FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale, tržišta pritišće europska dužnička kriza

Autor: mpuk
LONDON, 26. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 83 dolara za barel nakon što je europska dužnička kriza pritisnula euro na najnižu razinu u dva mjeseca naprema dolaru a uteg su bile i dobitnonosne prodaje i bojazni u vezi s kineskom inflacijom.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u siječnju pale su na američkom tržištu 70 centi na 83,16 dolara. Na londonskom tržištu barelom se trgovalo po 85,10 dolara, čime je njegova cijena pala za jedan dolar.

Portugal se našao pod pritiskom da krene stopama Irske i zatraži europsku pomoć zbog bojazni da bi dužnički problemi Lisabona mogli povući za sobom Španjolsku i izazvati još veću krizu europske jedinstvene valute.

Dolar je u petak dosegnuo najvišu razinu u dva mjeseca naprema vodećim svjetskim valutama, poduprt zabrinutošću zbog dugova eurozone i upozorenjem Sjeverne Koreje zbog američko- južnokorejske vojne vježbe.

Jači dolar pritišće cijene nafte jer slabi kupovnu moć imatelja drugih valuta i time prigušuje potražnju.

Euro je prema dolaru oslabio jedan posto, spustivši se pod pritiskom zabrinutosti u vezi s dugovima rubnih članica eurozone na najnižu razinu u dva mjeseca.

„Euro je ponovno oslabio, tržišta dionica su nervozna a cijene nafte u posljednje su vrijeme značajno skočile“, sažeo je razloge za pad cijena nafte Eugen Weinberg, analitičar frankfurtskog Commerzbanka.

„Ne bih bio iznenađen kada bi cijene nafte u idućim tjednima padale, budući da se taj rast nije temeljio na temeljnim faktorima. Odnos ponude i potražnje zapravo je slab“, dodao je.

Kina bi mogla pooštriti mjere za suzbijanje inflacije i njezini potezi mogli bi prigušiti potražnju u drugom po veličini svjetskom potrošaču nafte, upozoravaju analitičari.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je u petak na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 82,55 dolara, kliznuvši za 1,39 dolara u odnosu na prethodni dan.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙