnog zajma od 85 milijardi eura Irskoj. Time žele pomoći vladi u Dublinu da podmiri dugove i sreže ogroman proračunski manjak.

Neki su tržišni sudionici ipak oprezni i ne vjeruju da će pomoć Irskoj riješiti sve europske kreditne probleme. Podsjećaju da su i u slučaju Grčke tržišta u početku reagirala pozitivno na pomoć da bi zatim krenula silaznom putanjom.

"To je samo trenutno olakšanje, još ima puno strukturnih problema pa su se na meti već našle druge države, kao što su Portugal i Španjolska", rekla je Michelle Kwek, analitičarka u tvrtki Informa Global Markets u Singapuru.

Trgovci valutama i obveznicama sumnjaju da je taj sporazum dovoljan da spriječi zapadanje Portugala i Španjolske u dužničku krizu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je u ponedjeljak na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 82,34 dolara, kliznuvši za 21 cent u odnosu na prethodni dan.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙