FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Standard & Poor's snizio kreditne rejtinge Irskoj

Autor: vmom
DUBLIN, 24. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Agencija za rejtinge Standard & Poor's snizila je u srijedu dugoročni i kratkoročni kreditni rejting Irske, navodeći kao razloge hitnu pomoć EU-a i MMF-a za spas te posrnule članice eurozone i dugotrajnu borbu koja joj predstoji za kresanje manjkova i povratak stabilnom rastu.

Dugoročni kreditni rejting Irske tako je snižen za dva stupnja na ocjenu 'A', s ocjene 'AA-', a zadržana je negativna prognoza, što znači da je moguće njegovo daljnje snižavanje.

Snižen joj je i kratkoročni kreditni rejting, za jedan stupanj na 'A-1'. Irska je do sada imala najviši kratkoročni rejting 'A-1+', što je iznenađujuća činjenica.

Uvelike očekivana odluka o snižavanju rejtinga objavljena je u srijedu netom pred predstavljanje u parlamentu četverogodišnjeg plana stroge štednje.

Plan irske vlade, inače preduvjet za dobivanje zajedničke pomoći EU-a i MMF-a, predviđa smanjenje potrošnje za 10 milijardi eura i povećanje poreza za pet milijardi eura, kako bi irski proračunski manjak do 2014. bio smanjen na tri posto BDP-a, gornju dopuštenu granicu u eurozoni.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙