FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optimizam u vezi s Irskom potiče rast eura

Autor: gvla
LONDON, 18. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak ojačao na međunarodnim tržištima valuta nakon što je prevladao optimizam u vezi s mogućim popuštanjem irske dužničke krize, potičući spekulativne kupovine europske jedinstvene valute.

Euro je prema dolaru ojačao oko 0,8 posto na 1,3630 dolara, nakon što je prethodno nakratko skočio na najvišu dnevnu razinu od 1,3655 dolara. Dan ranije potonuo je na najnižu sedmotjednu razinu prema zelenoj novčanici od 1,3446 dolara.

Dolar se prema jenu zadržao na 83,20 jena.

Dok je euro crpio potporu iz pojačanog optimizma na tržištima nakon pristanka vlade u Dublinu na razgovor s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o mogućem rješenju njezinih dužničkih problema, dolar su pritisnuli slabiji od očekivanih američki podaci o inflaciji.

Tako je godišnja temeljna stopa inflacije u listopadu iznosila 0,6 posto i bila je najniža otkad su se 1957. počele voditi te statistike, potičući američku središnju banku Fed da iskoristi svih 600 milijardi dolara predviđenih za kupovinu državnih obveznica u sljedećih osam mjeseci.

"Smatramo ovo kratkoročnim spekulativnim rastom eura, koji su potaknuli slabiji od očekivanih podaci o američkoj inflaciji i pojačani optimizam oko Irske s obzirom na posjet MMF-a i EU-a Dublinu", ističe valutni analitičar UBS-a u Zuerichu Manuel Oliveri.

Zabrinutost tržišta zbog neizvjesnosti oko irske krize počela je popuštati nakon što je vlada u Dublinu pristala s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) poraditi na hitnim mjerama podupiranja posrnulog bankarskog sektora te zemlje.

"Na dolar pak utječu drugi čimbenici. Zelena bi novčanica trebala dobiti podršku od pojačanog toka kapitala na kraju godine, s ozbirom na pojačane dobitonosne prodaje valuta gospodarstava u nastajanju koje potiču repatrijaciju kapitala", dodaje.

Neizvjesnosti su i dalje prisutne, te neki analitičari ističu da će tržišni igrači čak i uz brzi dogovor o rješenju irskog pitanja, nastaviti brinuti zbog izloženosti gospodarstava rubnih zemalja eurozone dužničkoj krizi, što posebno vrijedi za Portugal.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙