FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro pod pritiskom irskih briga

Autor: gvla
LONDON, 17. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Euro se u srijedu zadržao nedaleko najnižih razina u sedam tjedana prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, i dalje pritisnut izostankom jasnog rješenja za irsku dužničku krizu.

U takvom okruženju euro je prema dolaru ojačao na 1,3508 dolara, oporavivši se s najniže razine u sedam tjedana od 1,3446 dolara, dosegnute u utorak.

Dolar se pak zadržao nadomak najviše razine u šest tjedana prema jenu, ojačavši blagih 0,1 posto na 83,36 jena.

Euro je dosad u ovom mjesecu izgubio na vrijednosti prema zelenoj novčanici gotovo pet posto pod pritiskom pojačanih zabrinutosti u vezi s prijetnjom dužničke krize u rubnim zemljama eurozone.

Ministri financija u zoni primjene jedinstvene europske valute u utorak su dogovorili da će s Međunarodnim monetarnim fondom pripremiti teren za pomoć irskom bankovnom sektoru, no vlada u Dublinu još nije odlučila hoće li tu pomoć uopće zatražiti.

Irski ministar financija Brian Lenihan najavio je za četvrtak početak pregovora s Europskom unijom, Europskom središnjom bankom (ECB) i MMF-om.

Sve to nije osobito umirilo tržišta, koja uznemirava snažan skok irskih troškova zaduživanja. Rast eura bio je ograničen i razmimoilaženjima unutar eurozone oko pitanja pružanja dodatne podrške posrnulim gospodarstvima.

"Ulagači prate neizvjesnost u eurozoni i misle da je im suzdržanost najbolja opcija", ocjenjuje čelnik valutnih istraživanja Bank of New York Mellona Simon Derrick. "Misle si: nakon Irske, zašto ne i Portugal? Euro je na silaznoj putanji a pad likvidnosti pred kraj godine pojačat će kolebanja", dodaje.

Tržišta sada očekuju podatke o inflaciji američkih potrošačkih cijena u listopadu, koji će biti objavljeni tijekom dana. Ekonomisti očekuju rast od 0,3 posto, a pad bi podupro uvjerenje da je potreban dodatan monetarni poticaj gospodarstvu.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙