FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte blago pale u oskudnoj trgovini zbog praznika u SAD-u

Autor: mpuk
LONDON, 25. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su pale u četvrtak u oskudnoj trgovini na međunarodnim tržištima zbog praznika u SAD-u, pri čemu su ulagači u nedostatku značajnijih gospodarskih pokazatelja usmjerili pozornost na dužničku krizu u eurozoni.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u siječnju pale su na američkom tržištu 20 centi na 83,66 dolara, nakon što su u srijedu poskočile za čak 2,61 dolar ili 3,2 posto, po najvišoj dnevnoj stopi u četiri mjeseca. Na londonskom tržištu barelom se trgovalo po 85,65 dolara, čime je njegova cijena pala za 19 centi.

„U osnovi nema promjena u odnosu na razine zabilježene na jučerašnjem zatvaranju burzi. Danas je u SAD-u Dan zahvalnosti a trgovci obično čekaju otvaranje Njujorške burze kako bi procijenili kojim će se smjerom cijene kretati“, kazao je analitičar iz tvrtke BNP Paribas Harry Tchilinguirian.

U nedostatku značajnijih gospodarskih pokazatelja fokus tržišta usmjerio se na zaduženu Irsku, nakon što je Dublin najavio stezanje remena za 15 milijardi eura. Najava ipak nije prigušila strah od širenja dužničke krize na ostale članice eurozone.

Cijene nafte blago je pritisnuo neočekivani rast zaliha u vodećem potrošaču SAD-u u prošlom tjednu. Tako je izvješće američke vlade u srijedu pokazalo rast zaliha sirove nafte za 1,03 milijuna barela. Očekivao se njihov pad za 2,1 milijun barela.

Zalihe benzina porasle su za 1,91 milijun barela, naprema očekivanjima da će pasti za 600.000 barela, dok su zalihe derivata pale za 541.000 barela, znatno manje no što su analitičari očekivali.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je u četvrtak na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 81,16 dolara, kliznuvši za 1,02 dolara u odnosu na prethodni dan.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙