FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 22. studenog 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

WASHINGTON - Direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn pozdravio je odluku Europske unije o odobrenju paketa pomoći Irskoj, te izrazio "spremnost MMF-a da se pridruži tom naporu" kroz višegodišnji zajam. "Pozdravljam odgovor iz Europske unije i država članica eurozone na zahtjev irske vlade za financijskom pomoći, kako bi se očuvala financijska stabilnost", rekao je Strauss-Kahn u priopćenju objavljenom u nedjelju navečer u sjedištu MMF-a u Washingtonu. "Na zahtjev irskih vlasti, MMF je spreman pridružiti se tom naporu, uključujući višegodišnji kredit. Tim MMF-a, koji je trenutno u Irskoj na tehničkim razgovorima, sada će se početi brzu raspravu o gospodarskom programu s irskim vlastima, Europskom komisijom i Europskom središnjom bankom", naglasio je Strauss-Kahn. Irski premijer Brian Cowen kazao je u nedjelju navečer da su institucije Europske unije odobrile paket financijske pomoći za Irsku vrijedan više desetaka milijardi eura. Premijer Cowen nije naveo točan iznos pomoći. Analitičari su ocijenili da bi fond za pomoć Irskoj trebao iznositi između 80 i 90 milijardi eura. Povjerenik EU-a za gospodarstvo i monetarnu politiku Olli Rehn rekao da će stručnjaci Europske komisije, Europske središnje banke (ECB) i MMF-a u Irskoj pripremiti pojedinosti paketa pomoći do kraja mjeseca i dodao da će to biti program trogodišnjeg zajma.

DUBLIN - Europska unija i Međunarodni monetarni fond (MMF) upoznati su s glavnim naznakama četverogodišnjeg irskog plana mjera štednje i najvjerojatnije neće tražiti nikakve značajnije izmjene, kazao je irski ministar financija Brian Lenihan. U razgovoru za državni radio RTE Lenihan je istaknuo da bi zajam, čiju vrijednost izvori u EU procjenjuju u visini između 80 do 90 milijardi eura, mogao vladi u Dublinu omogućiti brzi povratak na tržište obveznica. Time je odgovorio na izjave glasnogovornika za financije iz redova opozicije Michaela Noonana da će Irskoj biti onemogućen pristup tržištima obveznica na razdoblje od približno tri godine. "Irski plan u glavnim smjernicama pokazan im je tijekom vikenda i u MMF-u su uglavnom njime zadovoljni, a isto vrijedi i za europske vlasti", kazao je Lenihan. Četverogodišnji plan irske vlade o smanjenju duga za 15 milijardi eura trebao bi biti objavljen u srijedu. Lenihan je istaknuo da ne dolaze u obzir nikakve promjene proračuna za 2011., koji će se usredotočiti na većinu rezova.

BRUXELLES - Njemačka je optimistična da će Irska uz europsku pomoć uspjeti smanjiti svoj golemi proračunski deficit, ali ističe da je potrebno što prije uspostaviti stalni mehanizam za rješavanje kriza u eurozoni, izjavio je njemački državni tajnik za vanjske poslove Werner Hoyer. "Optimist sam s obzirom na činjenicu da sada imamo više milijardi eura na raspolaganju, što može umiriti financijska tržišta, da se pod psihološkim zaštitnim kišobranom proces proračunske konsolidacije u Irskoj može uspješno izvesti", rekao je Hoyer prije početka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a u Bruxellesu. Odbacio je mogućnost da se irska kriza prelije na Španjolsku i Portugal, zemlje koje su među najslabijim članicama euro zone. "Uzroci krize u tim zemljama posve su različiti, tako da ne vidim mogućnost da dođe do zaraze zbog sadašnjih irskih problema", rekao je Hoyer.

LONDON - Velika Britanija spremna je za irsko gospodarstvo izdvojiti oko sedam milijardi funti (11 milijardi dolara) u međunarodnim i bilateralnim zajmovima, naznačila je britanska vlada. Pomoć Irskoj predstavlja "britanski nacionalni interes", naglasio je ministar financija George Osborne u intervjuu BBC-ju. "Irska je naš najbliži susjed pa smo smatrali da je u našem nacionalnom interesu sudjelovati u međunarodnim naporima da joj se pomogne", rekao je Osborne. Upitan da potvrdi iznos pomoći od sedam milijardi funta, rekao je: "Otprilike je riječ o tom iznosu. Riječ je o milijardama a ne o desecima milijardi funti." Ministar će predstaviti plan pomoći parlamentu tijekom dana.

ATENA - Dužnosnici Europske unije, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske središnje banke (ECB) zaključit će višednevni posjet Grčkoj radi inspekcije njezinih financija tiskovnom konferencijom u utorak, dan kasnije nego što je prvotno planirano, priopćeno je iz MMF-a. "Zbog nastavljenih rasprava tijekom vikenda radi razrade nekih tehničkih pitanja, tiskovna konferencija na zaključenju druge po redu revizije grčkog gospodarskog programa prebačena je na utorak, u 10 sati ujutro", stoji u MMF-ovom priopćenju. Stručnjaci EU-a, MMF-a i ECB-a nalaze se u Ateni kako bi analizirali napredak grčke vlade u provedbi fiskalnog plana dogovorenog u svibnju u zamjenu za 110 milijardi eura vrijedan paket pomoći koji je tu zemlju spasio od bankrota, te da bi odlučili o isplati treće tranše zajma u visini devet milijardi eura. Dužnosnici ističu kako nisu naišli ni na kakve veće probleme prilikom diskusija s vladom u Ateni. Raspravljalo se samo o detaljima nekih reformi, napominju.

BERLIN - Njemački ministar gospodarstva Rainer Bruederle u nedjelju je izjavio da i poduzeća snose dio krivnje za tržišne tenzije povezane s nestašicom mineralnih sirovina. „Neke njemačke tvrtke vjerojatno su bile kratkovidne, donijevši odluku o povlačenju s tog područja u posljednjih nekoliko godina", rekao je Bruederle časopisu Focus. Naglasio je da je sada vrlo važno da se ponovno nametnu na međunarodnim tržištima sirovina. Njemačka se industrija oslanja na uvoz za većinu svojih sirovina. Ulrich Grillo iz Federacije njemačke industrije, rekao je da trgovina sirovinama bilježi "učestale političke intervencije". Izvijestio je da je u 2008. u svijetu na snazi bilo 450 izvoznih carina na sirovine da bi se u međuvremenu ta brojka popela na tisuću.

MADRID - Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero želi okupiti čelnike 25 najvećih španjolskih kompanija kako bi dogovorili zajedničku strategiju izlaska iz gospodarske krize koja prijeti toj zemlji, prenosi dnevni list El Pais. Prema njegovim riječima, podizanje razine ulaganja i konkurentnosti dva su glavna prioriteta, zbog čega se u idućih nekoliko dana planira sastati s 25-oricom španjolskih ključnih industrijskih čelnika. "Moramo povisiti razinu inozemnih ulaganja u Španjolsku i povećati izvoz", kazao je Zapatero, dodavši kako planira u siječnju posjetiti nekoliko azijskih zemalja, uključujući Kinu, Indiju i Japan. Španjolska je u prvom tromjesečju iskoračila iz duboke recesije, ostvarivši 0,1-postotni rast BDP-a, nakon kojega je u drugome tromjesečju uslijedio rast od 0,2 posto, te potom stagnacija u trećem.

LJUBLJANA - Slovenci od početka iduće godine imaju pravo na isplatu sredstava, koje su proteklih 10 godina uplaćivali za dodatno mirovinsko osiguranje, ali će na isplaćene iznose morati platiti porez od 17 do 41 posto. Dodatno mirovinsko osiguranje preko tzv. drugog mirovinskog stupa uvedeno je mirovinskom reformom 2000. godine. Na taj su način, uglavnom preko mirovinskog fonda za koji jamči državni fond KAD (Kapitalska družba), kolektivno uključeni gotovo svi zaposleni, s time da poslodavci u taj fond mjesečno uplaćuju oko šest posto iznosa njihove bruto plaće. Nakon deset godina uplata osiguranici od 1. siječnja iduće godine imaju pravo da ono što su uplaćivali počnu koristiti isplatom mjesečne rente ili jednokratnim dizanjem svega uplaćenog, a potonju mogućnost država će destimulirati visokim porezom koji može iznositi i do 41 posto, objavilo je ljubljansko "Delo".

LONDON - Britanski Rolls-Royce dobio je u ponedjeljak ugovor vrijedan 1,8 milijardi dolara prema izlistanim cijenama za isporuku motora kineskom avioprijevozniku Air China za 20 Airbusovih zrakoplova dugog doleta. Rolls-Royce je priopćio da će dostaviti motore Trent XWB za 10 novih Airbusovih zrakoplova A350XWB i motore Trent 700 za 10 zrakoplova A330 koje je Air China nedavno naručio. Proizvođač zrakoplovnih motora priopćio je da 'kinesko tržište brzo raste i ima jasnu potrebu za dodatnim zrakoplovnim kapacitetima“. „Rolls-Royce je dobro pozicioniran u Kini, gdje trenutno ima 56-postotni udio u tržištu velikih motora za civilne zrakoplove ", stoji u priopćenju.

LONDON - Najveći britanski lanac supermarketa Tesco izvijestio je o snažnom rastu prodaje u Južnoj Koreji, Kini i Indiji u okviru nastavljenog širenja na inozemnim tržištima. Grupa sa sjedištem u Cheshuntu trenutno generira 31 posto prihoda i 22 posto dobiti od međunarodnog poslovanja, u usporedbi s 10 i pet posto prije godinu dana. U Južnoj Koreji, najvećem tržištu Tescoa izvan Velike Britanije, rast prodaje u devet tjedana zaključno s 31. listopada ubrzan je na 6,7 posto, u usporedbi sa šest posto u prethodnom tromjesečju i 0,6 posto u razdoblju prije toga. Prodaja u trgovinama otvorenim prije više od godinu dana u Kini skočila je u promatranom razdoblju za 8,3 posto, nakon rasta za 9,3 posto u prethodnom tromjesečju.

PARIZ - Pritisci na irske obveznice u ponedjeljak su blago popustili, nakon što se tržištima proširila vijest da je vlada u Dublinu započela pregovore o paketu pomoći s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). U takvim su okolnostima prinosi na referentne irske 10-godišnje obveznice pali na 7,735 posto, sa 7,907 posto u prošli petak. Proteklih su dana bili poskočili nadomak devet posto ali se otada polagano spuštaju paralelno povećanim izgledima za skoru pomoć. Pritisci na obveznice ostalih posrnulih članica eurozone, poput Portugala koji je prošli tjedan pozvao Dublin da prihvati pomoć i time pridonese umirivanju tržišta, istodobno su tek neznatno oslabili. Tako su prinosi na portugalske državne obveznice porasli na 6,557 posto, sa 6,508 posto u petak, dok su oni na grčke obveznice uvećani na 11,465 posto, s 11,368 posto. Što se tiče drugih rubnih članica eurozone, popuštanje pritisaka i posljedičan blagi pad prinosa zabilježen je i u slučaju španjolskih i talijanskih obveznica.

LONDON - Cijene nafte skočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 83 dolara za barel nakon što su međunarodne financijske vlasti dogovorile pomoć za prezaduženu Irsku i zaštitu za širi europski financijski sustav. Na američkom tržištu cijena barela nafte za isporuke u siječnju porasla je za 72 centa na 82,70 dolara, nakon što su prošlog tjedna ugovori za isporuke u prosincu zabilježili najveći tjedni postotni pad od 13. kolovoza. Na tržištu u Londonu barel je poskupio 1,02 dolara i njime se trgovalo po 85,36 dolara, odražavajući optimizam u eurozoni. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 81,41 dolara, što znači da je bila 32 centa viša nego dan ranije.

LONDON/FRANKFURT - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su bili pod pritiskom, pogođeni padom cijena dionica u bankovnom sektoru, budući da vijesti o pomoći Irskoj nisu otklonile bojazni u vezi širenja zaraze na ostale članice eurozone. U takvim okolnostima londonski Ftse indeks bio je na gubitku 0,5 posto, spustivši se na 5.702 boda, dok je frankfurtski DAX indeks ostao gotovo nepromijenjen, na 6.845 bodova. Pad indeksa pogodio je i većinu tržišta rubnih članica eurozone. Pritom je španjolski burzovni indeks IBEX pao za 1,1 posto, talijanski FTSE MIB indeks za 0,8 posto a irski ISEQ za 1,2 posto. Bankovni sektor pretrpio je najveće gubitke budući da ulagače i dalje najviše brine opasnost od širenja dužničkih problema na ostale rubne članice eurozone. Među najvećim gubitnicima bile su irske banke, predvođene Bank of Irelandom čije su dionice potonule za 22 posto. Oslabjele su i dionice Allied Irish Banksa, za 4,6 posto.

TOKIO - Jačanje eura slijedom popuštanja napetosti među ulagačima nakon što je Irska zatražila pomoć međunarodnih financijskih institucija pozitivno je utjecalo na dio azijskih burzi. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks porastao 0,9 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji ojačale između 0,1 i 0,3 posto. Burzovni indeksi u Singapuru, Šangaju, i Hong Kongu oslabili su pak između 0,1 i 0,4 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u plusu 0,5 posto. Pad cijena dionica u Šangaju i Hong Kongu posljedica je zaoštravanja monetarne politike u Kini kako bi se suzbio rast inflacije.

NEW YORK - U fokusu ulagača na Wall Streetu ovoga će tjedna biti 'Crni petak', tradicionalni početak blagdanske 'shopping' sezone, koji bi, ako navijesti jačanje potrošnje Amerikanaca, mogao pozitivno utjecati na cijene dionica. Prošloga je tjedna Dow Jones indeks ojačao 0,1 posto, na 11.203 boda, dok je S&P 500 ostao nepromijenjen na 1.199 bodova, kao i Nasdaq indeks koji je 'zamrznut' na 2.518 bodova. Premda to ne izgleda tako, vodeći su indeksi prošloga tjedna oštro padali i rasli, a to bi se moglo ponoviti i ovoga tjedna jer se očekuje slabiji obujam trgovanja, s obzirom da se u četvrtak, na Dan zahvalnosti, u SAD-u ne radi. 'Crni petak', prvi dan nakon Dana zahvalnosti, označava početak blagdanske 'shopping' sezone i pokazat će je li potrošnja Amerikanaca dovoljno snažna da bi potaknula rast cijena dionica do kraja godine.

(Hina) xggo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙