FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska mora provesti nove reforme da bi vratila povjerenje tržišta, upozorava guverner središnje banke

Autor: vmom
MADRID , 23. studenog 2010. (Hina/dpa) - Španjolska mora provesti nove reforme kako bi vratila povjerenje tržišta, upozorio je u utorak guverner tamošnje središnje banke, nakon što su se gospodarstvo te zemlje i susjednog Portugala našli pod povećalom javnosti u kontekstu previranja u Irskoj.

Financijska tržišta presnažno su reagirala posljednjih tjedana, propustivši korektno procijeniti ta dva različita gospodarstva, istaknuo je nadalje čelnik španjolske središnje banke Miguel Angel Fernandez Ordonez.

Povod njegovim upozorenjima su rastući tržišni pritisci na Madridskoj burzi i na troškove zaduživanja za španjolsku vladu nakon što je Irska odlučila zatražiti financijsku pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske unije (EU).

Gospodarski oporavak započet početkom ove godine nastavit će se i dalje, iako neizvjesnosti ostaju i trebat će još proći neko vrijeme prije nego Španjolska počne kreirati nova radna mjesta, kazao je Fernandez Ordonez.

Stopa nezaposlenosti od oko 20 posto u Španjolskoj najveća je u EU.

Za Španjolsku je ipak ključno da usvoji ambiciozne reforme mirovinskog sustava, koje će uključivati podizanje dobne granice za umirovljenje, tumači dalje guverner.

Vlada premijera Josea Luisa Rodrigueza Zapatera prihvatila je stroge mjere štednje kako bi srezala proračunski manjak od 11,1 posto BDP-a. Usvojen je i prijedlog reforme čiji je cilj veća fleksibilnost tržišta rada, a u planu je i reforma mirovinskog sustava, kojoj se protive sindikati.

Ostali analitičari također su pozivali vladu da ubrza reforme. Španjolski dnevnik El Mundo također je pozivao na bržu provedbu dogovorenih reformi, poput onih vezanih uz tržišta rada i restrukturiranje štednih banaka.

Fernandez Ordonez je kazao da štedne banke moraju okončati taj postupak "odgovarajućom brzinom".

Tamošnji gospodarski dnevnik Expansion upozorava pak da bi rastući dugovi Španjolske, nedovoljna konkurentnost i stagnacija gospodarstva mogle dovesti do ozbiljnih problema ako Zapatero ne zauzme "čvršći stav".

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙