FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kriza u eurozoni ozbiljna, upozorava čelnik MMF-a

Autor: vmom
NEW DELHI, 2. prosinca 2010. (Hina/AFP) - Čelnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u četvrtak je poručio da dužničku krizu u eurozoni ne treba podcjenjivati, napominjući ipak da će se Irska oporaviti nakon što je prošli vikend dobila paket pomoći.

"Ne bismo smjeli podcijeniti ozbiljnost aktualne krize koja je, u slučaju Irske, najvećim dijelom proizišla iz bankovnog sektora", izjavio je izvršni direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn novinarima u New Delhiju.

"Međutim, mišljenja sam da će donesena odluka riješiti probleme u irskom bankovnom sektoru i da će se irsko gospodarstvo prilično brzo ponovno osoviti na noge", prenosi njegove izjave Dow Jones Newswires.

U kasnijem istupu pred poslovnim čelnicima iznio je usporedbu između gospodarske vitalnosti Azije i slabog oporavka u Europi i Sjedinjenim Državama, koje još uvijek trpe posljedice globalne financijske krize.

"Kriza u Europi i dalje je vrlo snažna", kazao je on, dodajući kako bi čitav niz europskih zemalja trebao smanjiti manjkove u proračunima kako bi izbjegli teškoće u budućnosti. "Čak i mala gospodarstva mogu prouzročiti priličnu štetu".

Tijekom globalne financijske krize i nakon nje sva vodeća svjetska gospodarstva poduprla su paketima poticaja svoja gospodarstva kako bi povećala potražnju i time ublažila posljedice gospodarskog šoka koji je izazvan kolapsom bankovnog sektora.

U većini razvijenih gospodarstava takva potrošnja bila je financirana zaduživanjem, što je rezultiralo golemim deficitima koji su počeli zabrinjavati ulagače.

"Globalni oporavak je pokrenut, ali je i dalje krhak i u povojima", upozorio je čelnik MMF-a.

Prošle nedjelje dogovoren je paket pomoći Irskoj vrijedan 85 milijardi eura a cilj mu je poduprijeti irski bankovni sektor i pomoći vladi u Dublinu da uredno podmiruje svoje obveze.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙